UHLJEBISTAN

Tko je HDZ-ov načelnik kojeg se tereti da je milijun kuna iz općine spiskao na sebe?

Tko je HDZ-ov načelnik kojeg se tereti da je milijun kuna iz općine spiskao na sebe?
Foto: FAH/Google street view

PROTIV HDZ-ovog načelnika Općine Škabrnja Nediljka Bubnjara USKOK je u četvrtak podigao još jednu optužnicu. U ovoj najnovijoj optužnici Bubnjara se tereti za trošenje najmanje 289.380 općinskih kuna u osobne svrhe. Ovo je već druga optužnica podignuta protiv njega, a u prvoj koja je i potvrđena u listopadu 2019. tereti ga se da je oštetio Općinu za 702.000 kuna, što kad zbrojimo ispada gotovo milijun kuna novca Općine (točnije 991.000 kn) za koje ga se tereti da je potrošio u vlastite svrhe.

U siječnju ove godine Bubnjar je uhićen zbog provođenja istrage USKOK-a temeljem policijske prijave, zbog trošenja najmanje 140 tisuća općinskih kuna u osobne svrhe, no sudac istrage splitskog Županijskog suda odbio je zahtjev USKOK-a za istražnim zatvorom i Bubnjara pustio da se brani sa slobode.

>>Optužnica protiv HDZ-ovog načelnika Škabrnje: Spiskao stotine tisuća kuna na hranu, piće

>>HDZ-ov načelnik pušten da se brani sa slobode

Bubnjara se tereti da je novcem Općine plaćao privatne troškove koje je napravio u raznim ugostiteljskim objektima i trgovinama sportske odjeće i obuće, specijaliziranim trgovinama kožne galanterije, trgovinama za najam vozila, naplatnim postajama, da je novcem Općine išao na privatna putovanja na koje je vodio i osobe koje nisu zaposlenici Općine, da je potom nalagao da mu se isplate dnevnice i plate računi za gorivo, hotelski smještaj i hranu, koji su plaćeni poslovnim karticama Općine za njega i druge osobe.

Rashodi za rad Općine od 1776 stanovnika su gotovo 4 milijuna kuna

Mi smo istražili kako se troši novac Općine Škabrnja koja je prema popisu iz 2011. imala 1776 stanovnika, a slovi za jednu od najsiromašnijih općina u zemlji.

Prema financijskom izvješću Općine za 2019. godinu vidljivo je da su prihodi Općine iznosili 4.321.647 kuna (od toga je 3.871.964 kuna ubrano od poreza i prireza), dok su rashodi za poslovanje, rad Općine iznosili 3.715.603 kuna.

Općina koja ima tek oko 1700 stanovnika ima čak 10 zaposlenih, na koje odlazi 784.772 kune (plaće za zaposlene 655.154 bruto, ostali rashodi za zaposlene 21.156, doprinosi na plaće 108.462 kn).

Materijalni rashodi Općine iznose 1.485.006 kn, od toga je za naknade troškova zaposlenima otišlo 24.736 kuna, za službena putovanja potrošeno je 15.147 kuna, a neki su se u Općini i stručno usavršavali pa je na to potrošeno 4852 kune.

Na trošak reprezentacije (hranu, piće) otišlo je 130.000 kuna

Od ostalih troškova koji su otišli na rad Općine, izdvajamo i trošak reprezentacije (hrana i piće), na što je potrošeno 130.189 kuna. U financijskom izvješću se navode i nespomenuti rashodi poslovanja u iznosu od 255.108 kuna, dok je na rashode za intelektualne i osobne usluge otišlo 312.585 kuna.

Za naknade za rad članovima predstavničkih i izvršnih tijela i upravnih vijeća otišlo je 32.458 kuna. Ovo su samo neki od rashoda u kojima se vidi koliko se proračunskog novca Općine troši na njen rad.

Istovremeno smo pogledali i koliko su stanovnici te općine primili od tog novca, koji je ubran kroz poreze i prireze. Za pomoć obiteljima i kućanstvu isplaćeno je 75.845 kuna, za pomoć i njegu u kući 14.000 kuna, za stipendije i školarine 30.000, dok su na porodiljne naknade i opremu za novorođenčad otišle 32.000 kuna.

Treći mu je mandat, a HDZ uvijek tamo pobjeđuje

Nakon što je nalaz Državne revizije iz 2017. pokazao da se nezakonito trošio novac Općine Škabrnja (a kasnije je USKOK podigao i optužnicu protiv Bubnjara), načelnik je izjavio da bi opet napravio isto jer je zapravo pomagao Općini i da je taj novac bio namijenjen projektima.

>>HDZ-ovac ilegalno uzeo 790.000 kuna s računa općine: "Opet bih napravio isto"

Bubnjaru je ovo treći uzastopni mandat, a HDZ u ovom mjestu uvijek odnosi pobjedu. Početkom mjeseca održani su parlamentarni izbori na kojima je HDZ trijumfirao, a upravo je najviše glasova dobio u Škabrnji, čak 72,83 posto. Naime, Općina Škabrnja (Škabrnja, Prkos) na biračkim popisima ima 1499 birača, na izbore je izašlo 806 ili 53,76 posto birača. Na dva biračka mjesta za HDZ je od 806 glasača glasalo njih 579.

Bubnjar je tom prilikom izjavio: "Posljednjih nekoliko godina smo na županijskom vrhu, ali i na samom hrvatskom vrhu kad je u pitanju HDZ, što nas čini jako ponosnim. HDZ je jedina opcija u Škabrnji i Prkosu. Kad je riječ o preferencijalnim glasovima bratski su ih podijelili naš Škabrnjanac Josip Bilaver i veliki prijatelj Škabrnje Božidar Kalmeta.

Što se tiče optužnica, podsjetimo kako jučer podignuta optužnica pred Županijskim sudom u Splitu tereti Bubnjara da je od 1. siječnja 2018. do 29. prosinca 2019. kao načelnik Škabrnje koristio općinsku debitnu i kreditnu karticu s kojima je u banci ili na bankomatu podigao najmanje 49 tisuća kuna koje je koristio za svoje potrebe.

U drugoj optužnici tereti ga se da je novac Općine trošio na šoping, kupovao i kožnu galanteriju

USKOK Bubnjara tereti i da je u više navrata s karticama plaćao privatne troškove koje je napravio u raznim ugostiteljskim objektima i trgovinama sportske odjeće i obuće, specijaliziranim trgovinama kožne galanterije, trgovinama za najam vozila, naplatnim postajama te drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu u ukupnom iznosu od najmanje 240.000 kuna.

"Na opisani način okrivljenik je ostvario nepripadnu imovinsku korist od najmanje 289.380 kuna", za koliko je oštetio Općinu Škabrnja, naveo je USKOK u priopćenju u kojem za Bubnjara navodi samo njegovu dob. USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist.      

Ovo je već druga optužnica protiv Bubnjara. Naime, u lipnju prošle godine USKOK je protiv Bubnjara i njegove bivše zamjenice Kristine Erlić podigao optužnicu zbog sumnje da su zlouporabama položaja i ovlasti te krivotvorenjem isprava Općinu Škabrnju oštetili za gotovo 900.000 kuna. U listopadu 2019. optužno vijeće Županijskog suda u Splitu potvrdilo je optužnicu USKOK-a.

Bubnjar je optužen da je od početka 2008. do ožujka 2009. u namjeri da sebi i drugima pribavi nepripadnu imovinsku korist u više navrata sačinjavao putne naloge koje je ovjeravao potpisom i pečatom Općine. U njima je, svjestan da se nije radilo o službenim, već privatnim putovanjima na koje je vodio i osobe koje nisu zaposlenici Općine, neistinito naveo da se radi o službenim putovanjima. 

U potvrđenoj optužnici tereti ga se da je privatno putovao na račun Općine i za to još dobivao dnevnice

Potom je nalagao da mu se isplate dnevnice i plate računi za gorivo, hotelski smještaj i hranu, koji su plaćeni poslovnim karticama Općine za njega i druge osobe. Kupovao je i odjeću i kožnu galanteriju na račun Općine pa je tako sebi pribavio nepripadnu korist od 57 tisuća kuna, a drugim osobama u iznosu od 7500 kuna, čime je Općinu Škabrnja oštetio za ukupno 65 tisuća kuna, navodi USKOK.

Bubnjar se u drugoj točki optužnice tereti da je od lipnja 2013. do rujna 2017. u više navrata poslovnom karticom Općine i virmanima s računa Općine podizao novac za osobne potrebe. Poslovnom karticom Općine u više je navrata plaćao privatne troškove u raznim ugostiteljskim objektima, trgovinama, benzinskim postajama i drugim prodajnim mjestima, čime je na štetu Općine Škabrnja pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 637 tisuća kuna, tvrdi USKOK.  

Njegova sad već bivša zamjenica se, pak, teretila da je od siječnja 2015. do siječnja 2017. s računa Općine u više navrata virmanima podigla najmanje 172 tisuće kuna za osobne potrebe.

Mi smo zvali načelnika Škabrnje Nediljka Bubnjara da ga pitamo kako komentira podizanje već druge optužnice, no nije nam se javljao.

HDZ Škabrnja poručio nakon pobjede na prošlim izborima: Radit ćemo na dobrobiti svih naših sumještana

Za kraj pak dodajmo objavu HDZ-a Škabrnja na njihovoj Facebook stranici nakon što su pobijedili na lokalnim izborima 2017. godine. U toj objavi naglašavaju da se posvećuju samo jednom cilju - dobrobiti svih njihovih sumještana.

"Dragi prijatelji, poštovani sumještani, Škabrnjani i Prkošani prvo jedno veliko HVALA svima Vama koji ste svoj glas povjerili Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici odnosno našim kandidatima na ovim izborima, Nediljku i Kristini. Ovom prilikom želimo čestitati našim protivnicima u ovim izborima te na ostvarenom respektabilnom rezultatu. Svatko ima pravo na ideje i političku afirmaciju, a na mještanima je da odaberu. Nakon što je većina odlučila i odabrala ponovno HDZ, želimo jasno svima poručiti: Samo ime naše stranke govori da mi spajamo, tako je bilo oduvijek i želimo da tako i ostane. Škabrnju od Prkosa dijeli isto što i Centar od Ivkovića ili Ambara. Tko pozna našu povijest zna da je to jedno mjesto. Ostavljamo sve otrovne strelice iza nas i okrećemo se našem zajedničkom cilju, a to je jedino i samo dobrobit svih naših sumještana. Pozivamo sve mještane da svoje ideje i projekte predlože i predstave u narednim sjednicama ili individualno te da svi zajedno odaberemo što je najbolje za našu budućnost. Neka vječno živi naša Škabrnja!"

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara