Žena čiji sin ima poteškoće u razvoju: Neka ovi u vladi probaju živjeti s 2380 kn

Screenshot: N1

PETRA VUKADIN, majka djeteta s poteškoćama u razvoju, kaže za N1 da je iznenađena izjavom premijera Andreja Plenkovića o tome da će se naknade za roditelje s djecom s poteškoćama u razvoju podići s 2380 na 4000 kuna. 

Petrin sin Jakov rođen je s pola srca i ona mora stalno biti s njim. Pored 4-godišnjeg Jakova, Petra ima još dvoje djece. Dječak je bio na tri operacije, a majka mu praktički svaki dan mora kontrolirati zgrušavanje krvi. Od HZZO-a je dobila tek 90 trakica koje koštaju koliko i mjesečna naknada. 

"Neka ovi u vladi probaju živjeti s 2380 kuna"

"Neka ovi u vladi probaju živjeti s 2380 kuna. Bila bih najsretnija da mogu raditi, a da Jakov može biti u vrtiću. Bio je krenuo u vrtić zbog socijalizacije, ali tete su zabrinute i stalno budu pokraj njega jer ih je strah", rekla je Petra za N1.

Ako se Plenkovićeva najava o povećanju naknade obistini, Petra kaže da će joj to itekako pomoći jer je ona stalno sa svojim sinom po bolnicama, a gorivo je sve skuplje.

"Svaki roditelj njegovatelj volio bi da je njegovo dijete zdravo, nikome ne želim ovu sudbinu, ali što je, tu je, moramo se boriti", kaže majka.

Plenković obećao rješenje

Premijer Plenković je danas obećao rješenje za roditelje s teškoćama u razvoju i rekao da bi on volio da su došli prvo k njemu s problemom.

"Ja sam danas razgovarao s državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiju, obitelj i mlade i dogovorio da već u ponedjeljak primimo predstavnike roditelja. Mi smo učinili ogromne iskorake u povećanju rodiljnih naknada i onih koje dajemo osobama s invaliditetom. A što se tiče potpora roditeljima djece s teškoćama u razvoju, mislim da možemo naći rješenje. Volio bih da su došli prvo meni, nego što su išli drugdje", izjavio je.

 

Pročitajte više