Premijer koji ima ovakvu državnu odvjetnicu ne treba se brinuti za svoju budućnost

Foto: EPA, Patrik Macek/Pixsell

OSOBAMA koje nemaju dovoljno pameti ili iskustva pa još gaje neke iluzije o Hrvatskoj, neovisnosti institucija, demokraciji i sličnim glupostima, danas je vjerojatno bilo neugodno slušati kako glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek tvrdi da je izložena silnim pritiscima medija, javnosti, komentatora, lobija, životinja, biljaka... ali ne i Andreja Plenkovića, premda je upravo Plenkovićeva volja bila presudna da postane glavna državna odvjetnica i premda joj Plenković sa svojom parlamentarnom većinom i medijima može ozbiljno zagorčati život.

Ponovimo: glavna državna odvjetnica tvrdi da je izložena pritiscima raznih ljudi bez ozbiljne političke moći, ali ne smatra pritiskom kad je pozove čelnik vladajuće stranke, najmoćniji političar u državi, i sugerira postupanje prema određenim osobama.

Državna je odvjetnica selektivno osjetljiva. Ili je neselektivno osjetljiva, ali ne želi rat s Plenkovićem

Drugim riječima, Hrvoj-Šipek je neobično i selektivno osjetljiva. Ili je neselektivno osjetljiva, ali svjesna da joj nije mudro zaratiti s Plenkovićem pa iz taktičkih razloga govori kako samo njegove pokušaje utjecaja na rad državnog odvjetništva ne smatra pritiscima. 

Čudno? Ne, ovo je Hrvatska.

Uostalom, pročitajte još jednom, edukativno je. Hrvoj-Šipek pozvana je u sabor nakon što je Plenković priznao da ju je nazvao pokušavajući DORH uvući u svoje prepirke sa Zoranom Milanovićem.

"Ljubazno molim DORH da ne sluša političko huškanje na aktivnost neovisne pravosudne institucije, koje protivno svim načelima diobe vlasti čini gospodin koji ima podršku iz Moskve da blokira Finsku i Švedsku pri ulasku u NATO. Ne sjećam se da je bilo koji dužnosnik tako jasno i glasno prozivao DORH, a to kažem i Hrvoj-Šipek, s kojom sam se čuo danas i rekao joj da je nedopustivo da se takvo nešto radi.

Bili smo proteklih mjesec dana svjedoci huškanja od strane ovog ruskog čovjeka na Pantovčaku protiv zastupnika Zekanovića, radeći nevjerojatan pritisak na pravosudne institucije, a zatim u istom tonu i protiv ministra Banožića, tvrdeći da i njega treba uhapsiti, da je kriminalac, da treba ići u zatvor i tako dalje.

Koliko je meni poznato, Državno odvjetništvo nije reagiralo ni u jednom tom slučaju. Zato sam digao telefon i nazvao glavnu državnu odvjetnicu da joj kažem da je 4. lipnja 2020., kada sam ja, jer je neki član HDZ-a bio uhićen ili optužen, rekao da gledaju i neke druge stranke i dijelove Hrvatske, DORH odmah reagirao priopćenjem. Ne smije biti dvostrukih aršina, to je poanta. Hrvoj-Šipek je primila na znanje moje informacije", kazao je Plenković prije desetak dana.

Glavna državna odvjetnica premijerov poziv ne smatra pritiskom. Sve drugo joj smeta

"Pritisku predsjednika vlade nisam izložena. Zakon je jasan. Predsjednik vlade ima samo one informacije koje treba imati", zapazila je, pak, Hrvoj-Šipek danas. U redu, poziv čovjeka koji je ključan za njezin dolazak i opstanak na mjestu glavne državne odvjetnice ne smatra pritiskom. Možda je od čvrstog materijala, možda je imuna na svaki oblik utjecaja?

Hm, a kako onda objasniti njezine sljedeće riječi?

"Postoji li prisila pojedinaca iz različitih političkih stranaka koji pripadaju određenim političkim skupinama ili lobijima? Da. Postoji li prisila pojedinaca koji nisu ostvarili svoje osobne interese? Da. Prisila pojedinaca koji misle da znaju sve o svemu i kao takvi istupaju u javnosti? Da.

Čudnovati svijet Zlate Hrvoj Šipek

Takozvani stručnjaci koji tako lako stanu pred kameru i dozvoljavaju si komentirati odluke, a nemaju pojma o činjenicama u spisima. Slušati komentare novinara čiji su izvori informacija osobe koje točno znaju što s informacijama koje im šalju i dostavljaju žele postići.

Raditi u takvim okolnostima nije nimalo lako, ali to je sastavni dio našeg posla i naš teret. Od samih početaka rada mi se svi učimo kako se nositi s tim teretom i ne podlijegati ničijim pritiscima", ustvrdila je Hrvoj-Šipek pa dodala ovo: "Iskreno, ja imam previše posla da bih čitala portale, vijesti i time se bavila. Državna odvjetništva ne optužuju na temelju medijskih objava, članaka i izjava pojedinaca."

Ukratko, sve je u čudnovatom svijetu Zlate Hrvoj-Šipek pritisak na DORH, osim onog što zaista može biti pritisak na DORH, jer prizna li da je ono što zaista može biti pritisak na DORH zbilja pritisak, bit će, vjerojatno, izložena nevjerojatnom pritisku. A njoj je danas u saboru baš stalo da ostavi dojam kako Plenković nije uradio ništa što nije trebao.

Premijer koji ima ovakvu državnu odvjetnicu ne treba se brinuti za svoju budućnost.

 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više