Žena saborskog zastupnika tužila novine, sudac joj dosudio 40.000 kuna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Screenshot

DONESENA je još jedna kontroverzna presuda protiv medija. 

Podravski list, prema zasad nepravomoćnoj presudi, ženi saborskog zastupnika treba platiti 40.000 kuna odštete te zakonske zatezne kamate.

Pisali o tome da je zaposlena u Gradskoj knjižnici grada u kojem joj je muž gradonačelnik pa ih je tužila

Sanja Lacković, supruga saborskog zastupnika i gradonačelnika Đurđevca Željka Lackovića, tužila je naime Podravski list jer su u nekoliko riječi naslova u rubrici "Misao dana" na svom portalu interpretirali izjavu Željka Lackovića o svojoj supruzi nakon što je ona zaposlena u Gradskoj knjižnici u gradu u kojem je on bio gradonačelnik, a sada je predsjednik Gradskog vijeća.

U rubrici je bila vjerno prenesena Lackovićeva izjava: "Moja supruga je profesor filozofije i pedagogije i završila je studij s odličnim uspjehom. Konkurirala je na dosta natječaja na području županije i nikad nije bila pozvana na razgovor, a kamoli na testiranje”, a iz Podravskog su je naslovili s: "Kad je drugi nisu htjeli...".

Valja napomenuti da je riječ o rubrici u kojoj Podravski i inače citira izjave najčešće političara sa svojom interpretacijom u naslovu.

Na sudu rekla da su je tretirali kao predmet sprdnje, sud joj dosudio 40.000 kuna odštete

No tih je pet riječi bilo dovoljno sucu Alenu Golubu da dosudi 40.000 kuna odštete Sanji Lacković koja je na sudu izjavila da je bila tretirana kao predmet sprdnje s namjerom da je se duševno povrijedi.

Presuda prema kojoj supruzi saborskog zastupnika trebaju platiti 40 tisuća kuna, navode iz Podravskog, najveća je dosuđena odšteta protiv Podravskog lista u njihovoj povijesti.

"S obzirom na katastrofalno stanje u tiskanim medijima, pogotovo lokalnim, pravomoćnost te presude ozbiljno bi ugrozila isplatu plaća u našem poduzeću", rekao je za Index glavni urednik Podravskog Robert Mihaljević.

Novine tražile izuzeće suca, tvrde da je dobar s Lackovićem. Odbijeni su

Dodao je kako su tijekom procesa tražili izuzeće suca i predsjednice suda iz tog predmeta. 

"Naši zahtjevi su promptno odbijeni. Presudu je donio sudac iz Đurđevca koji je u dobrim odnosima sa Željkom Lackovićem, a na čelu Općinskog suda u Koprivnici na kojem se vodio spor odnedavno je na čelu sutkinja Marija Grgešić, također iz Đurđevca, za koju je u DSV-u lobirao član tog tijela Željko Lacković  Dosuđena odšteta, najveća u povijesti Podravskog lista, pokazala je zbog čega smo tražili izuzeće", poručio je Mihaljević.

Naglasio je da je Podravski list jedini od lokalnih medija pisao o zapošljavanju Lackovićeve supruge u Gradskoj knjižnici.

Lacković u sabor ušao kao zamjena Bandiću

"Nakon tog smo doživjeli brutalne javne napade Lackovića. Potom su uslijedile i tužbe njegove supruge – za naslov i moj komentar o tom zapošljavanju. Presuda za komentar još nije donesena, ali ishod je vrlo izvjestan", zaključio je Mihaljević.

Željko Lacković je u sabor ušao kao zamjena Milanu Bandiću. Zanimljivo je da sada službeno djeluje kao nezavisni, a ne kao dio Bandićevog kluba zastupnika, no nagađa se da je i dalje vjeran Bandiću.

Pročitajte više