VIDEO Živi zid ne odustaje od referenduma: "Novi porez moramo spriječiti već ove godine"

Screenshot: Index

ŽIVI ZID nema namjeru odustati od skupljanja potpisa za referendum o porezu na nekretnine.

Tim povodom danas su organizirali press konferenciju na kojoj o toj temi govori predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Prikupljanje potpisa krenut će krajem rujna ili početkom listopada.

Sinčić je prvo progovorio o Plenkovićevoj najavi odgode primjene poreza na nekretnine, rekavši kako ovoj vladi "ne vjeruje ni jedno slovo". "Ništa nismo vidjeli napismeno", dodao je Sinčić.

"Plenkovićeva najava imala je namjeru razblažiti i ohladiti inicijative otpora. Mi nastavljamo s pripremama za referendum bez odstupanja i pozivam sve pojedince, udruge, stranke i sindikate, baš kao i svakog onog tko smatra da je porez na nekretnine atak na privatnu imovinu, da se priključe i da dijele s nama uspjeh ili neuspjeh", rekao je Sinčić.

Predsjednik Živog zida kaže da su trenutno u tijeku konzultacije sa sucima, pravnicima i ustavnim stručnjacima oko formulacije referendumskog pitanja.

"Već ove godine treba stati na kraj i sličnim idejama. Hrvatski građani plaćanju previsoke poreze i zato poručujemo vladajućima: Ne dirajte u našu imovinu i našu djedovinu i počnite se baviti neprocesuiranim kriminalom", rekao je Sinčić.

"Koliko pravnika, toliko mišljenja"


Šefa Živog zida novinari su zamolili da prokomentira ocjenu ustavne stručnjakinje Sanje Barić, koja je ustvrdila kako se protiv poreza ne može raspisati referendum.

"Sve ovisi o referendumskom pitanju. Koliko je pravnika, toliko je mišljenja, sjetimo se samo referenduma udruge "U ime obitelj". Mislim da su takve izjave ustavne stručnjakinje preuranjene i jednim dijelom promašene. Kad definiramo referendumsko pitanje, onda se može suditi o njegovoj ustavnosti", rekao je Sinčić.

Snimka press konferencije Živog zida:

 

Pročitajte više