Zemlje članice EU-a sutra raspravljaju o kandidaturi Srbije

MINISTRI vanjskih poslova zemalja članica Europske unije na sutrašnjem će sastanku u okviru političkog dijaloga Srbija - EU raspravljati o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji, javlja beogradski Blic.

Sastanku će, kako se najavljuje, prisustvovati i srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, a glavna tema razgovora bit će poduzimanje daljnjih koraka za jačanje međusobnih odnosa, ali i suradnje Beograda sa zemljama u regiji.

Bruxelles je potvrdio da je Španjolska kao trenutačna predsjedavajuća EU-om, izvijestila europske ministre o srpskoj kandidaturi, a šef španjolske diplomacije Miguel Angel Moratinos je tom prilikom naglasio da je razvoj odnosa sa Srbijom od temeljnog značaja za proces proširivanja Unije.

Jeremić će tražiti procjenu izgleda Srbije za kandidaturu

Prema tvrdnjama Blica, ministar Jeremić će na sutrašnjem sastanku od ministara zatražiti procjenu izgleda Srbije za kandidaturu, a u tom će smjeru održati i razgovore s Moratinosom, ali i s europskim povjerenikom za proširivanje Ollijem Rehnom te još nekim dužnosnicima EU.

Prema neslužbenim informacijama iz Bruxellesa, odgovor na pitanje kada će Vijeće ministara zatražiti od Europske komisije mišljenje o spremnosti Srbije za status kandidata za članstvo zavisit će najviše od rezultata razgovora sa članicama Unije i nadležnima u europskim institucijama.


Sastanak Vijeća ministara zemalja članica EU-a počinje već danas, kada će ministri razgovarati o zabrinjavajućoj situaciji u BiH.

Europski ministri i nova visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Catherine Ashton planiraju  dogovoriti konkretne korake koji bi pridonijeli izlasku iz trenutačnog političkog zastoja u BiH.

Dužnosnici EU-a će, prema tvrdnjama Blica, od Srbije zahtijevati da u potpunosti surađuje s misijom Eulexa na Kosovu.

Pročitajte više