Zemlje jugoistočne Europe pozdravile talijansko predsjedanje EU

PET ZEMALJA jugoistočne Europe, Albanija, BiH, Hrvatska, Makedonija i Srbija i Crna Gora, pozdravile su u četvrtak u Beču, na sastanku Stalnog vijeća OESSa, najavu Italije da će jedan od prioriteta njezinog predsjedavanja EUom biti jačanje suradnje sa zemljama jugoistočne Europe.

Šef makedonskog izaslanstva Aleksandar Tavčiovski pročitao je na sastanku Stalnog vijeća OESS-a zajedničku izjavu tih zemalja u kojoj se izražava zadovoljstvo nastavkom "pozitivnog trenda iniciranog od strane Grčke".

"Pozdravljamo opredjeljenost Italije da operacionalizira solunsku Deklaraciju", kaže se u izjavi te ističe kako će "brzo provođenje političkih odluka ubrzati i napredak naših zemalja prema europskim integracijama".

Tavčiovski je rekao kako su se "regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi pokazali važnima za naše zemlje na putu njihove integracije u strukture EU". "Svjesni smo da je približavanja EU vezano za regionalnu suradnju i da ona ne predstavlja zamjenu već dopunu ka europskoj integraciji", dodao je.

Predstavnik Makedonije je rekao kako zemlje regije podržavaju napore Hrvatske, koja je prva podnijela zahtjev za ulazak u EU. On je najavio da bi Makedonija sljedeća mogla podnijeti takav zahtjev.

Pročitajte više