Zelenskij: Mještani su od Rusa doživjeli ono što nisu u nacističkoj okupaciji

Foto: Screenshot

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij u noćašnjem je obraćanju iznio tvrdnju da je više od 300 civila mučeno ubijeno u Buči te da će se u utorak obratiti UN-u.

 

"Upravo smo započeli istragu o svemu što su okupatori učinili. Trenutno postoje informacije o više od tristo ubijenih i mučenih samo u Buči. Vjerojatno će popis žrtava biti puno veći kada se provjeri cijeli grad. A ovo je samo jedan grad", rekao je Zelenskij koji je kazao i da bi broj žrtava mogao biti znatno veći u Borodjanki i nekim drugim oslobođenim gradovima. 

"Mještani u okupiranim područjima su od Rusa doživjeli ono što nisu u nacističkoj okupaciji"

"U mnogim selima oslobođenih okruga Kijevske, Černihivske i Sumske oblasti mještani su od ruskihokupatora doživjeli nisu stvari koje nisu doživjelii ni za vrijeme nacističke okupacije prije 80 godina. Okupatori će za to sigurno snositi odgovornost."

Obećao je da će nastaviti s optužnicama za ratne zločine protiv ruskih snaga u okupiranim regijama zemlje.

Govoreći tijekom svog noćnog obraćanja ukrajinskom narodu, Zelenskij je rekao da će istražitelji dati sve od sebe da identificiraju počinitelje navodnih zločina. "Već činimo sve što je moguće da što prije identificiramo sve ruske vojnike koji su uključeni u ove zločine", rekao je.

"Ovo će biti zajednički rad naše države s Europskom unijom i međunarodnim institucijama, posebice s Međunarodnim kaznenim sudom. Svi zločini okupatora su dokumentirani. Osigurana je potrebna proceduralna osnova za privođenje odgovornih ruskih vojnika pred lice pravde zbog zločina koje su počinili", kazao je. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će se u utorak obratiti na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Pročitajte više