Žito Osijek i M SAN kupuju Vupik, a spomen-područje Ovčara ostavljaju državi

TVRTKE Žito Osijek i M SAN predale su ponudu za kupovinu vukovarskog Vupika u kojoj radnicima nude kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu, a vukovarskim braniteljima osam posto dionica društva.

U svom priopćenju navode kako ispunjavaju sve uvjete koji se traže natječajnom dokumentacijom. Dvije tvrtke u svojoj ponudi nude i rješenje problema koji se posljednjih dana provlači u javnosti, a to je status Spomen-doma Ovčara. Žito Osijek i M SAN u svojoj se ponudi obvezuju kako će Spomen-doma prenijeti u vlasništvo Republike Hrvatske ili institucije koju ona odredi.

Tvrde kako je to "simboličan znak poštovanja prema gradu heroju Vukovaru i njegovim braniteljima koji su žrtvovali za boljitak i spas suverenosti Hrvatske". Budući da manji dijelovi zemljišta prije privatizacije Vupika nisu izvlašteni, postojala je mogućnost da Spomen-dom Ovčara uđe u vlasništvo novoga kupca. Posljednjih mjeseci su se kao kupci Vupika spominjala dva balkanska trgovačka tajkuna, hrvatski Ivica Todorić sa svojim Agrokorom te srpski Milan Miškovića sa njegovom tvrtkom Delta.

Pročitajte više