Žena koja je preživjela Auschwitz prima 200 prijetnji dnevno, čuva je policija

Foto: Epa

89-GODIŠNJAKINJA koja je preživjela Auschwitz sada je pod policijskom zaštitom nakon što je počela primati oko 200 prijetnji dnevno.

Liliana Segre, kojoj je bilo tek 13 godina kad je bila deportirana u Auschwitz, doživotna je senatorica koja je predvodila stvaranje talijanskog parlamentarnog odbora protiv mržnje, rasizma i antisemitizma, lokalno poznatog kao Segre-povjerenstvo, piše CNN.

Nedavno je putem društvenih mreža počela primati oko 200 prijetnji ili agresivnih verbalnih napada dnevno, priopćili su iz centra The Centro di Documentazione Ebraica Contemporanea (CDEC) sa sjedištem u Milanu u Italiji.

"Svaki put kada ugledni Židovi dođu u središte medijske pozornosti u Italiji, podliježu antisemitskim napadima na društvenim mrežama", rekao je Stefano Gatti iz CDEC-a.

Čuva je policija

Lilianu Segre počela su čuvati dva policijska službenika nakon što su krajnji desničari, članovi stranke Forza Nuova, u utorak u Milanu postavili transparent. Ondje je Segre gostovala na jednom događaju.

Prijedlog za takozvano Segre-povjerenstvo odobren je prošlog tjedna, bez podrške desničarskih oporbenih stranaka.

"Radikalna desnica osjeća se jačom i dobiva legitimitet, tako da postaje aktivnija", kazao je Gatti.

"Prije dvadeset godina niste mogli šetati gradom uzvikujući 'Viva il Duce'. Bilo je više otpora ekstremizmu. Sada je ljestvica tolerancije spuštena i ljudi imaju osjećaj da mogu na društvenim mrežama slobodno prijetiti Segre", dodao je.

Liliana Segre jedna je od 25-ero djece mlađe od 14 godina koja su preživjela deportaciju u Auschwitz. Kasnije je prebačena u logor Malchow, gdje je oslobođena 1. svibnja 1945.

Pročitajte više