Ženevska inicijativa: Palestinci oprezni, Izrael apsolutno protiv

ALTERNATIVNI mirovni plan za Bliski istok, tzv. "Ženevska incijativa", u ponedjeljak će u Ženevi biti službeno predstavljen uz opreznu i neizravnu potporu Palestinaca i potpuno protivljenje Izraela.

Prema glavnim idejama inicijative, Palestinci bi trebali dobiti gotovo cijelu Zapadnu obalu, dok bi se Jeruzalem podijelio na palestinski i izraelski dio. Zauzvrat bi Palestinci de facto odustali od prava na povratak u Izrael oko 3,8 milijuna svojih izbjeglica.

Od arapskih zemalja jedino su Jordan i Egipat dali otvorenu potporu tom planu i to nakon razgovora dviju strana vođenih u listopadu u Jordanu, koje su predvodili bivši izraelski ministar pravosuđa Yossi Beilin i bivši palestinski ministar informiranja Jaser Abed Rabbo. Ostatak arapskog svijeta inicijativu vidi kao novi doprinos mirovnim naporima, ali ne polaže velike nade u nju zbog, kako tvrde, politike koju vodi izraelski premijer Ariel Sharon.

Sharon je Ženevsku inicijativu bezrezervno osudio, ocijenivši je "opasnijom" od sporazuma iz Osla i ustvrdivši kako je jedini put k miru sadržan u novom međunarodnom mirovnom planu, tzv. "mirovnim smjernicama", iako se on od objave u lipnju nije pomaknuo s mjesta.

Upravo takva Sharonova reakcija, kao i činjenica da se inicijativom predviđa palestinsko odustajanje od "prava na povratak" uzrok su oprezne reakcije palestinskog vodstva.

"Riječ je o neslužbenom dogovoru", rekao je nakon objave plana palestinski predsjednik Jaser Arafat, dodavši kako "palestinsko vodstvo neće sprječavati nijedan pokušaj ostvarenja mira".

Analitičari smatraju da palestinsko vodstvo nema ni namjeru usvajati plan koji predviđa velike ustupke s palestinske strane sve dok Izrael odbacuje učiniti to isto.

"Službeno palestinsko stajalište je sramežljivo. Inicijativu podržavaju potiho, ali to neće jasno izreći", smatra profesor sa sveučilišta Bir Zeit Ali Jerbaui, dodajući da je takva "poluslužbena" potpora sredstvo pritiska na Izrael "bez preuzimanja službenih obveza".

Drugi analitičari procjenjuju tu taktiku dobrom, osobito u svjetlu činjenice da su poruke ohrabrenja za inicijativu uputili glavni tajnik UN Kofi Annan, američki državni tajnik Colin Powell i britanski premijer Tony Blair, što će Sharona prisiliti da je ne ignorira.

Izraelski je premijer na udaru sve češćih kritika ne samo SAD-a, već i izraelske javnosti zbog jednostranih poteza i zato što "ne odgovara ni na jednu inicijativu i ne ulaže dovoljno napora".

Beilin, jedan od autora plana, smatra da je on već polučio određene rezultate, budući da je Sharon, poznat kao zagovornik "čvrste ruke", ublažio svoja stajališta i naredio smanjenje pritiska na stanovništvo u palestinskim područjima.

No mnogi vjeruju da je uzrok takvom Sharonovu ponašanju na drugoj strani. Nedavno je američki predsjednik George Bush od Izraela zatražio da "prestane svakodnevno ponižavati Palestince i prejudicirati konačni ishod pregovora izgradnjom ograda".

Istodobno je načelnik združenog stožera izraelske vojske general Moshe Yaalon zajedno s četvoricom bivših ravnatelja izraelske službe unutarnje sigurnosti Shin Betha nedavno upozorio Sharona na "katastrofalne" posljedice koje bi donio nastavak aktualne izraelske politike na palestinskim područjima.

"Sharon je mnogo osjetljiviji na takve kritike nego na one koje upućuju zagovornici inicijative, koju on prezire", tvrdi profesor Aharon Klieman sa sveučilišta u Tel Avivu.

Pročitajte više