Zlatko Marić: Da se moj zaštitar umiješao, nastao bi masakr

ZLATKO MARIĆ, vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol Marić kazao nam je da je njegov zaštitar prilikom sinoćnje pljačke postupio u potpunosti po pravilima službe - kontaktirao je policiju na broj 92 i onda nazvao u firmu. Da je drugačije postupio, smatra, broj kolateralnih žrtava bi bio veći od broja ranjenih policajaca.

"Zaštitar ne smije ugrožavati živote. Što je trebao? Pištoljem na kalašnjikove? Bilo bi bar deset mrtvih da je ušao ondje, u punu poslovnicu i uperio pištolj u pljačkaše. Razgovarao sam s njim i postupio je potpuno po pravilima službe i svatko normalan u svijetu će vam to reći", kaže Marić, začuđen tezama koje je danas na tiskovnoj konferenciji iznio načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec. Smatra da je konstatacijom da Sokolov zaštitar nije učinio ništa da spriječi pljačku i da je propustio obavijestiti policiju da pljačkaši imaju kalašnjikove Borovec "tražio krivca u tragediji".

"Oružani napad sigurno nije napad penkalama"

"Ako netko dojavi da je u tijeku oružani prepad - to sigurno nije napad penkalama. Činjenica je da su policajci došli tri minute nakon dojave policije. Neću ulaziti u interno postupanje policije, tragedija je što poginuo taj dečko i meni je užasno teško, ali neću dozvoliti da netko prebacuje krivicu na zaštitare. Poslali su tako slabo opremljene ljude na oružanu pljačku, a kad je završila onda je došla i interventna policija i duge cijevi", kaže Marić. Upitali smo ga smatra li onda da je onda u ovome slučaju bila kriva policija ili neiskustvo policijskih službenika koji su se pojavili "goloruki" usred oružane pljačke.

"Ne želim uopće razgovarati o tome tko je kriv a tko nije, dogodilo se što se dogodilo i meni je žao zbog toga. No, zaštitar u ovom slučaju nije nikakav pripravnik, nego je postupio onako kako je trebalo i to će vam svatko u svijetu reći i ne planiram se takmičiti tko je zvao policiju prvi -  zaštitar ili netko od građana. Na izlistu poziva se vidi da je zaštitar zvao i 92 i tvrtku. Uostalom, Borovec se mogao malo bolje informirati. Oko 11 sati kada je prijetio inspekcijom u Sokol Mariću ona je već bila pri kraju, došli su u 9 sati ujutro i pregledali sve", kaže Marić. 

Na pitanje o primjedbi Krunoslava Borovca što zaštitar u vrijeme pljačke nije fizički bio prisutan u poslovnici nego u prostorijama gdje je videonadzor, Marić kaže da je "opis radnog mjesta zaštitara obilazak poslovnice i ono fizički nije fiksno. On je mogao stajati bilo gdje, mogao je biti unutra sa strankama i poginuti, njega bi prvog ubili", kaže Marić.

A.B.
Foto: Novi list

Pročitajte više