Žena u Saudijskoj Arabiji osuđena na 34 godine zatvora zbog korištenja Twittera

Foto: democracy now

SUD u Saudijskoj Arabiji je na 34-godine zatvora osudio Salmu al-Shehab (34) zbog korištenja Twittera na kojem je pratila disidente i aktiviste. Al-Shehab je majka dvoje male djece, a studirala je na britanskom Sveučilištu Leeds. Uhićena je i osuđena nakon što se iz Velike Britanije vratila kući na odmor, piše The Guardian.

Ovaj slučaj predstavlja najnoviji primjer kampanje protiv korisnika Twittera koju je pokrenuo prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, koji istovremeno preko saudijskog fonda Public Investment Fund posjeduje više od 5% dionica Twittera.

Osuđena za pomaganje disidentima 

Salma al-Shehab prvotno je osuđena na tri godine zatvora zbog korištenja Twittera za "izazivanje javnih nemira i destabilizaciju civilne i nacionalne sigurnosti". Nakon što je javni tužitelj zatražio od suda da razmotri druge navodne zločine, sud je u petak izrekao novu kaznu – 34 godine zatvora nakon koje slijedi i 34-godišnja zabrana izlaska iz zemlje.

Prema prijevodu sudskih spisa, u koje je Guardian imao uvid, nove optužbe uključuju tvrdnju da je Shehab "pomagala onima koji žele izazvati javne nemire i destabilizirati civilnu i nacionalnu sigurnost prateći njihove Twitter račune" i dijeleći njihove objave.

Po svemu sudeći, Shehab nije bila među vodećim ili posebno glasnim saudijskim aktivistima. Njezin profil na Twitteru ima 2597 pratitelja. Pored objava o pandemiji i fotografija njene djece, Shehab je ponekad retvitala objave saudijskih disidenata koji žive u egzilu, a koji su pozivali na oslobađanje političkih zatvorenika.

Podržavala borbu za pravo žena na upravljanje automobilom

Činilo se i da podržava slučaj Loujain al-Hathloul, istaknute saudijske feminističke aktivistice koja je prethodno bila zatvorena, a navodno i mučena, jer je podržavala prava žena da upravljaju automobilima. Loujain al-Hathloul je sada zabranjeno napustiti državu.

Shehab je stigla u Ujedinjeno Kraljevstvo 2018. ili 2019. godine kako bi nastavila doktorat u Leedsu. Vratila se kući u Saudijsku Arabiju u prosincu 2020. na odmor i namjeravala je sa sobom u Ujedinjeno Kraljevstvo dovesti svoje dvoje djece i muža. Potom su je saudijske vlasti pozvale na ispitivanje te su je na kraju uhitili i sudili joj zbog njezinih tweetova.

Pročitajte više

 

Pročitajte više