Zelenskij se u Kijevu sreo s premijerima Češke, Poljske i Slovenije, objavljen video

Screenshot

NA društvenim mrežama je objavljena snimka susreta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s premijerima Češke, Poljske i Slovenije.

Kako su ranije objavili češki mediji, trojica premijera navodno su jutros prešla granicu s Ukrajinom, a zatim su vlakom doputovala u glavni grad Ukrajine.

Trojica čelnika namjeravaju predstaviti široki paket potpore Ukrajini nakon simboličnog putovanja kojim se želi pokazati europska solidarnost s ukrajinskim narodom.

"U ratom pogođenom Kijevu se piše povijest"

Na razgovorima bio i zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Kaczynski, vođa vladajuće stranke Pravo i pravda, kojega se doživljava kao glavnog donositelja odluka u zemlji.

U ruskim napadima na Kijev u utorak poginulo je najmanje četvero ljudi, objavile su vlasti, dok ruske snage stežu obruč oko grada koji je uveo u utorak navečer 35-ostani policijski sat.

"Upravo ovdje, u ratom pogođenom Kijevu, piše se povijest. Upravo ovdje, bori se sloboda protiv svijeta tiranije. Upravo ovdje budućnost svih nas visi o koncu", napisao je Morawiecki na Twitteru.

Ukrajinski premijer: Pozdravljam hrabrost pravih prijatelja

Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je "hrabrost pravih prijatelja" i dodao da će se razgovarati o potpori Ukrajini i daljnjim sankcijama.

Fiala je rekao da je odluka o posjetu Kijevu donesena u konzultacijama s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Ideja o posjetu rođena je na samitu EU-a u Versaillesu prošli tjedan. Ipak, kako naglašavaju neki europski izvori, ne postoji "formalni mandat" koji je dan trojici premijera od Bruxellesa.

Pročitajte više