ZKM gostuje u Helsinkiju

PREDSTAVA "S druge strane", Zagrebačkog kazališta mladih, koja je proglašena najboljim hrvatskim kazališnim izvoznim proizvodom, nastavlja niz međunarodnih gostovanja na istaknutim europskim festivalima. Predstava će 22., 23. i 24. kolovoza gostovati na prestižnom "Helsinki Festivalu" u Finskoj. Festival se održava od 15. do 31. srpnja.

"Helsinki Festival" najveći je festival u Finskoj, a održava se jednom godišnje, u kolovozu. Prošlogodišnje izdanje pratilo je čak 307.357 posjetitelja. Festival je posvećen kazalištu, plesu, filmu, glazbi, likovnoj umjetnosti, cirkusu, lutkarskom kazalištu i gradskim performanceima. Ove godine festival slavi 40. obljetnicu.

Tijekom četiri desetljeća postojanja predstavljen je jedinstven program, od Luciana Pavarottija do Massive Attacka, od Picassa do Andy Warhola, od New York Philharmonic Orchestra do La Fura dels Baus, od Piazza of Flavours do Maa ilmassa exibition, od Petera Brooka do Pine Bausch. Cilj festivala jest učiniti umjetnost dostupnu svima.

Ove godina na festivalu sudjeluju velika svjetska imena kao što su Alvis Hermanis i Jaunais Rigas Theatris, Stefan Kaegi i Theatre Vidy-Lausanne, Global Theatre by Rimini Protokoll, Schauspielhaus Hamburg, Laboratory of Dimitri Krymov, Cullberg Ballet, Eeva Muilu. Atrakcija glazbenog dijela programa je koncert Bjork i Berliner Philharmoniker Orkestra.

Predstava Nataše Rajković i Bobe Jelčića "S druge strane" bavi se životima četvero usamljenih ljudi i njihovim naporom da nam ispričaju svoje priče. U predstavi nastupaju Ksenija Marinković, Krešimir Mikić, Jadranka Đokić i Nikša Butijer. Priče možda nisu ni velike ni posebne, ali njima su najvažnije. Njima su jedino što imaju. I iako svaki život na kraju stane u jednu rečenicu, dobro je znati da se i tu rečenicu može reći na milijun načina.

"S druge strane", najuspješnija hrvatska predstava u protekloj godini, do sada je osvojila devet nagrada; na 46. međunarodnom teatarskom festivalu MESS Sarajevo Nagradu Reihan Demirdžić za najboljeg mladog glumca Krešimiru Mikiću, na 17. Marulićevim danima u Splitu Nagradu Marul za najbolju predstavu u cjelini, posebnu Nagradu ocjenjivačkog suda Marulićevih dana za dramski materijal, Nagrade Marul za glumačka ostvarenja Kseniji Marinković i Nikši Butijeru za uloge u predstavi, Nagradu Slobodne Dalmacije za najbolje glumačko ostvarenje Nikši Butijeru, na 14. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci Nagradu Veljko Maričić za najbolju žensku ulogu Kseniji Marinković i Nagradu Veljko Maričić za najbolju dramaturgiju Nataši Rajković i Bobi Jelčiću, na 58. Dubrovačkim ljetnim igrama Nagradu Orlando Nikši Butijeru.

Pročitajte više