Turistički djelatnik: Hrvatskom turizmu dogodilo se jedno neugodno iznenađenje

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Udruženja Hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba gostovao je u Novom danu na N1 televiziji i komentirao ovogodišnju turističku sezonu.

"Kada govorimo o brojkama u obliku broja noćenja i dolazaka, nećemo dostići rekordnu 2019. godinu, ali to i nije cilj te se ne moramo time opterećivati. Međutim, sigurno je da će promet biti iznad 2019., no uvijek je pitanje što će na kraju pokazati bilanca", rekao je Žgomba.

Kaže da su porasli i troškovi zbog rasta cijena energenata.

"Teško se mi možemo uspoređivati s Grčkom i Turskom. Mi smo u ovom trenutku autodestinacija, dok su oni aviodestinacija. Često se i govori da smo preskupi. Na cijene utječu ponuda i potražnja, a ne vjerujem da se radi o novim gostima, već o onima koji se privikavaju na novi turizam. Imaju oni u svojim zemljama slični rast cijena", rekao je.

Neugodno iznenađenje s talijanskim turistima

Kako navodi, jedno neugodno iznenađenje je pad trenda dolazaka talijanskih gostiju. "Njihov udio među gostima u Hrvatskoj pada", tvrdi Žgomba. Pozitivno je, kako kaže, i to što je Dubrovnik "napokon počeo upravljati svojim turizmom".

"Danas imamo velik priljev turista na aerodromima. Dubrovnik je sjajan primjer toga da moramo početi upravljati svojim destinacijama. Vrijeme stihijskog turizma je iza nas. Pandemija nas je ipak naučila neke stvari", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više