Ukrajina: Rusi su u novom napadu na Azovstal

Foto: Profimedia

RUSKI vojnici obnovili su napad na metaluršku tvornicu Azovstal u Mariupolju, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, a prenosi BBC.

Oleksij Arestovič rekao je u videosnimci da je Moskva nastavila svoje zračne napade i napore za osvajanje golemog industrijskog kompleksa koji predstavlja posljednji znak ukrajinskog otpora u lučkom gradu Mariupolju. 

 

Ako se to potvrdi, izgleda da napadi signaliziraju još jednu promjenu taktike iz Rusije. Predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je obustavio vojni napad na Azovstal i umjesto toga naredio svojim postrojbama da čvrsto blokiraju čeličanu. 

U međuvremenu je ukrajinska pukovnija Azov objavila video koji prikazuje očajne uvjete za žene i djecu koji se tjednima ondje skrivaju.  

Rusija je još uvijek usredotočena na pokušaj zauzimanja teritorija na istoku Ukrajine. Gradovi u regiji Luhansk su pod stalnom paljbom, tvrdi guverner regije. U topničkom napadu na grad Zolote ubijena su u subotu dva civila, a dva su ranjena, kazao je.

No Rusija nije postigla značajnije nove rezultate unatoč povećanoj aktivnosti, pokazuju posljednji podaci britanske vlade koji se odnose na prethodna 24 sata borbi.

Pročitajte više