Želite zaraditi 20.000 dolara? Hakirajte Google Chrome!

ZA SVE vas informatičke genijalce u cyberspaceu, Google je odaslao jednostavan izazov: hakirajte Google Chrome! Svima koji to uspije dobit će 20.000 dolara u gotovini i Chrome CR-48 prijenosno računalo. Posao vam, međutim, neće biti nimalo jednostavan.

Kako na svom portalu javlja časopis Time, Googleov internetski preglednik jedini je koji je prošle godine ostao netaknut na sličnom natjecanju hakera nazvanom "CanSecWest Pwn2Own". Ove su godine, stoga, ulozi još veći.

Postoje samo dva pravila. Hakiranje se mora izvesti dok Google Chrome radi na najnovijim inačicama Windowsa 7 ili Mac OS X-a. Drugi je uvjet da hakeri moraju uspješno zaobići Googleovu "sandbox" tehnologiju i srušiti cijeli sustav. Kako objašnjava ekipa iz PC Worlda, "sandbox" predstavlja posebni sustav zaštite koji ne dozvoljava štetnim skriptama da oštete kompletni sustav ili računalo na kojem korisnik radi.

Natjecanje će trajati od 9. do 11. ožujka, na konferenciji "CanSecWest" u Vancouveru. No, nagrada od 20.000 dolara plus novo Googleovo računalo moći će se osvojiti samo prvi dan. Ukoliko netko uspije hakirati Google Chrome tijekom drugog ili trećeg dana, dobit će 10.000 dolara. Na konferenciji će također postojati natjecanja u hakiranju Internet Explorera, Apple Safarija i Mozilla Firefoxa, ali nagrade u ovim "disciplinama" nisu ni blizu tako isplative.

Pročitajte više