ZKM izveo dječju predstavu "Priče mačka na grani"

ZAGREBAČKO kazalište mladih (ZKM) praizvelo je večeras predstavu za djecu "Priče mačka na grani" po djelu francuskog pisca Marcela Aymea i u režiji, scenografiji i kostimografiji Zlatka Boureka.

Priče mačka Alfonsa namijenjene su djeci u dobi od pet do deset godina, rečeno je u Kazalištu mladih, koje ubuduće namjerava izvoditi i predstave za najmlađe.

U predstavi se radi o dvjema djevojčicama - Delfini i Marineti - koje žive na selu s mamom i tatom, okružene mnoštvom domaćih životinja: od pijetla do praseta. To je pravi mali svijet u kojemu one nastoje shvatiti odrasle, ali i životinje.

Sve bi bilo u redu da mačak ne priča "sve u šesnaest", da patak ne dijeli savjete, da pijetao nije pravi gnjavator, da prase nije umišljeno i magarac uvrijeđen, da vol marljivo ne stječe široku naobrazbu a drugi zbog toga gunđa. Tu je i vuk koji je, istina, u mladosti pojeo Crvenkapicu, ali se sada nastoji popraviti.

Redatelj Zlatko Bourek je istaknuo kako je svrha predstave reći djeci da se ne boje vlastita odrastanja. Na pitanje je li zadovoljan njezinom izvedbom, odgovorio je kako je najvažnije da su djeca i roditelji zadovoljni, a da je on samo "majstor koji potkiva konje".

U predstavi uloge djevojčica tumače Dora Polić i Nađa Perišić-Nola, a domaćih životinja Vicko Bilandžić, Zdenka Marunčić, Zoran Čubrilo, Edvin Liverić, Rajko Bundalo, Sunčana Zelenika, Filip Nola i Marica Vidušić. "Priče mačka na grani" s francuskog je 1961. preveo književnik Vladan Desnica.

Pročitajte više