Zla kob prati suđenje za smrt IFOR-ovca: Jedan svjedok nestao, drugi završio u ludnici!

KAO DA samo po sebi nije dovoljno što se ni nakon 15 godina ne zna ima li odgovornih za smrt IFOR-ovog vojnika Simona Lee Terencea Jeansa, koji je u Kaštelima 1996. godine dobio kamenom u glavu pa onda umro u Engleskoj nakon 10 dana, otkrilo se da su sudu nedostupna dvojica svjedoka, očevici sukoba pred diskotekom Mali Raj.

Ponavljanje postupka

Goran Aleksić kao da je u zemlju propao. Tražila ga je policija, ali bez uspjeha. Prema dokumentaciji dostavljenoj sudu, svjedok Ante Biuk prebačen je nedavno sa splitske Psihijatrije u ustanovu na Rabu.

Obrana ih želi svakako ispitati u sudnici, no čini se ipak ništa neće biti od toga. Sutkinja Ivona Rupić ne vidi u svemu veći problem, jer je već saslušala obojicu. Postupak se ponavlja zbog toga što se rasprava nije održala dulje od dva mjeseca.

Optuženi već dvaput oslobođen

Inače, i Aleksić i Biuk svojedobno su osuđeni za sudjelovanje u tučnjavi tijekom obračuna u kojem je stradao Jeans, no prije no što se stiglo pravomoćno odlučiti, nastupila je zastara.

Škaru su, pak, već dvaput oslobađali, no Vrhovni sud naložio je novo suđenje zbog prijepora u stavovima liječnika oko smrti 22-godišnjeg Britanca i ozljede koju je zadobio u tučnjavi.

Simonov otac Terry Jeans dobio je Hrvatsku na sudu u Strasbourgu, no od toga mu mala korist. I dalje čeka neizvjestan rasplet trećeg suđenja.

Pročitajte više