Zelenskij: Rusi su minirali važnu branu. Svjetski čelnici, hitno reagirajte

Foto: Profimedia

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij ustvrdio je da su ruske snage minirale kritičnu branu na rijeci Dnjipro u južnoj regiji Herson, kao i obližnju hidroelektranu.

"Imamo informaciju da su ruski teroristi minirali branu i jedinice hidroelektrane Kahovka", rekao je Zelenskij Vijeću Europe tijekom videoobraćanja.

Pozvao je svijet da brzo djeluje kako bi spriječio katastrofu.

"Prema našim informacijama, agregate i branu HE Kahovka minirali su ruski teroristi", rekao je u svom noćnom obraćanju Ukrajini.

"Sada svi u svijetu moraju djelovati snažno i brzo kako bi spriječili novi ruski teroristički napad. Uništavanje brane značilo bi katastrofu velikih razmjera. "Sada moramo svi zajedno - svi Europljani, svi svjetski čelnici, sve međunarodne organizacije - jasno dati do znanja terorističkoj državi da će takav teroristički napad na HE Kahovka značiti isto što i uporaba oružja za masovno uništenje", rekao je Zelenskij dodavši da bi "posljedice za Rusiju biti odgovarajuće".

Brana i hidroelektrana radile su znatno smanjenim kapacitetom jer su to područje zauzele ruske snage u ožujku. Ukrajinske snage su oko 40 kilometara sjeverno od brane. Tijekom posljednja četiri mjeseca pokrenuli su nekoliko napada na most koji je dio brane kako bi spriječili da ga ruska vojska koristi.

Podoljak: Rusija priprema katastrofu

Ranije danas Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, poručio je na Twitteru da Rusija planira minirati branu i transformatore, prisiljavajući ukrajinske civile na deportaciju iz Hersona i poplavljujući teritorij kako bi zaustavila ukrajinsku protuofenzivu u regiji.

Južno i istočno od rijeke je nizinsko područje.

"Rusija priprema katastrofu", rekao je Podoljak. 

Ruski imenovani načelnik administrativnog okruga Nova Kahovka Vladimir Leontjev rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass da nema smisla da Rusija ruši branu elektrane.

"Kakva je svrha Rusiji da ga sada uništi? Čak i formalno gledano, to je besmislica. To je apsolutna besmislica", rekao je Leontjev, dodavši da bi tako nešto moglo koristiti jedino Ukrajini "da se poremeti logistika, da se sije strah i panika, da se zaustavi mogućnost snabdijevanja vodom putem Sjevernokrimskog kanala na teritoriju Krima".

Pročitajte više