Ženska mreža Hrvatske: Prosvjed molitelja je trebao biti zabranjen

Foto: Index/Karlo Klasić

SA subotnjeg protuprosvjeda, koji je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održan u isto vrijeme kad su se na njemu okupili molitelji iz projekta Muževni budite, poručeno je kako je prosvjed molitelja trebao biti zabranjen. Akciju na Trgu organizirala je Udruga Domino, a priključile su joj se razne druge organizacije, poput Ženske mreže Hrvatska. 

To je prvi put da se na glavnom zagrebačkom trgu održava veće okupljanje protiv molitelja, koji tamo dolaze prve subote u mjesecu i mole, među ostalim, "za čednost u odijevanju i ponašanju" žena te su organizirani u sklopu projekta Muževni budite, katoličke udruge Hrvatska za život.

"Zahtjev muškaraca za uspostavu njihovog autoriteta u obitelji je retrogradan, protuustavan i anticivilizacijski", istaknuli su u izjavi za medije iz Ženske mreže Hrvatska.

Oba prosvjeda prošla su mirno i trajala oko sat vremena

Smatraju da bi prosvjed sa zahtjevom za podčinjavanjem, odnosno diskriminacijom žena trebao biti zabranjen i tumače kako je cilj njihove simbolične akcije bio pokazati da ne pristaju na zadiranje u odluke žena o njihovom seksualnom životu i odijevanju. 

Istovremeno okupljanje molitelja i protuprosvjednika trajalo je sat vremena i prošlo je mirno. Na jednoj strani trga klečali su većinom muškarci u vođenoj molitvi, a preko razglasa njihove su molitve čuli i protuprosvjednici.

Okrenuti prema moliteljima, protuprosvjednici su im transparentima poručili da se "mole u svoja četiri zida", ali i da je ženama mjesto u "mudracima", a ne na "madracima".

"Bez Boga, bez gospodara" i individualizirani transparent prosvjednice "Civilizacijska represija - nečija impotencija" još su neke od poruka. Dio prosvjednica nosio je i crne marame, koje su demonstrativno odvezale s glave i bacile na pod. 

U nekoliko navrata protuprosvjednici su došli do čela moliteljske skupine i tik do nje razvili LGBT zastavu, na što su reagirali redari moliteljske skupine okružujući ih i skrivajući zastavu svojim tijelima od molitelja.

Performans umjetnice

Umjetnica Arijana Lekić-Fridrih s udrugom Domino paralelno je izvela performans "Tiha misa", a u izjavi za medije istaknula je da je bilo vrijeme da se prokaže tko zapravo organizira molitelje.

"Znate da iza ovih ljudi stoji udruga Vigilare, iza koje stoji poljska udruga Ordo Iuris, koja je odigrala ključnu ulogu u zabrani pobačaja u Poljskoj", ustvrdila je Lekić-Fridrih. "Hrvatskoj se neće dogoditi Poljska i borit ćemo se za prava za koja su se naše majke i bake već izborile", poručila je umjetnica, dodavši da se nada da će netko reagirati.

Podršku protuprosvjedu dao je i član Predsjedništva SDP-a i europarlamentarac Predrag Fred Matić. "Pored tolikih žena koje se svakodnevno ubija i prebija, najveća briga u Hrvatskoj je kako se žene odijevaju i kako će biti drugotne", rekao je Matić. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više