Željka Markić u podcastu širila teorije zavjere: "Milanović je doveden"

Screenshot: Youtube

PREDSJEDNICA udruge U ime obitelji Željka Markić je nedavno gostovala u podcastu Bura, koji vodi glavni urednik hercegovačkog portala dnevnik.ba Jurica Gudelj, u kojemu je izjavila niz kontroverznih stvari, kao i tvrdnji koje je lako pobiti činjenicama.

Između ostaloga je novinarski nedoraslog Gudelja, inače poznatog kao apologeta Dragana Čovića, uvjeravala da se politički osvijestila i angažirala tek nakon što je na vlast došla Kukuriku koalicija, iako je prije toga bila predsjednica propale stranke Hrvatski rast - Hrast. Zagazila je i u prostor teorija zavjere, tvrdeći da je Zoran Milanović "doveden" da bude predsjednik RH.

Razgovor je započeo s temom povezanosti Željke Markić i Hercegovine, pa je ona ispričala kako su je, kao rođenu Zagrepčanku, uvijek privlačili Hercegovci, koje je smatrala jako pametnim ljudima. Nakon toga se Markić i Gudelj bave time kako hrvatski mediji prate život Hrvata u BiH i zaključuju da se to radi loše i nedovoljno.

Čudna interpretacija ulaska Hrvatske u EU

Onda je Markić krenula u izlaganje koje je ušlo u teritorij teorija zavjere.

"Oni su otvorili svima granice i rekli: 'Možete otići iz ovog nereda i korupcije u Hrvatskoj i BiH, iz tih otežanih uvjeta funkcioniranja možete otići u inozemstvo.' Otvorili su nam vrata Irske, Njemačke, Francuske i kažu da idemo tamo ako nam ovdje nije dobro. Otvorili su ti, dakle, jedan izlaz, planirano, to sigurno nije slučajno. Drugo, stalno te demotiviraju, stalno ti šalju poruku da se ne isplati, da se ne treba truditi, opet će te oni poklopiti, pa što ti to vrijedi… To je potpuno krivo! Kad smo organizirali referendum o braku, shvatila sam da se Hrvatima da, a dotad sam mislila da im se ne da", žustro je objašnjavala Markić.

Pritom upada u oči da nikad ne kaže jasno tko su ti "oni", a bizarno je da ulazak Hrvatske u EU, dakle nešto općepoznato, zbog čega se i otvorila mogućnost hrvatskim državljanima da lakše odu u inozemstvo, Markić predstavlja kao nekakav maltene tajni pakleni plan (to je "planirano, to sigurno nije slučajno"). Slično će se Markić očitovati i o drugim temama, dok joj Gudelj neće nijednom relevantno oponirati ili je suočiti s time da govori neistinu.

"Ja sebe smatram izuzetno progresivnom"

Markić je izjavila i da se ne smatra konzervativnom, iako prihvaća da je neki drugi tako vide, već da je ona, kako je rekla, progresivna. "Ja sebe smatram izuzetno progresivnom", rekla je i dodala da je za promjene na bolje, ali da se odvijaju na demokratski način.

To je tek bio početak spektakularne muljaže koja je uslijedila. Markić je krenula objašnjavati kako je nakon Domovinskog rata navodno naivno mislila da će sada biti sve u redu "jer nemamo za vratom Srbe, Velikosrbe da nas maltretiraju i otimaju nam novac iz Hrvatske i troše ga negdje drugdje" i da "imamo neke političare koji će se brinuti o svemu". "Računala sam da ovo mora sve biti super", kaže Markić i dodaje da je onda "malo po malo vidjela da nije sve super", ali da je "bila previše zaokupljena biznisom i svojom obitelji". 

Markić kaže da nije pratila politiku do dolaska Kukuriku koalicije na vlast. Bila je šefica stranke 2010.

"Ja taj jedan cijeli segment politike uopće nisam pratila i počela sam ga pratiti kada je SDP u Hrvatskoj najavio da će uvesti spolni odgoj u sve škole u Hrvatskoj", izjavila je Markić u podcastu Bura.

Naivno bi bilo povjerovati u tu verziju događaja, s obzirom na to da je Željka Markić još nultih godina ovog stoljeća bila aktivna u ultrakatoličkoj udruzi GROZD, gdje je surađivala s Ladislavom Ilčićem, s kojim se kasnije posvađala i razišla, te da je bila prva predsjednica stranke Hrvatski rast - Hrast.

Prva verzija Hrasta predstavljena je javnosti u prosincu 2010., a prva predsjednica te stranke - koja je pod njenim vodstvom potonula u fizičke obračune i raspala se - bila je baš Željka Markić, tada i dopredsjednica GROZD-a. No, ako je vjerovati onome što Markić govori u Buri, dok je Gudelj smjerno sluša, to se ništa nije dogodilo i Markić se politički osvijestila tek za vrijeme mandata ministra Željka Jovanovića, dakle nekad krajem 2011. ili početkom 2012. "To je bio okidač", tvrdi Markić u 2021., zaboravljajući na prvi pokušaj svoje propale političke karijere, tijekom koje, kako danas tvrdi, uopće nije pratila politiku. "I onda nakon toga sam ja počela pratiti politiku", kaže Markić.

Očito je riječ o pokušaju da se ovaj lažni narativ nametne kao službeni te da se zaboravi prethodni politički angažman Željke Markić. 

Markić tvrdi da nije ništa znala o medijima, a radila je kao urednica na HRT-u i Novoj TV

Gudelj onda konstatira da je Markić "platila veliku cijenu za svoj angažman" i "u medijima postala simbol nečeg nazadnog" te je brižno pita kako je to podnijela. Ona kaže da ju je to iznenadilo.

"Nisam imala sliku o medijima. Svašta sam ja od tada naučila, na čemu sam zahvalna", kaže Markić i onda se žali kakve njene fotografije objavljuje većina hrvatskih medija, da nikad na njima nije nasmijana. Dovoljno je, pak, obratiti pažnju na to kakve fotografije onih koje ne vole objavljuje portal njene udruge da bude jasno da je riječ o priličnom licemjerju. Ako već smatra da nije u redu objavljivati nesimpatične fotografije neistomišljenika u medijima, zašto se toga ne pridržava i Narod.hr?

Markić kaže da su je mediji napadali na razne načine i da je o njoj "stvorena lažna slika", ali da joj je to pomoglo da shvati kada se tako radi i drugim ljudima. Sve to je, smatra Markić, dio tzv. kulture otkazivanja (cancel culture), koju je ona "na svojoj koži osjetila još 2013. i 2014. godine". 

Posve je neuvjerljiva priča Željke Markić da ona dotad nije znala ništa o medijima. Devedesetih je radila kao ratna izvjestiteljica za HRT, nakon toga je surađivala sa stranim novinarima, a od 2004. do 2007. je bila urednica na Novoj TV. Ali po najnovijoj verziji njezine životne priče, koju sada Markić plasira poslušnim propagandistima poput Gudelja, ona do 2012. ili 2013. nije ništa znala o politici, iako je godinama bila politički angažirana, a ni o medijima, iako je godinama bila novinarka i urednica na vodećim televizijskim medijima u Hrvatskoj.

Markić smatra da su Srbi bili privilegirani u Jugoslaviji jer su "mogli živjeti po cijeloj Jugoslaviji"

Markić onda objašnjava da želi ukidanje manjinskih zastupnika jer ne želi da oni odlučuju o vladi. "Ja to ne govorim zato što mrzim Srbe. Ja nikoga ne mrzim, ja sve poštujem. Ja želim pošten zakon i Hrvatsku u kojoj nema privilegiranih. Da sam htjela privilegirane, ja bih ostala u Jugoslaviji. Tamo smo imali privilegiranu partiju i privilegirane srpske ljude koji su živjeli po cijeloj Jugoslaviji. Onda smo mogli ostati u Jugoslaviji. Ja želim poštenu Hrvatsku", objašnjava Markić.

Naravno, u Jugoslaviji su i svi drugi narodi i narodnosti mogli živjeti po cijeloj Jugoslaviji, to nije bio privilegij Srba.

U vezi predsjednika Zorana Milanovića Markić kaže: "Ja mislim da su njega doveli. Mi u Hrvatskoj stalno gledamo tu istu igru dizanja više kandidata kako bi se manipuliralo izborima". Tko su ti koji su "doveli Milanovića" - a da nisu glasači koji su za njega glasali - Željka Markić ne objašnjava. Također, sugerira i da je Andrej Plenković doveden, ali "smo ga razotkrili". Gudelju nikako ne pada na pamet pitati logična pitanja. Tko su ti oni koji su doveli Milanovića i Plenkovića?, Tko su ti koji "drže Pupovca" tu? itd.

Hrvatska djeca su za Markić "normalna djeca", dok srpska djeca nisu u toj kategoriji

Markić se dohvatila i teme srpske i hrvatske djece, za koje smatra da bi trebali ići zajedno u školu.

"Ne puštaju ih da idu u iste razrede s hrvatskom djecom. Zašto ta djeca uče drugačiju povijest? Neka on nauči još ćirilicu ako treba, ako to žele njegovi roditelji, neka on upozna detaljnije srpsku povijest, srpsku glazbu više nego što normalna djeca to uče zbog opće kulture u školama, ali zašto si ti ta dva dečka od 8, 10, 12 godina odmah segregirao?" pita se naoko dobrohotno Markić, koja istovremeno smatra da su hrvatska djeca "normalna djeca", a srpska, čini se, nisu.

Markić je govorila i o Faktografu, tvrdeći da se on trudi kontrolirati LGBT teme na njenom portalu, a u kontekstu toga je spomenula i "strašne stvari koje se događaju s biseksualcima i sve većim brojem djece koja žele mijenjati spol". Što su joj sada točno skrivili biseksualci - nije precizirala. Zamjerila je i to što je Jutarnji list objavio intervju s monsignorom Ivom Tomaševićem iz BiH, inače stricem zagrebačkog gradonačelničkog kandidata Tomislava Tomaševića, nazivajući to spinom. Ne sviđa joj se ni što mnogi mediji u Hrvatskoj Dalmatince nazivaju Dalmatincima, jer to "dijeli Hrvate".

Voli Ninu Raspudića

Markić je otkrila da podržava pojedine političare u Mostu i Domovinskom pokretu, a i da bi "podržavala HDZ da je HDZ onakav kakav je bio prije", misleći pritom vjerojatno na Tuđmanov period, s obzirom na to da je i Ivu Sanadera i njegove nasljednike na čelu stranke negativno okvalificirala.

Markić u podcastu više puta napominje da je za "zaštitu života od začeća", a ni Tuđmanov HDZ ni HDZ koji su vodili ljudi nakon njega nikad nije zagovarao zabranu pobačaja. Kako bi onda ona mogla podržavati "HDZ kakav je bio prije", jer je HDZ oduvijek bio pro-choice?

"Meni je blizak naš i vaš Nino Raspudić", istaknula je Markić.

Markić smatra da je feministica jer se "bori za nerođene žene"

Nakon toga je na pitanje je li feministica odgovorila da jest i da je ona emancipirana. "Ja se borim za nerođene žene", istaknula je u nesuvislom objašnjenju svoje verzije feminizma. Onda je pojasnila da njen svjetonazor "proizilazi iz katoličke antropologije" te da "gleda žene i muškarce kao ravnopravne", što je naravno suprotno katoličkoj ideologiji u kojoj se žene smatra "drugotnima".

Markić je još dodala da je suvremeni feminizam "ideološki obojen", što naravno da jest, kao i svaka ideologija, te da ima mnogo žena koje je takav feminizam uvjerio da ne žele biti majke pa da nakon 45. godine života počinju žaliti zbog toga. 

Pročitajte više