Ženi iz Srbije sin umro prije 18 godina, dobila rješenje da je na popisu birača

Ilustracija: EPA

Žena iz Užica u Srbiji bila je šokirana kada je od gradske uprave dobila rješenje o tome da je njezin sin, koji je umro 2005., ove godine upisan na popis birača Užica.

Njezin sin je preminuo prije 18 godina, samo 23 dana nakon rođenja. Kako je ispričala za Danas.rs, žena je prije nekoliko dana dobila rješenje da je njezin sin zbog punoljetstva na popisu birača. Ispričala je da je zbog toga bila emotivno i psihički slomljena.

"Morala sam ići kod psihijatra, bio je to velik šok"

"Početkom listopada dobila sam to rješenje na kućnu adresu. Bio je to veliki šok. Morala sam ići kod psihijatra koji mi je dao terapiju, ali i dalje se vrlo loše osjećam", rekla je Užičanka za Danas.rs te navela da je bila u gradskoj upravi i tražila izvod iz knjige umrlih. Dobila je odgovor da ga oni nemaju.

"Tražila sam izvod iz matične knjige rođenih i u njemu piše da je moje dijete preminulo 7. listopada 2005. godine u Beogradu", rekla je žena. Dijete je rođeno 14. rujna 2005. u užičkom rodilištu, a dva dana nakon toga je, zbog teških i urođenih zdravstvenih problema, prebačeno na liječenje u Beograd.

Beba je kasnije preminula u Beogradu, gdje su kremirani posmrtni ostaci. U napomenama izvoda iz matične knjige rođenih, koji je majci 6. listopada ove godine izdala Matična služba Grada Užica, a u koji je Danas imao uvid, stoji da je "dijete prema izvodu umrlih Općine Savski vijenac umrlo 7. listopada 2005. u Beogradu".

"U nastojanju da povećaju biračko tijelo, nadležni u gradskoj upravi ne vode računa da će time povrijediti obitelji preminulih"

Žena je osim pomoći liječnika, potražila i pomoć lokalne udruge građana Sloga. Šef udruge Glišo Vidović za Danas ističe da je gradska vlast imala uvid u to da je dijete preminulo 2005. jer je to navedeno na dnu izvoda iz matične knjige rođenih.

"U nastojanju da povećaju biračko tijelo, nadležni u gradskoj upravi ne vode računa da će time povrijediti najbliže članove obitelji koji su svoje najmilije ispratili na onaj svijet", rekao je Vidović.

Gradska uprava: Dogodio se birokratski propust

Iz gradske uprave kažu da je cijeli slučaj posljedica birokratskog propusta. Navode da je dijete preminulo u općini Savski vijenac, a u knjigu umrlih nije upisano pod svojim imenom i prezimenom, već kao "muško dijete".

Na konstataciju da je u izvodu iz matične knjige rođenih u Užicu upisano da je dijete preminulo 7. listopada 2005., odgovaraju da nisu imali izvod iz knjige umrlih koji se može nabaviti samo u općini Savski vijenac.

"Dogodio se propust jer, prilikom upisa u popis birača, nije uzeto u obzir to što je u izvodu iz matične knjige rođenih navedeno da je dijete preminulo. To je sada ispravljeno i ubuduće ćemo voditi računa da se takve stvari ne ponove", rekli su iz gradske uprave za Danas.rs.

Pročitajte više