Židovi obilježavaju Dan sjećanja na žrtve holokausta

CIJELI je Izrael jutros na dvije minute odzvanjao zvukom sirena čime je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta.

Kad su sirene počele svirati promet se zaustavio, vozači su stali kraj svojih automobila spuštenih glava, a zastali su i svi pješaci. Zastave u Izraelu spuštene su na pola koplja, a sve televizijske i radio postaje emitiraju posebne emisije o holokaustu.

U memorijalnom centru Yad Vashemu i izraelskom parlamentu održane su ceremonije sjećanja na kojima su čitana imena žrtava, a premijer Ehud Olmert, predsjednik Shimon Peres i ministar obrane Ehud Barak pročitali su i imena članova svojih obitelji koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu.

Izraelski načelnik glavnog stožera u Poljskoj, general Gabi Ashkenazi, poveo je 10 tisuća osoba koje su preživjele holokaust na tradicionalni "Marš živih" prema logoru Auschwitz-Birkenau.

Auschwitz je oslobođen 27. svibnja 1945. godine i upravo su taj dan Ujedinjeni narodi proglasili Danom sjećanja na žrtve holokausta, ali Židovi ga tradicionalno obilježavaju prvog dana židovskog mjeseca nisana.

J.C.
Foto: AFP

Pročitajte više