Žena na porodiljnom ostala bez zdravstvenog, teško optužila HZZO. Evo što odgovaraju

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Čitateljica Indexa koja se nalazi na porodiljnom je prije dva mjeseca ostala bez prava na zdravstveno osiguranje i bez porodiljne naknade a da to nije znala. Kaže da je na porodiljnom dopustu kao nezaposlena osoba te da je u potrazi za poslom.

Nakon što se Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) javila s upitom zašto je ostala bez osiguranja, doznala je da je u travnju donesen novi zakon. Također navodi da su joj iz HZZO-a rekli da obavijesti o tome nisu poslali svima i da su te informacije objavljene i u medijima.

"Nisam dobila nikakvo rješenje da nisam osigurana, nisam znala da postoji obveza praćenja u medijima"

"Još jedna poslastica iz kuhinje HDZ-a. Majka sam novorođenog djeteta i na porodiljnom sam dopustu kao nezaposlena osoba (VSS, u potrazi za poslom, javljam se na sve natječaje na koje me burza šalje, ali bez uspjeha).

Provjeravajući u HZZO-u zašto mi nije isplaćena porodiljna naknada za 7. mjesec saznajem da već dva mjeseca uopće nemam zdravstveno osiguranje, a kako nemam njega, nemam ni pravo na porodiljnu naknadu. Na pitanje kako je to moguće, a pogotovo dok sam na porodiljnom dopustu, rečeno mi je da je u travnju donesen novi zakon i da se do 29.6.23. trebalo javiti u HZZO.

Na upit zašto nisam obaviještena o tome, rečeno mi je da nisu svima slane obavijesti, ali s obzirom na to da je objavljeno u medijima, onda se pretpostavlja da su svi upoznati s tim?! Nisam znala da postoji takva pretpostavka, kao ni obveza praćenja medija!

Također, nisam dobila nikakvo rješenje da nisam osigurana, kao i da nemam pravo na porodiljnu naknadu. Dva mjeseca sam neosigurana i Bogu hvala nisam bila bolesna u tom periodu, ali da jesam ili da sam stradala u nekoj prometnoj nezgodi - ne bih se mogla liječiti.

Ovako se provodi pronatalitetna politika naše vlade i ovako država skrbi o najslabijim kategorijama društva. Navikla sam na maćehinski odnos vlasti, ali da će dirati novorođenčadi, rodilje i naknade za rodilje - stvarno nisam očekivala", kazala je čitateljica Indexa.

HZZO: Početkom travnja smo obavijesti nezaposlenima poslali na adrese prijavljene u MUP-u

Pitali smo HZZO jesu li među 105.982 osobe odjavljene sa zdravstvenog osiguranja, a koje se nisu javile do 29. lipnja, i žene na porodiljnom dopustu.

Također, pitali smo HZZO jesu li osiguranici obaviješteni o tome da im se ukida status osiguranika. Iz HZZO-a su nam kazali da su početkom travnja obavijesti nezaposlenima poslali na adrese koje su prijavili u MUP-u.

"Svim osiguranicima koji su na dan stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, 1. travnja 2023., bili obvezno zdravstveno osigurani po osnovi nezaposlenosti, a koji u tom trenutku nisu bili u evidenciji zavoda za zapošljavanje (njih oko 280.500), HZZO je početkom travnja poslao obavijesti na adrese koje su te osobe službeno prijavile MUP-u. Uz to informacije su mogli saznati u medijima i pročitati na mrežnoj stranici HZZO-a.

Osiguranici koji nisu postupili sukladno zakonskoj obvezi i osobno pristupili u prostorije HZZO-a do zaključno s 29. lipnja 2023., po službenoj dužnosti su odjavljeni s obveznog zdravstvenog osiguranja.

Korisnicima prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora kojima je prestao status u obveznom zdravstvenom osiguranju, obustavlja se i priznato pravo s danom prestanka statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju, budući da je to uvjet za daljnje korištenje priznatoga prava. Korisnicima se u tom slučaju donosi rješenje o obustavi priznatoga prava.

Predlažemo da se osobe kojima je prestao status u obveznom zdravstvenom osiguranju jave u najbliži HZZO-a, gdje će biti informirane o osnovama osiguranja i propisanim uvjetima za stjecanje statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju. Također su vezano za odjavu s obveznoga zdravstvenog osiguranja, a radi zaštite svojih prava, u mogućnosti zatražiti izdavanje rješenja", odgovorili su nam iz HZZO-a.

Pročitajte više