Zločinačka organizacija stvarno ima svoju ulicu u Hrvatskoj

Foto: Index, FaH

U HRVATSKOJ stvarno postoji Cesta Hrvatske demokratske zajednice. Drugim riječima, Hrvatska je zemlja u kojoj se po pravomoćno osuđenoj zločinačkoj organizaciji imenuju ulice.

Cesta preimenovana 1991. godine

Ulica se nalazi u malom mjestu Stošincu, na Plešivici, u Gradu Jastrebarsko. Zanimalo nas je radi li se tu doista o nazivu ceste ili nečemu neslužbenome. Naime, naziva ove ceste nema u Statutu Grada Jastrebarsko, kao ni na Googleovim kartama. I mještani Jastrebarskog su nam rekli kako ne vjeruju da se tu radi o službenom nazivu. No, ta cesta se zaista zove po HDZ-u.

Uz pomoć Grada Jastrebarskog došli smo do odgovora kako je cesta, odnosno jedan šumski put, doista uknjižen kao Cesta Hrvatske demokratske zajednice. U lipnju 1991. Općina Jastrebarsko je donijela rješenje o imenovanju ulica.

Jastrebarsko by Index.hr on Scribd

Kako vidimo, tada su napravljene preinake uobičajene za to vrijeme. Tako je Ulica JNA preimenovana u Ulicu Zrinski-Frankopanska, Ulica Josipa Matasića u Ulicu Kralja Zvonimira, a svoju ulicu je dobio i - Alojzije Stepinac.

SDP-ov gradonačelnik: Ne mislimo se baviti preimenovanjima

Ako je suditi prema odgovoru SDP-ovog gradonačelnika Jastrebarskog Zvonimira Novosela, cesta ne bi trebala mijenjati svoje ime.

"Niti jednu ulicu u Jaski nismo preimenovali prema političkom ključu niti se time namjeravamo baviti. Ponosni smo na nove ulice koje gradimo i koje dobivaju nove nazive u što uključujemo i naše sugrađane.

Kad bih danas o tome odlučivalo Gradsko vijeće, uvjeren sam kako se ulice ne bi nazivale po političkim strankama, no spomenike prošlosti ostavljamo tamo gdje im je i mjesto – u prošlosti", rekao je Novosel koji je na ovoj dužnosti od 2013. godine.

Pitali smo HDZ zaslužuju li ulicu u Hrvatskoj. Šute

Pitali smo i HDZ kako komentira činjenicu da cesta nosi ime po stranci te što misle zašto to zaslužuju. Odgovor do zaključenja teksta nismo dobili.

HDZ je, uz to što je stranka koja vlada Hrvatskom, ujedno i zločinačka organizacija - stranka koja je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda proglašena krivom u slučaju Fimi media, odnosno u golemoj aferi izvlačenja novca iz džepova poreznih obveznika.

Cesta je dobila ime u čast plešivičkog sastanka na kojem je HDZ dobio ime

Zašto baš ova cesta nosi ime po HDZ-u? Naime, 1989. godine održan je plešivički sastanak na kojem je HDZ dobio ime. Okupili su se u klijeti Ante Ledića, između ostalih, Franjo Tuđman, Drago Stipac, Marko Veselica, Vlado Veselica, Marko Turić, Anto Matković, Hrvoje Šošić...

Za vođu je određen Franjo Tuđman, a iz te početne grupe kasnije je izniklo pet različitih političkih stranaka, dok su sudionici postali njihovi vođe. Prema riječima Marka Veselice, Franjo Tuđman se nije poslije ponio korektno nego je s Vladimirom Šeksom organizirao tajnu osnivačku skupštinu kako bi uklonio Veselicu iz upravljačkih tijela u HDZ-u. Bolje uvertire u ono što će uslijediti ne treba. 

O samoj cesti više smo pronašli u tekstu "Doprinos skupine iz Stošinca na Plešivici stvaranju hrvatske demokracije" Juraja Kolarića.

"Zaslugom Ante Ledića cesta u Stošincu koja prolazi kraj njegove kuće nazvana je Cesta Hrvatske demokratske zajednice. To je ipak samo mala hvala za veliko djelo koje je započelo u plešivičkom kraju koji je tako lijep kao i Lijepa Naša.

Ona je ovdje iznjedrila, zahvaljujući skupini hrvatskih velikana, prvu hrvatsku državotvornu stranku – HDZ, najveću u hrvatskoj povijesti, i to u posljednjim godinama komunističkog pakla", piše u tekstu.

Ledić za Index: HDZ je pokret, tada je dobio ime, to je važno

Bili smo znatiželjni pa smo nazvali Ledića, koji je inače poznat i kao nekadašnji direktor Zrinjevca. Imenovanje ceste po HDZ-u za njega je, čini se, sporedna stvar.

"Nisam vam siguran kad je to bilo, čak prije rata. Sve ono što je bilo na sastanku je priča za sebe, jako opširna, teško je o tome govoriti preko telefona, znate... Možete doći pa da pogledate dokumentarni film 'Plešivica od imena do samostalnosti'. Tu vam je sve objašnjeno oko sastanka...", rekao je za Index Ledić.

Nastavio je kako se radi o doista važnom sastanku, onom koji je usmjerio hrvatsku povijest, ističući kako je on označio i početak višestranačja u Hrvatskoj. Na pitanje je li i dalje član HDZ-a, odgovorio nam je kako je počasni predsjednik Hrvatskih demokršćana te da podržava svaku opciju koja je demokršćanska.

Govorimo mu kako ne mislimo da je baš pogodno da se cesta zove po stranci, kako se možda moglo pronaći zgodnije rješenje...

"Zna se tko je za što zaslužan"

"HDZ je pokret koji je poveo zemlju u demokratske promjene, HDZ je tada dobio ime. Tuđman je izabran za predsjednika Organizacijskog odbora. To su povijesno bitne činjenice", rekao je on. Na naše pitanje kako objašnjava da je HDZ ipak kasnije proglašen i zločinačkom organizacijom, a da danas cesta nosi ime po njemu, Ledić je odgovorio:

"Ma to su gluposti. Zna se tko je za što zaslužan, a kasnija izvrtanja to neće promijeniti", odgovorio je Ledić koji nije bio previše raspoložen za razgovor.

Pročitajte više