Prijavila prijateljicu da tuče djecu pa završila na sudu. Kažnjena s 5000 eura

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Jedna je žena iz okolice Zagreba svjedočila na sudu da je proživjela pakao nakon što ju je prijateljica prijavila policiji za fizičko i psihičko zlostavljanje djece. Slučaj je na kraju završio na sudu, no tuženica je bila prijaviteljica, a sud je optuženoj majci dosudio i pozamašnu odštetu.

Slučaj koji je ovih dana dobio sudski epilog dogodio se u srpnju 2017. godine. Tada je K. J. pozvana u policijsku postaju "radi sumnje da je fizički i psihički" zlostavljala svoju djecu. Nakon toga je, kako je rekla pred sudom, "narednih nekoliko mjeseci nad njom vršena kriminalistička obrada, morala se odazvati pozivima Centra za socijalnu skrb u Dugom Selu, gdje je također ispitivana o svim okolnostima".

"Proživljavala patnju"

"Potom je i upućena na obradu u Polikliniku za zaštitu djece i mladeži Grada Zagreba. Ističe kako je uslijed ove, za nju monstruozne optužbe, kako fizički i psihički zlostavlja svoju djecu, pretrpjela psihički šok u trenutku kada je dobila poziv policije. Nakon toga bila je izložena teškom psihičkom pritisku tijekom borbe radi dokazivanja kako se radi o podloj laži i izmišljotini samo kako bi joj se naudilo iz njoj nepoznatih razloga", stoji u presudi.

Svjedočila je i da se za optužbe saznalo mjesto u kojem živi te je "patnju proživljavala u susretima s drugim ljudima, u školi, na poslu u mjestu gdje živi".

"Svi su je gledali podozrivo i sa sumnjom, da je možda sve to ipak istina. Navodi, kako joj je bilo neugodno doći u školu njene djece jer je upravo škola prva dobila anonimnu prijavu o zlostavljanju djece", navodi se dalje. Žena je ispričala i da ju je na jednom dječjem rođendanu napala druga žena da je "zlostavljačica, da će joj oduzeti djecu i da će u zatvor".

Na kraju je u Poliklinici za zaštitu djece i mladeži Grada Zagreba utvrđeno da nikakvog zlostavljanja nije bilo. Nakon toga je uspjela saznati da ju je lažno prijavila tuženica te se ispostavilo da je to njezina dugogodišnja kućna prijateljica.

Optužbe nevjerodostojne

Ona je na sudu rekla da se ponašanje K. J. promijenilo nakon što joj je suprug otišao raditi u Austriju te da je često bez djece boravila u jednom kafiću u sklopu benzinske postaje.

Sud je saslušao iskaze optuženice i još jedne svjedokinje, žene koja je tužiteljici prijetila na dječjem rođendanu. U presudi piše da je sud njihove iskaze ocijenio nevjerodostojnima jer nisu navele nikakve konkretne situacije u kojima je tužiteljica bila nasilna prema svojoj djeci, već su je općenito pokušavale diskreditirati kao lošu majku.

Stoga je sud presudio da tuženica mora tužiteljici platiti 1600 eura odštete i pokriti 3400 eura sudskih troškova, a presuda je pravomoćna, što znači da se tuženica na nju može žaliti.

Pročitajte više