Židovi odbili Plenkovića, neće s njim u Jasenovac: Ne možemo s takvima

Foto: Pixsell/Marko Lukunić/FaH

"MI NE MOŽEMO biti u istoj koloni!" rekao je za Index Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik Koordinacija Židovskih općina u Hrvatskoj te je tako poslao ekspresnu odbijenicu vladi. Naime, premijer Andrej Plenković želi ove godine organizirati jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu, a vlada je poslala pozive na sastanak Savezu antifašističkih boraca, predstavnicima židovske zajednice te predstavnicima Srba i Roma.

Ne možemo s njima zbog Bleiburga i ustaškog pozdrava

"Bilo bi jako dobro da bude zajednička komemoracija. To bi bili važni iskoraci i za pitanje sjećanja, pomirenja i osude zločina koji su se dogodili u Jasenovcu", rekao je Plenković. Sudeći prema odgovoru Krausa za Index, čini se da židovska zajednica ne vjeruje Plenkoviću.

"Mi ne možemo biti u istoj koloni dok se izjednačavaju žrtve, naglašavam, Bleiburškog polja i rasnih zakona NDH i logora Jasenovac. Dok je Za dom spremni jednima ustaški pozdrav, a drugima prihvatljiv unatoč ustavnim i zakonskim odredbama i odluci Suda Vijeća Europe u Strasbourgu", objašnjava Kraus.

No nije to jedina zamjerka na Plenkovićevo političko djelovanje u vladi. Naime, Kraus ističe još dvije velike zamjerke zbog kojih ne mogu biti u koloni s predstavnicima Plenkovićeve vlade.

Ne možemo s njima zbog udžbenika i Andreja Rore

"Sve dok su u školama u upotrebi udžbenici kao što je onaj izdavača Alfe i povjesničara S.B i M.J i dok je na mjestu voditelja odjela za informiranje HDZ-a osoba kao što je Andrej Rora, mi ne možemo u istu kolonu", kaže Kraus dodajući na kraju da možda jednog dana i budu u zajedničkoj koloni s predstavnicima vlade.

Kraus u svom odgovoru spominje udžbenik povijesti za 8. razred osnovne škole u kojem su Crkva, Alojzije Stepinac i svećenici predstavljeni kao veliki antifašisti, a zločinačka priroda ustaškog režima relativizirana je. Riječ je udžbeniku izdavačke kuće Alfa koji su pripremili povjesničari Stjepan Bekavac i Mario Jareb, a o čemu je pisao Index.

Kraus također spominje i slučaj Andreja Rore koji HDZ-u vodi odjel za medije. Naime, Rora je 1996. godine objavio seriju feljtona u časopisu Nezavisna Država Hrvatska koji je iz emigracije u Zagreb preselio Srećko Pšeničnik, zet Ante Pavelića. Predstavljen kao student i urednik biblioteke Znameniti Hrvati islamske vjere, seriju feljtona je počeo objavljivati 10. travnja 1996. godine. U tekstu prepunom pohvalnih epiteta za potpredsjednika vlade NDH Džafer-bega Kulenovića, Rora piše o borbi Hrvata i bosanskih muslimana za Pavelićevu tvorevinu.

Za HDZ Rora je veliki domoljub

"Ta zajednička borba nije ni danas prestala, niti će prestati dok ne bude završena s uspjehom za kojim svi mi Hrvati težimo. A kad polučimo uspjeh i ponovno budemo imali svoju državu, vjerujem da ćemo kod njezine izgradnje pristupiti s puno više iskustva i opreza, a u želji da ostvarimo ono što je najkorisnije za cjelokupni hrvatski narod", napisao je Rora, zazivajući Hrvatsku do Drine.

HDZ je pokušao zataškati "nezgodnu" Rorinu povijest. Iako smo upite o Rori uputili HDZ-u još prije dva tjedna, nisu nam odgovorili. Posebno je bio uporan u zataškavanju  novopečeni glasnogovornik stranke Zoltan Kabok koji nam se više i ne javlja na telefonske pozive, a sve u želji da se u medijima ne spominje njegov šef Rora. Nisu nam odgovorili ni na četiri požurnice u kojima smo tražili stav o Rorinoj biografiji.

Neslužbeno saznajemo kako se HDZ ne samo ne želi ograditi od Rore, već njegov rad iz devedesetih koji uključuje i pisanje za časopis NDH, smatraju izrazom "domoljublja".

Pročitajte više