Zimbabve tresu nasilni prosvjedi zbog poskupljenja goriva

Screenshot: BBC News

PREDSJEDNIK Zimbabvea Emmerson Mnangagwa pozvao je danas na "nacionalni dijalog" nakon višednevnih prosvjeda zbog povećanja cijena goriva koji su odnijeli prve žrtve.

Policija tvrdi da su tri osobe poginule tijekom prošlotjednih nasilnih prosvjeda u Harareu i Bulawayu, no udruge za ljudska prava poručuju kako dokazi upućuju na to da je najmanje desetak ljudi poginulo, a na stotine ih je uhićeno.

Mnangagwa je putem Twittera poručio da će se istražiti nezakonito ponašanje sigurnosnih snaga.

"Nasilje i nezakonito ponašanje naših sigurnosnih snaga je neprihvatljivo i to je izdaja novog Zimbabvea", rekao je Mnangagwa na Twitteru, u prvom javnom komentaru otkako se vratio kući sa službenog puta po Rusiji i drugim bivšim sovjetskim državama.

Mnangagwa ugasio internet 

Kritičari optužuju Mnangagwinu vladu za gašenje interneta kako bi se spriječilo da javnost vidi obračun sigurnosnih snaga s prosvjednicima. Sve su rašireniji strahovi da je u Zimbambveu jedan brutalni diktator, Robert Mugabe čiji je odlazak s vlasti nakon gotovo 40 godina cijela zemlja slavila, samo zamijenjen drugim. 

Glasnogovornik oporbene stranke MDC Jacob Mafume poručio je da postoji hitna potreba za dijalogom.

"Uhićenja radničkih i oporbenih vođa čest su scenarij u Africi. Pozivali smo na dijalog dok nam glasovi nisu promukli, nitko nas nije čuo", rekao je Mafume.

Pročitajte više