Žestoke borbe na jugu. Je li to prava ukrajinska ofenziva ili tek varka?

Foto: Profimedia

ZADNJIH nekoliko dana obilježeno je značajnim intenziviranjem borbi južno od Zaporižje, prema ključnom gradu Tokmaku. Iako je situacija još uvijek vrlo zbunjujuća, neki ruski vojni blogeri nagađaju da bi ovo mogao biti početak dugo očekivane ukrajinske ljetne ofenzive.

Satelitsko praćenje NASA-e potvrđuje ono što su ruski blogeri već iznijeli: područje oko Tokmaka i Orihiva bilo je prvo pod vrlo teškim pripremnim bombardiranjem, a potom je uslijedio ukrajinski pokušaj probijanja ruskog obrambenog sustava prema Tokmaku.

Ovo područje bojišnice dugo je smatrano vjerojatnom osi za ukrajinski napad prema Melitopolju, među ostalim zato što je Tokmak važno željezničko čvorište i ruski logistički centar s ključnim komunikacijskim linijama prema Mariupolju i Berdjansku.

Rusija se dugo bojala ukrajinskog napretka ovdje, gradeći višeslojne obrane, uključujući cik-cak rovove, "zmajeve zube", minsko polje i druge prepreke, a područje je dodatno pojačano vojnim i medicinskim osobljem.

Ruski bloger: Preuranjeno je reći da je ukrajinska ofenziva zaglibila

Na Telegramu ruski vojni bloger "War Gonzo" odbacuje tvrdnje da je ukrajinska ofenziva "zaglibila", navodeći da je to još "preuranjeno reći" i opisujući "tešku noć" za ruske snage oko Orihiva.

"Izravno s mjesta događaja: neprijateljsko pješaštvo nastavlja prilaziti i pokušava se utvrditi u smjeru Orihiv-Tokmak. Neprijateljska artiljerija i tenkovi i dalje intenzivno djeluju na naše položaje.

Naše trupe drže liniju i ne dopuštaju probijanje fronte, uništavajući neprijateljsku snagu i opremu. Prema informacijama s terena, naši borci uspjeli su onesposobiti tenk sličan Leopardu, ali još uvijek nije moguće sa sigurnošću identificirati uništenu opremu", objavio je.

"Rusi naredili evakuacije oko Tokmaka"

Drugi ruski online izvori govore o napadu pješaštvom, pri čemu je selo Robotine bilo fokus ukrajinskih napada u posljednja 24 sata, a u tom sektoru su aktivne i ukrajinska i ruska avijacija.

Danas su također stigla izvješća da je ruska okupacijska administracija naredila evakuacije iz naselja oko Tokmaka.

Međutim, ostaje nejasno predstavlja li borba u području Tokmaka glavni ukrajinski napor. Iako se čini da je više od običnog izviđanja, moguće je da su nedavni potezi varka osmišljena da uvjeri Moskvu da će glavni napad biti u smjeru Melitopolja.

Glavni stožer Ukrajine također će koristiti trenutni napad za prikupljanje aktivnih obavještajnih podataka o kvaliteti ruskih obrambenih položaja, navodi Guardian.

Pročitajte više

 

Pročitajte više