Ženska mreža Hrvatske: Policija se neprimjereno ponijela prema žrtvama na Platku

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

ŽENSKA mreža Hrvatske referirala se danas na brutalni napad na Platku poručivši kako policija nije reagirala adekvatno te se krajnje neprimjereno ponijela prema žrtvama nasilja, dok je nasilnike zaštitila.

Nažalost, postupanje policije u tom slučaju, iako protivno važećim propisima, nije uopće neuobičajeno i savršeno pokazuje odnos državnih institucija prema nasilju. Već je uobičajeno postupanje policije na način da se nasilnici ne kažnjavaju ili kažnjavaju samo prekršajno, često novčanim kaznama, kao i da se ne kažnjavaju samo nasilnici već i žrtve, navode u priopćenju.

To je slučaj kako kod nasilja nad ženama koje u najvećem postotku trpe nasilje, nad pripadnicima manjina, ali i općenito nasilju prema bilo kome i bilo gdje.

Svakodnevno svjedočimo nasilju u svim segmentima privatnog i javnog života na koje država unatoč postojećim zakonima, strategijama i protokolima ne nalazi adekvatan odgovor.

"Nasilje se potiče neprimjerenim postupanjem institucija"

Posljednji slučaj brutalnog nasilja i postupanja prema pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja i njihovim prijateljima, pokazuje da se nasilje prihvaća i potiče neprimjerenim postupanjem od strane institucija države, u ovom slučaju policije. Ženska mreža Hrvatske smatra da su za nasilje i taj slučaj odgovorni nefunkcionalni sustav i nedostatak institucionalne podrške borbi protiv nasilja.

Izražavaju podršku žrtvama brutalnog napada, pripadnicima HGSS-a koji svaki dan riskiraju svoje živote za druge, te njihovim prijateljima koji su pretučeni jer su im htjeli pomoći.

Traži sustavnu edukaciju i senzibilizaciju policije, pravosudnih organa  i javnosti te podsjećaju na hitnost uvođenja građanskog odgoja u školama kako bi kroz obrazovni sustav poticali mlade na nenasilničko ponašanje i prihvaćanje različitosti.

Pročitajte više