Židovska općina Osijek: U Hrvatskoj postoje tendencije da se relativizira Holokaust

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

PREDSTAVNICI Židovske općine Osijek danas su pred spomenikom "Majka i dijete" komemorativnim skupom obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, upozorivši da je antisemitizam još uvijek prisutan u hrvatskom društvu.

Poručila je to članica Židovske općine Paula Rem, ističući kako u hrvatskom društvu postoje i tendencije da se relativizira, negira ili minimalizira zločine počinjene tijekom Holokausta.

"Važno je prisjećati se toga što se dogodilo"

Stoga je, naglasila je, važno obilježavati te datume, obrazovati mlade i prisjećati se toga što se dogodilo jer društvo jedino tako može napredovati.

Rem je navela da židovska zajednica u Osijeku danas broji oko 150 članova, dok ih je prije II. svjetskog rata bilo više od tri tisuće, napominjući da je veliki broj osječkih Židova odveden u koncentracijski logor Tenja, nakon čega su poslani u logore Jasenovac ili Auschwitz, gdje su ubijeni.

"Svake godine obilježavamo 27. siječnja kao datum sjećanja na žrtve Holokausta i smatramo da je važno obilježavati ovaj datum i sve ostale datume sjećanja na žrtve Holokausta, na žrtve fašizma i nacizma", poručila je Rem. 

"Djecu treba odgajati promicanjem mira, nenasilja i ljubavi"

Osječko-baranjski dožupan Mato Lukić podsjetio je da je na današnji dan 1945. Crvena armija oslobodila najveći koncentracijski logor Auschwitz te da se odaje počast svim žrtvama Holokausta, uz poruku da se takav zločin više nikada ne ponovi.

Osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković naglasila je da se jedan od najvećih zločina protiv čovječnosti u povijesti čovječanstva nikada ne smije zaboraviti, a da djecu treba učiti i odgajati promicanjem mira, nenasilja i ljubavi kako se takve stvari nikada više ne bi ponovile.

Vijence su pored spomenika položili članovi Židovske općine, izaslanstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te članovi Udruge hrvatskih branitelja "Sveti rok", čiji je suborac bio član osječke židovske zajednice.

Pročitajte više