Živi li duh nacizma u njemačkim obavještajnim agencijama i danas?

POVJESNIČARI koji sprovode nezavisnu istragu o povezanosti zaposlenika u Njemačkoj obavještajnoj agenciji BND i nacističkih vlasti došli su do otkrića da su te veze bile puno jače nego li se mislilo.

Naime, otkriveno je kako je BND 2007. godine uništila najmanje 250 dosjea svojih agenata koji su nekada bili članovi SS odreda i Gestapoa, javlja Der Spiegel. Istražitelji navode da se među uništenim dokazima nalaze i dosjei ljudi koji su bili na "značajnim položajima u nacističkim vojno-obavještajnim službama", što se može protumačiti na način da je duh nacizma u njemačkim službama nastavio živjeti i nakon kraha Trećeg Reicha. Navodno su neki od pojedinaca koji se radili za BND bili čak i pod istragom za ratne zločine.

Glasnogovornik komisije i povjesničar Klaus Henke kaže kako je prilično šokiran odlukom agencije da na takav način uništi i prikrije dokaze o svojoj prošlosti. Priča dodatnu konotaciju i težinu dobiva kada se u obzir uzmu nedavne kritike na račun BND-a, koja niz godina nije uspjela primijetiti opasnost i ući u trag neonacističkoj bandi Nacionalsocijalističko podzemlje koja je odgovorna za deset ubojstava. U njemačkim medijima se čak spekuliralo kako je bandu "štitio" upravo netko iz obavještajne agencije.

Pročitajte više