Ženska mreža Hrvatske: Kako je novac za zaštitu ljudskih prava dodijeljen udruzi koja ih krši?

Foto: FAH

"'NACIONALNA zaklada za razvoj civilnog društva: Još jedna javna institucija preko koje nevladine udruge i Platforma 112 sisaju državni proračun', 'Za njih nema krize: 7,5 milijuna državnih kuna podijelili udrugama bliskim vlasti'!, 'Oni koje je SDP financirao milijardama hvale Milanovićevu koaliciju i stranku obitelji Puljak!', 'Hasanbegović i Esih podnijeli amandman na proračun: Traže smanjenje sredstava za Nacionalnu zakladu za civilno društvo, evo kome bi preusmjerili novac!', 'Dvostruki kriteriji privilegiranih udruga Nacionalne zaklade koje napadaju Hasanbegovića!'", samo su neki naslovi, odnosno dio kampanje koju je sve do kraja ove godine vodila udruga U ime obitelji Željke Markić protiv Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

No nakon što je Zaklada prošli tjedan objavila Pregled odobrenih institucionalnih podrški udrugama, izostala je uobičajena medijska kanonada na portalu Narod, glasilu udruge U ime obitelji, o tome kako se javni novac daje privilegiranim udrugama.
 
Mogući razlog je činjenica da se među dobitnicama, odnosno, kako sama udruga kaže, privilegiranim društvom, našla upravo homofobna vjerska udruga U ime obitelji kojoj je odobreno 139 tisuća kuna godišnje sljedeće tri godine.

Na ovu vijest su reagirale iz Ženske mreže Hrvatske.

"Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva objavila je popis organizacija kojima su dodijeljena sredstva putem Institucionalne podrške stabilizaciji i/ili razvoju udruge.
Putem ovog natječaja dodjeljuju se sredstva organizacijama civilnog društva koje (kako je i navedeno u tekstu natječaja) svojim djelovanjem doprinose demokratiziciji i razvoju civilnoga društva, prije svega zaštiti i promicanju ljudskih prava.

Najstrože osuđujemo činjenicu da su sredstva namjenjena zaštiti i promicanju ljudskih prava prvi put od osnutka Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva dodijeljena organizaciji koja negira sam koncept ljudskih prava i aktivno se zalaže protiv ljudskih prava manjinskih skupina – nacionalnih manjina, izbjeglica, lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, ateista, kao i ljudskih prava žena.

Udruga U ime obitelji, koja je dobila trogodišnju potporu za svoje djelovanje aktivno djeluje protiv najviših vrednota iz članka 3. Ustava RH: zaštite prava čovjeka,  nacionalne ravnopravnosti i ravnopravnosti spolova. 

Tražimo od Upravnog odbora Nacionalne zaklade da hitno provede reviziju cijelog natječajnog postupka i da utvrdi i javno odgovori na pitanje kako je došlo do toga da sredstva namjenjena demokratiziciji i zaštiti ljudskih prava budu dodijeljena udruzi koja djeluje protiv demokratizacije i ljudskih prava", stoji u priopćenju koje potpisuju Bojana Genov i Sanja Juras.

Pročitajte više