Za HDZ-ovce je afera sa Zlatnim ratom dokaz morala Ževrnje i vjerodostojnosti stranke

Foto: Pixsell/Ivo Čagalj

HDZ Splitsko-dalmatinske županije predstavio je danas nasljednika Zlatka Ževrnje. Za župana kandidiraju Blaženka Bobana, dugogodišnjeg gradonačelnika Solina i saborskog zastupnika. Čovjek je bio iskren i priznao kako nema program, ali će ga napraviti za koji dan jer će na njemu raditi 24 sata.

Ževrnja, pak, nije smogao hrabrost da se pojavi pred novinarima uz svog nasljednika Bobana. Ovaj se, pak, zahvaljivao prethodnicima na toj dužnosti. Ante Sanader, šef županijskog HDZ-a bio je uz njega, Kruno Peronja se skrio među mladeži. Tražio je Boban pogledom i Ževrnju, ali njega nije bilo na vidiku. Zašto, nitko nije obrazložio.

Visoka moralna vrijednost i novi standardi HDZ-a

HDZ-ovci su se danas inače trudili pošto-poto relativizirati cijelu aferu s dodjelom koncesije za plažu na Zlatnom ratu. Ževrnja je po njima moralan i nema vlastitu odgovornost, iako je konstatirana povreda čak tri zakona. HDZ je vjerodostojan po svim razinama i cijela afera pokazala je da su postavili nove standarde, tvrde oni. Zvuči nestvarno, ali upravo su tako izjavili.

"Zahvaljujem Ževrnji, on je pokazao visoku moralnu vrijednost i nove standarde HDZ-a kada se odlučio zbog pritisaka prepustiti kandidaturu", konstatirao je Sanader.

"Ovaj njegov moralni čin koji je danas napravio dokaz je vjerodostojnosti novog HDZ-a na svim relacijama", ustvrdio je Boban.

Sanader: Ovo je kao u nogometu, kada ekipa falije, trener daje ostavku

Ministarstvo mora utvrdilo je povrede tri zakona u postupku dodjele koncesije, a konstatirane su i druge nepravilnosti, poput toga da nije zatražena suglasnost Ministarstva zaštite okoliša. Kako to nije napravljeno ni za koncesije za marjanske plaže Bene i Kašjuni, sva je prilika da će i te koncesije pasti. Unatoč svemu, HDZ-ovci smatraju da se radi o sitnicama, nikako ne o nekakvim krupnim propustima.

"Ne radi se o drastičnim prekršajima, već o nekrupnim stvarima. Ako je primjedba da je natječaj trebao završiti u 23:59:59, a u natječajnoj dokumentaciji pisalo 24:00:00, ta jedna tisućinka je zaista proceduralni razlog", branio je Boban Ževrnju. 

"Čiste proceduralne greške, sve je transparentno i otvoreno. Odluka nije nametnuta, ovo je samo moralni čin. To je kao u nogometu. Ako ekipa falije, trener daje ostavku. Ževrnja nema vlastitu odgovornost, ali je smatrao da zbog greške u proceduri on kao odgovorna osoba podnese taj moralni čin. Vjerujem da nije bilo nikakvog pogodovanja. Nismo DORH, ni policija, ni istražni organi. Po nama je to samo proceduralna greška", kazao je Sanader.

Boban jednoglasno izabran, ali ne po diktatu iz Zagreba

Radi li se o unutarstranačkim obračunima?

"Oni koji ne žele pobjedu HDZ-a i kojima smeta uspjeh HDZ-a, nastoje stvarati rat u HDZ-u. Tu ne možemo pomoći. Rezultati svih procjena je da HDZ stoji odlično, pobjeđuje, rješava probleme u državi, donosi odluke i vodi državu naprijed. Svi ti uspjesi su nešto što smeta. Sukoba nema, HDZ je jedinstven, tako i donosi odluke, svi načelnici i gradonačelnici i članovi Županijskog odbora jednoglasno su danas donijeli odluku", kazao je Sanader.

 

Pročitajte više