Žestoke reakcije na najavu Izraela, javili se Saudijska Arabija i Katar

Foto: EPA

Saudijska Arabija i Katar snažno su osudili izjave dvojice izraelskih ministara koji su pozvali Palestince da napuste Pojas Gaze. Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir pozvao je u ponedjeljak na povratak židovskih naseljenika u Pojas Gaze nakon rata i "poticanje" palestinskog stanovništva da emigrira, dan nakon sličnog poziva desničarskog ministra financija Bezalela Smotricha.

Saudijska Arabija "osuđuje i kategorički odbacuje izjave dvojice ministara", objavilo je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. U njemu se poziva međunarodnu zajednicu da reagira zbog "upornosti" izraelske vlade u kršenju međunarodnih zakona "izjavama i djelovanjem".

Katar, koji je odigrao ulogu posrednika u prekidu vatre između Izraela i Hamasa krajem studenoga, također je "najoštrije osudio" izjave dvojice ministara.

"Politika kolektivnog kažnjavanja i prisilnog premještanja koju provode okupacijske vlasti nad stanovnicima Gaze neće promijeniti činjenicu da je Gaza palestinska zemlja i da će ostati palestinska", kaže se u priopćenju koje je objavilo ministarstvo vanjskih poslova.

Sjedinjene Države, Francuska i EU također su već osudili izjave izraelskih ministara.

Pročitajte više