Hrvatska je puna lokalnih šerifa. Evo najgorih za koje znamo

Foto: Dino Stanin/Ivica Galovic/Miroslav lelas/PIXSELL

PO UREĐENJU uspostavljenom za vrijeme vladavine Franje Tuđmana Republika Hrvatska ima čak 428 općina i 20 županija plus Grad Zagreb. Čelnici ovih jedinica lokalne i područne samouprave nemaju ograničenje u broju mandata u kojima mogu biti na čelu neke općine odnosno županije, što je u proteklih 30 godina stvorilo kastu lokalnih šerifa, od kojih su neki godinama, pa i desetljećima na vlasti. 

>> Lakše je smijeniti predsjednika Amerike nego hrvatskog župana

Istovremeno se od vladajućeg HDZ-a već tri desetljeća brižno uzgaja kultura korupcije, pa lokalni čelnici svoje pozicije često koriste da bi sebi ispunili razne želje umjesto da poboljšaju živote građana koji su ih izabrali.

Na sve to su ovih dana podsjetile afere koje se vežu za sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića i njegova sina Darija, inače dogradonačelnika potresom razorene Gline.

Žinić i Tušek su samo najnoviji slučajevi

Podsjetimo, novinari su otkrili da Žinić koristi više nekretnina u vlasništvu države na koje po svemu sudeći više nema pravo te ga je čak i Ministarstvo branitelja pokušalo - zasad neuspješno - deložirati iz stana na zagrebačkom Borovju.

>> Tko je Ivo Žinić? HDZ-ov župan s nizom afera, voli svemir, skupe aute i Pariz

>> Tko je Dario Žinić, županov sin? U HDZ je ušao sa 17 godina, već ima niz afera

>> Žinić ostaje župan i član HDZ-a. Plenković: Neće se kandidirati

Još važnije, Žinić nije izuzetak nego je prije pravilo kada je riječ o određenoj vrsti lokalnih čelnika koji se u narodu nazivaju lokalnim šerifima. Na to je ukazala i najnovija afera sa saborskim zastupnikom HDZ-a Žarkom Tušekom, ujedno i predsjednikom krapinsko-zagorskog HDZ-a, koji je nezavisnom vijećniku Viktoru Šimuniću nudio sve i svašta da uđe u predizborni komplot s HDZ-om. Tušek je trenutno u opoziciji u Krapinsko-zagorskoj županiji, no njegov snimljeni razgovor sa Šimunićem ilustrira da je riječ o wannabe lokalnom šerifu, koji bi dolaskom na vlast u županiji nastavio utabanim stazama svojih stranačkih kolega.

>> Tko je Žarko Tušek? Pobjegao iz sjemeništa i probio se do vrha HDZ-a

>> Tušek je iskreno šokiran što je naletio na poštenog čovjeka kojeg ne može kupiti

>> VIDEO HDZ-ovac koji je pokušao kupiti vijećnika dao ostavku, ali ostaje u saboru

Plenkovićevi radari često ne funkcioniraju

Zapravo za nepodopštine i malverzacije brojnih lokalnih šerifa ne znamo, a oni koji budu razotkriveni rijetko kada budu i odgovarajuće sankcionirani na izborima ili pravosudno. 

Naravno, ni u Žinićevom ni u Tušekovom slučaju “istančani radari” kojima se hvali predsjednik njihove stranke Andrej Plenković, ujedno i predsjednik vlade RH, nisu funkcionirali. Znakovito je da ima još dosta primjera HDZ-ovih lokalnih šerifa koji su i dalje u milosti predsjednika i vrha stranke, pa stoga izdvajamo nekoliko najpoznatijih. 

Među njima je zasigurno notorni požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, u međuvremenu i nepravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje.

Alojz Tomašević

Tomašević je proglašen krivim za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević i nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, odlučio je u siječnju Općinski sud u Slavonskom Brodu.

Pri izricanju presude sudac Općinskog suda u Slavonskom Brodu Slaven Vidmar detaljno je opisao djela nasilja župana nad suprugom Marom Tomašević, zbog kojih je Tomašević i osuđen.

>> Mlatio je, prijetio, ponižavao, davio... Ne ide u zatvor, pročitajte presudu

"Od listopada 2016. do 2. listopada 2017. u obiteljskoj kući u Ulici Dragutina Tadijanovića u Požegi, kada ga je, zbog sumnje da ima ljubavnu vezu s drugom ženom, supruga Mara Tomašević tražila da razgovaraju o tome i da se taj odnos prekine, negirao je takvu vezu i odbio razgovarati s njom. U nakani da je omalovaži učestalo je govorio da je luđakinja, glupa kravetina, budala, glupača, fizički je nasrtao na nju, hvatao je objema rukama za vrat i snažno stiskao te je šamarao, govorio da će je ubiti, izbosti i rasparati grkljan. Dana 17. srpnja 2016. godine, nakon što se vratio sa službenog puta, a supruga mu rekla da je ondje sigurno bio s ljubavnicom, šakom ju je udario u predjelu oka, čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva, a dana 2. listopada 2017. oko 21 sat u kuhinji obiteljske kuće, nakon što je supruga čula da razgovara na mobitel i pitala 'Je l' te to kuja zove?', u nakani da je tjelesno ozlijedi, više ju je puta udario po glavi u predjelu ušiju. Potom ju je obuhvatio za vrat i rukama čvrsto stiskao. Kad je oštećenica počela vrištati, rukama je čvrsto uhvatio njezine nadlaktice te rukama i nogom snažno odgurnuo, a tom prilikom je tijelom udarila u radijator i cvjetnjak, zadobivši tjelesnu ozljedu u vidu kontuzije desne nadlaktice", opisao je sudac Tomaševićeva zlodjela.

Jedina kazna koju je Tomašević dosad doživio je formalno isključenje iz HDZ-a, no županijska ga skupština, u kojoj većinu predvodi HDZ, nije uopće uznemiravala tijekom njegova mandata, iako je svima poznato da je obiteljski nasilnik.

On se pak nije previše uzrujavao, već je dao novcima poreznih obveznika tiskati monografiju “Zlatna dolina”, čiji je izdavač Požeško-slavonska županija, a za nakladnika potpisan tamošnji župan, Alojz Tomašević. Foto monografija je tiskana u povodu 810. obljetnice, što baš i nije neka okrugla godišnjica, no njenim izdavanjem župan Tomašević želio je osigurati mjesto u povijesti, bez obzira na to što to u vremenu gospodarske krize izazvane pandemijom covida-19 građane košta gotovo 300.000 kuna, upozorio je na Telegramu poznati novinar Drago Hedl.

”Ne bih si dopustio da za svojega mandata ne pokušamo prikazati svijetu samo djelić ljepote naše Požeško-slavonske županije koju tkaju deset niti i tvore jedinstvenu cjelinu”, napisao je Tomašević u uvodu monografije.

Darko Puljašić

Požega je, inače, rasadnik spornih lokalnih šerifa. Jedan od njih je i aktualni gradonačelnik Darko Puljašić, još jedna HDZ-ova uzdanica.

>> HDZ-ovac snimljen kako namješta poslove. Plenkovićev radar se valjda nije oglasio

>> Uskok pokrenuo istragu protiv gradonačelnika Požege i njegovog zamjenika

Uskok je, na temelju kaznene prijave Pnuskoka, donio rješenje o provođenju istrage protiv gradonačelnika Požege Darka Puljašića i njegovog zamjenika Marija Pilona zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem.

"Osnovano se sumnja da su tijekom siječnja 2020. godine, I. okr. koristeći se autoritetom gradonačelnika Grada Požege i II. okr. koristeći se autoritetom zamjenika gradonačelnika Grada Požege te predsjednika skupštine trgovačkog društva Komunalac Požega d.o.o. (dalje Komunalac), u kojem trgovačkom društvu Grad Požega ima većinski osnivački udio, zatražili od direktora navedenog trgovačkog društva da postupak javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima je to društvo upravitelj provede tako da pogoduje točno određenim izvođačima.
Tako su okrivljenici tražili da Komunalac u postupku javne nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za obavljanje navedenih usluga onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će potom ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja te će svoje ponude međusobno uskladiti tako da najpovoljniji ponuditelji budu upravo oni izvođači koje su odredili okrivljenici pri čemu bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na što direktor Komunalca nije pristao", stoji u priopćenju objavljenom prije nekoliko dana.

Puljašić je prošlog tjedna podnio ostavku na mjesto HDZ-ovog zastupnika u Hrvatskom saboru. Istog dana je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo optužnicu protiv Puljašića zbog subvencijske prevare u iznosu od milijun kuna, koje je na temelju krivotvorene dokumentacije za dogradnju osnovne škole Gradu isplatilo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

Neslužbeno se doznaje da su istražiteljski izvidi počeli još u travnju prošle godine zbog sumnje u namještanje poslova energetske obnove više stambenih zgrada kojima upravlja požeška gradska tvrtka Komunalac. Javnost je za aferu namještenog subvencioniranja doznala nakon što su mediji objavili Vitezov tajno snimljeni razgovor s Puljašićem u kojem ga on nagovara na kršenje zakona u poslovima oko energetske obnove.

Dražen Barišić

Na meti Uskoka je i bivši dugogodišnji gradonačelnik Velike Gorice i donedavni saborski zastupnik HDZ-a Dražen Barišić. On je u rujnu uhićen u okviru afere Janaf. Tereti ga se da je u rujnu prošle godine u Zagrebu i Velikoj Gorici Kreši Peteku, osnivaču tvrtke Elektrocentar Petek, namjestio višemilijunski posao.

>> HDZ-ov Barišić upleten u aferu s Janafom ima nekretnine vrijedne 3 milijuna kn

>> Petek o Barišiću na snimkama: Dražen i ja smo sve dogovorili

"Poduzeo je sve radnje potrebne da se Petekovoj tvrtki u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97.3 milijuna kuna dodijeli izvođenje tih radova. Barišić je pritom, koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe, od predsjednika Uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira pretpostupkom i postupkom javnog nadmetanja mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice", objavljeno je tijekom istrage.

Ivica Kirin

Još jedan poznati lokalni šerif je i dugogodišnji gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, nekoć ministar unutarnjih poslova u vladi Ive Sanadera, poznat po tome da nije bio u stanju izgovoriti ispravno “YouTube” i općenito po tome da baš nije bio pretjerano bistar i artikuliran kada je spletom unutarstranačkih okolnosti došao do svjetala nacionalne političke scene.

>> Tko je HDZ-ovac Kirin? Smijala mu se cijela zemlja, sad je u središtu afere

>> Ovo nije prvi put da Ivici Kirinu nestaju naši milijuni pred nosom

"Nitko nije primijetio nestanak gotovo 17 milijuna kuna iz gradske blagajne", rekao je 2019. gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin govoreći o nedavnom slučaju misteriozne smrti Siniše Palma, pročelnika za financije i gospodarstvo. No Kirinova obrana, prema kojoj je u slučaju Palm i nestanka novca zapravo kriv "sustav", a ne on, ista je kao i ona koju je Kirin ponavljao na sudovima još od 2014. godine, kada je počelo suđenje za krak afere Fimi Media u kojem mu se odvojeno sudi za nestanak 7.3 milijuna kuna iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Naime, i tada je Kirin naglašavao kako on jest bio ministar unutarnjih poslova, no da "Ministarstvo ne ovisi o jednom čovjeku". Kriv je sustav, ponavlja Kirin na sudovima već pet godina. Sada je dobro naučenu tezu o tome da nitko nije mogao primijetiti nestanak milijuna iz gradske blagajne prebacio na svoju novu, daleko mračniju aferu. 

Na kraju je Kirin nepravomoćno oslobođen u slučaju Fimi Media, ostao je i dalje gradonačelnik Virovitice, a kako je iz gradskog proračuna nestalo 17 milijuna kuna, nikad nije do kraja razjašnjeno. U službenu verziju događaja i navodno samoubojstvo pročelnika Palma mnogi s pravom ne vjeruju.

Nediljko Bubnjar

Novac iz općinskog proračuna je otišao i na privatne potrebe načelnika općine Škabrnja Nediljka Bubnjara. Uskok ga tereti za trošenje najmanje 289.380 općinskih kuna u osobne svrhe.

Optužnica podignuta pred Županijskim sudom u Splitu tereti Bubnjara da je od 1. siječnja 2018. do 29. prosinca 2019. kao načelnik Škabrnje koristio općinsku debitnu i kreditnu karticu s kojima je u banci ili na bankomatu podigao najmanje 49 tisuća kuna koje je koristio za svoje potrebe.

>> Tko je HDZ-ov načelnik kojeg se tereti da je milijun kuna iz općine spiskao na sebe?

Uskok Bubnjara tereti i da je u više navrata karticama plaćao privatne troškove koje je napravio u raznim ugostiteljskim objektima i trgovinama sportske odjeće i obuće, specijaliziranim trgovinama kožne galanterije, trgovinama za najam vozila, naplatnim postajama te drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu u ukupnom iznosu od najmanje 240.000 kuna.

''Na opisani način okrivljenik je ostvario nepripadnu imovinsku korist od najmanje 289.380 kuna", za koliko je oštetio općinu Škabrnja, naveo je Uskok u priopćenju u kojem za Bubnjara navodi samo njegovu dob. To je bila već druga optužnica podignuta protiv njega, a u prvoj koja je i potvrđena u listopadu 2019. tereti ga se da je oštetio općinu za 702.000 kuna, što kad zbrojimo ispada gotovo milijun kuna novca općine (točnije 991.000 kn) za koje ga se tereti da je potrošio u vlastite svrhe.

Martin Baričević

Gostiti se na tuđi račun izgleda voli i načelnik općine Jasenice Martin Baričević (HDZ). Naime, Milan Minja Anić, vlasnik restorana Anita, godinama tvrdi da mu je HDZ-ov načelnik Martin Barićević dužan 185 tisuća kuna zbog neplaćenih računa. Gostioničar uporno tvrdi da su načelnik i njegova općina od 2006. do 2010. besplatno jeli i pili u njegovu objektu.

>> Gazda restorana se žali da su mu HDZ-ovci požderali desetke tisuća kuna janjetine. I nisu platili.

>> Inspekcija zabranila radove sinu moćnog HDZ-ovca. Skinuo je traku i gradi dalje

>> HDZ-ov uhljeb zbog krize ukinuo pomoć rodiljama pa gradi spomenik braniteljima

Slučaj je eskalirao 2013. godine, kad je u Slobodnoj Dalmaciji objavljen članak u kojemu se tvrdi da je načelnik, ako se dug preračuna u restoranski cjenik, pojeo čitavo stado janjaca kod Anića.

Kako se navodilo, između hrpe neplaćenih računa za priloge, vino i kolače, HDZ-ovac je ostao dužan gazdi restorana još 7500 kuna troškova za karmine nakon sprovoda načelnikova brata koji su, također, išli na račun općine. Baričević je kasnije postao i saborski zastupnik HDZ-a, a pokazao je da se zna “pobrinuti” i za svoju obitelj.

Iako nije bio raspisan javni natječaj, sin načelnika općine Luka Baričević podnio je u veljači 2019. zahtjev da na plaži u Maslenici otvori objekt za ugostiteljstvo i trgovinu. Tražio je da na plaži u centru mjesta napravi kiosk od 12 kvadrata te terasu koja bi imala 50 kvadratnih metara.

Zahtjev za dodjelu koncesije predan je 22. veljače, obrt koji je nazvao Bonaca otvorio je tek tri dana kasnije, odnosno 25. veljače, dok je 28. veljače održana sjednica Vijeća za dodjelu koncesije, na kojoj je odlučeno da Baričević dobije koncesiju. Na toj sjednici, kako bi sve bilo po zakonu, otac Baričević, načelnik općine, nije sudjelovao. Pet dana kasnije, 4. ožujka, Općina obavještava Zadarsku županiju kako namjerava dati prostore u koncesiju.

Baričević mlađi dobio je tako koncesiju za kiosk u iznosu od 9 tisuća kuna, koliko iznosi paušalna naknada, te 15 tisuća kuna za terasu. Ukupno mora dati 24 tisuće kuna godišnje u općinsku kasu za ugostiteljski objekt u središtu mjesta. Inspekcija im je onda zatvorila gradilište, no Baričevići su jednostavno skinuli traku i nastavili graditi dalje. 

Prošle godine se pak istaknuo time što je, pod krinkom štednje zbog pandemije koronavirusa, oduzeo novac iz proračuna rodiljama te odlučio graditi spomenik Domovinskom ratu na koji je odlučio potrošiti 50 tisuća kuna.

Davor Miličević i Ivica Turić

Žderati na tuđi račun voli i gradonačelnik Županje Davor Miličević, inače bivši zastupnik Hrvatske demokratske zajednice u 7., 8. i 9. sazivu Hrvatskog sabora. O tome je detaljno pisao opet Drago Hedl u Telegramu, otkrivši da je Grad Županja u godinu dana kupio 600 kila kulena iz mesnice za koju se priča da je gradonačelnikova.

Među HDZ-ovim lokalnim šerifima koji su izazvali interes javnosti je i načelnik općine Perušić Ivica Turić. Protiv njega je podignuta optužnica zbog kaznenih djela prijetnje i povrede djetetovih prava, objavio je DORH nakon provedenog istraživanja koje je pokazalo da je Turić u kolovozu ove godine pištoljem prijetio djeci kod romskog naselja u Perušiću.

>> HDZ-ov načelnik prijetio romskoj djeci, vrijeđao ih i pucao iz pištolja

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću izvijestilo je da se hrvatski državljanin (1959.) "tereti da je 9. kolovoza 2020. na području općine Perušić, s ciljem da uplaši 8-godišnje i 12-godišnje dijete, uputio im riječi prijetnje i razne psovke, a potom iz pištolja ispalio tri hica u zrak, što je kod djece izazvalo osjećaj straha". Turića se također tereti da je potom, u cilju da uplaši njihovu majku i baku, kroz otvoreni prozor automobila prema njima usmjerio cijev pištolja i zaprijetio im smrću.

Optužnicom se precizira da se Turića tereti za ozbiljnu prijetnju i to po posebnom članku, jer je prijetnju počinio u obavljanju javne ovlasti i s njom povezanog položaja.

Darko Milinović i Roman Rosavec

Među poznatim lokalnim šerifima je i Darko Milinović, koji više formalno nije HDZ-ovac, ali je i dalje ličko-senjski župan. Vrhunac svoje političke karijere doživio je u vrijeme Ive Sanadera i Jadranke Kosor, no i sada je iznimno utjecajan i moćan u Lici. O njemu hrvatska javnost sve zna pa nema smisla ulaziti u detalje, kojih ima najmanje za još jedan ovako dug članak.

Tu je i sisačko-moslavački dožupan Roman Rosavec (HDZ), koji kao mnogi stranački kolege ima problema s ispunjavanjem imovinske kartice.

>> Kad vidite koliko Lika ima uhljeba, bit će vam jasno zašto je HDZ-u važna

>> HDZ je uništio Liku, a Lika sad bira između HDZ-a i HDZ-a

>> HDZ-ov dožupan prešutio kuću u imovinskoj kartici: "Ne znam šta da vam kažem"

Za kraj smo ipak ostavili dva lokalna šerifa koji svakome bahatom lokalnom šerifu mogu biti uzor. To su dugogodišnji načelnici općine Baška Voda Josko Roščić i općine Seget Vinko Zulim.

Josko Roščić

Bilanca vladavine Roščića zbilja je impresivna: žena s koncesijskim odobrenjem za ležaljke i suncobrane, kći u nadzornom odboru komunalne tvrtke, jedan nećak zaposlen u vatrogasnom društvu, drugi vodi konobu u općinskom vlasništvu... 

Joskova kći Dragica Vranješ, također članica HDZ-a i donedavna saborska zastupnica - u parlamentu je u prošlom sazivu mijenjala Milana Kujundžića dok je briljirao kao ministar zdravstva u vladi Andreja Plenkovića – ima supruga, Joze Vranješ se zove. I on je, dakako, u HDZ-u. Štoviše, dogradonačelnik Makarske.

>> Otkriće Index Istraga: HDZ-ov šerif dao koncesiju ženi, a općinsku konobu nećaku

>> Ovo je nova generacija HDZ-ovaca koji će uništavati Hrvatsku

Vinko Zulim

Što se tiče Zulima, on je pak u ovom sazivu sabora, a načelnik Segeta je od 1993. Također voli dobro pojesti na račun općine.

>> Pitali smo uhljeba jesu li morali baš toliko spiskati na žderanje: "Ha. Ha. Ha."

>> Novi Plenkovićev adut u saboru rekorder je u trošenju novca na žderanje

Prema službenim podacima, samo je u jednom danu, a bilo je to 13. ožujka 2018. godine, u dva restorana, Frankie i Barba Bore, potrošio 6952 kune. U Frankieju 2273 kune, a kod Barba Bore očaravajućih 4679 kuna. Vi biste možda posustali, ali ne i Zulim: svega šest dana kasnije u segetskom restoranu Angerona pojeo je i popio divnih 5309 proračunskih kuna. Dobro, vjerojatno nije sam, sigurno je imao i pomagače u tom podvigu, pjesma nas uči da nije lako raspolagati tuđom mukom.

Vjerojatno ne znate gdje ste bili 22. ožujka 2018. godine. No Zulim, parlamentarni zastupnik uljuđenog i europskog Plenkovićeva HDZ-a, ima razloga pamtiti taj datum: on je 22. ožujka 2018. godine dvaput navratio u Barba Bore – jednom je potrošio 3187 kuna, a drugi put 2845 kuna.

Za kraj samo da još jednom ponovimo: u Hrvatskoj ima više od 400 općina i 20 županija plus Grad Zagreb. U ovom članku je obrađeno nešto više od deset lokalnih šerifa. Što još mnogi drugi rade a da nisu stigli na red novinara, možemo samo pretpostaviti.

> Imate li kakve informacije o korupciji u vašem mjestu šaljite nam na mail desk@index.hr, garantiramo anonimnost.

Pročitajte više