Zločinačka organizacija izabrala prijatelja kriminalaca na čelo DORH-a

Foto: Sabor, Patrik Macek/Pixsell

IVAN TURUDIĆ, kontroverzni sudac Visokog kaznenog suda, izabran je u saboru na čelo Državnog odvjetništva, i to većinom glasova HDZ-a, hrvatske stranke osuđene za korupciju.

>> Turudić je novi državni odvjetnik

Za imenovanje Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika nije bila zapreka to što je lagao o prirodi svog odnosa s Josipom Rimac, višestrukom osumnjičenicom USKOK-a, i javljao informacije o istragama (kao što je upravo Rimac javio da neće biti privođenja). Za njegovo imenovanje nije bila zapreka ni to što su na Županijskom sudu za njega lobirali osuđeni kriminalci, kao što su braća Zoran i Zdravko Mamić, koji su bili zabrinuti za njegovu poslovnu budućnost. 

Nije bila zapreka ni to što je Turudić, za kojeg se govorilo da je Sanaderov dečko, rekao za sebe da je "određen HDZ-om". Nije bila zapreka ni to što je kao sudac morao guglati pravilnike da bi pomogao Tomislavu Karamarku, tada šefu HDZ-a, i što je davao pravne savjete članovima te stranke. Nije bila zapreka ni njegovo druženje s kriminalcima. Na kraju, nije bila zapreka ni to što je bježao policajcima da bi izbjegao plaćanje kazne. 

Izabrala ga je vladajuća stranka, koju vodi aktualni premijer Andrej Plenković, koja je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda proglašena krivom u slučaju Fimi media, odnosno u aferi izvlačenja državnog novca. HDZ je, uz 3.5 milijuna kuna kazne, državi morao vratiti i 14.6 milijuna kuna nepripadne koristi.  

"Neću prihvatiti etiketu Ive Sanadera i kriminalne organizacije", rekao je šef HDZ-a Andrej Plenković komentirajući svojedobno tu presudu i dodao kako će HDZ platiti novčani iznos kazne. 

No Plenkovićev izbor najbližih suradnika, odnosno ministara koji su morali odlaziti zbog afera, optužnica USKOK-a i DORH-a i koji su bili uhićeni kao članovi vlade, te HDZ-ovo zarobljavanje institucija dokazali su da je etiketa "Sanader" ipak preslaba za ovakav, Plenkovićev HDZ.  

Pročitajte više