Zemlja u kaosu: Saleh se vratio u Jemen, gdje su ga dočekali prosvjednici "željni krvi"

PREDSJEDNIK Jemena Ali Abdulah Saleh prekjučer se vrati kući, nakon što je više od tri mjeseca proveo na liječenju u Saudijskoj Arabiji zbog ozljeda koje pretrpio u napadu na njegovu rezidenciju. Međutim, u zemlji su ga dočekali deseci tisuća prosvjednika kgdje su oji odbijaju njegov poziv na pregovore s opozicijom.

Lideri opozicije pozvali su građane da danas izađu na ulice i demonstracijama protiv Saleha, koji Jemenom vlada već 30 godina, obilježe godišnjicu ustanka iz 1962. godine, kada je ukinuta monarhija. "Ovo je nova revolucija. Naši će prosvjedi eskalirati, te sam siguran da ćemo pobijediti. Uhiti ćemo Saleha i odvesti ga pred sud", kazao je predsjednik lokalne udruge za zaštitu ljudskih prava. U posljednja dva tjedna, prilikom pobuna poginulo je najmanje 150 ljudi.

Pregovori prekidani u više navrata


Salehova vlada poručila je kako rastuće socijalno nezadovoljstvo sa sobom nosi opasnost od jačanja Al Qaede, koja Jemen želi koristiti kao bazu za napade na Saudijsku Arabiju. Saleh je sinoć opoziciji ponovno predložio održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora na temelju sporazuma kojeg je predložilo Vijeće za kooperaciju u Zaljevu. "U više navrata smo pričali o mirom transferu vlasti putem izbora. Dužni smo poštovati Vijeće Zaljeva i to implementirati", poručio je Saleh.

Međutim, ti pregovori su već tri puta "padali u vodu", jer prema predloženom sporazumu, Saleh bi vlast predao u roku od dva mjeseca ali bi dobio i imunitet, na što opozicija ne želi pristati. Prosvjednici su Salehu poručili da im je dosta "njegove prepredene taktike" i da je njegova ponuda samo pokušaj da izbjegne međunarodne sankcije za svoje ponašanje.

Pročitajte više