Zimsko zasjedanje parlamentarne skupštine OESS-a

Četvrto zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine OESSa, na kojem sudjeluje oko 300 parlamentaraca iz 55 država članica OESSa, među kojima i iz Hrvatske, počelo je u četvrtak u bečkom Hofburgu. L

Susret parlamentaraca 55 zemalja važan je zbog mogućnosti razgovora, razmjene mišljenja i dogovora o budućem radu, istaknuo je predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a, američki kongresnik Alcee L. Hastings, zauzevši se za pojačani dijalog između SAD i Europe, prevladavanje razlika u mišljenjima te za pojačanu suradnju osobito u suzbijanju diskriminacije, rasizma, antisemitizma i drugih oblika netrpeljivosti, kao i svih oblika kriminala.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer, pozdravivši nazočne, istaknuo je značajnu ulogu te organizacije u sprečavanju sukoba, uspostavi mira, sigurnosti i stabilnosti na temelju demokratskih vrijednosti.

Svi govornici na prvoj plenarnoj sjednici istaknuli su važnu ulogu OESS-a u suzbijanju svih oblika prekograničnoga kriminala, krijumčarenja ljudi, osobito djece, oružja, te u borbi protiv terorizma.

Na to je ukazao i predsjedavajući OESS-a, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, koji je istaknuo potrebu izrađivanja "nove strateške vizije OESS-a za 21. stoljeće, što podrazumijeva revitalizaciju reformi". Govoreći o prioritetima slovenskoga predsjedanja OESS-om, koje je Slovenija preuzela od početka ove godine, Rupel je naveo stvaranje stabilnosti i sigurnosti te potporu u izgradnji demokratskih procesa u jugoistočnoj Europi, posebice na Kosovu, gdje, kako je rekao, "vlada krhki mir".

"Za učinkoviti rad potrebne su reforme OESS-a, ali i pojačana suradnja sa svim partnerima, tj. međunarodnim organizacijama", istaknuo je Rupel.

Voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a je Tonino Picula, a u hrvatskom izaslanstvu su član saborskog izaslanstva Jozo Radoš i tajnik izaslanstva Milovan Petković te veleposlanik RH pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču Vladimir Matek sa suradnicima.

"Republika Hrvatska je kao zemlja u kojoj djeluje terenska Misija OESS-a posebno zainteresirana za učinkoviti OESS. Međutim, ovoga trenutka ta međunarodna organizacija opterećena je unutarnjim teškoćama koje nitko ne krije", izjavio je voditelj izaslanstva Tonino Picula. On je dodao da su problemi koji opterećuju OESS, vezani uz donošenje proračuna, izbor kadrova i preispitivanje ukupnog djelovanja te organizacije, odraz neriješenih pitanja između ključnih čimbenika na međunarodnoj sceni, SAD-a, Europske unije i Rusije.

Ove godine obilježava se 30. obljetnica od Helsinške deklaracije, ali se današnja Europa u kojoj djeluje OESS umogome razlikuje od hladnoratovske Europe, u kojoj je nastao KESS (Konferencija o europskoj sigurnosti i suradnji), koja je prije 10 godina dobila naziv Organizacija za europsku sigurnost i suradnju.

Prilagođavanje novim okolnostima ključni je izazov za tu organizaciju, a pogotovo nakon proširenja Europske unije i NATO-a, OESS mora naći svoju novu ulogu, zaključio je Picula u Beču, sudjelujući na zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a koja će u petak završiti rad.

(Hina) xspđ ybr

Pročitajte više