Zločinačka organizacija zaklinje se u domoljublje. Ovi članovi se posebno ističu

Foto: Marko Lukunic, Patrik Macek, Vjeran Zganec Rogulja, Ivica Galovic/PIXSELL, FaH, Shutter, Mashambanzousafaris.com

OBITELJSKO, tradicionalno, domoljubno i katoličko. Ove četiri riječi osnova su HDZ-ove politike još od 1990-ih godina.

Riječi su to koje pripadaju političkoj predmodernoj, jednom feudalnom ustroju svijesti, budući da na politici i na političarima u 21. stoljeću nije da iskazuju izljeve ljubavi prema bilo kome, pa tako i prema državi, već da donose dobre praktične odluke.

Poljoprivredno gospodarstvo brata i sina Ankice Zmaić čeka 5.1 milijun kuna državne potpore

No u Hrvatskoj postoje i oni, uglavnom HDZ-ovci, dakle članovi zločinačke organizacije, koji svoju vidljivost iskazuju kroz isticanje domoljubnog i katoličkog kao da se radi o nečemu istinski bitnome.

>>Nacional: Brat i sin HDZ-ovke koja je hvalila Plenkovića čekaju 5 mil. kuna od države

Nacional je nedavno pisao kako poljoprivredno gospodarstvo čiji su vlasnici brat i sin Ankice Zmaić čeka 5.1 milijun kuna državne potpore za skladište za žitarice. Prošle godine su primili više od 340 tisuća eura državnih potpora. Zmaić je HDZ-ova saborska zastupnica koja je i načelnica Vrpolja.

Ujedno, Zmaić je političarka koja je u kampanji najavila da će se zalagati za "obiteljske, tradicionalne, domoljubne i katoličke vrijednosti".

Ne želimo oko same Zmaić iznositi daljnje pretpostavke, posao je to one famozne pravne države, ali čini se da često ovakvi slučajevi budu povezani s "domoljubnim i katoličkim vrijednostima".

Jednostavno, takvi HDZ-ovci što se busaju u svoja domoljubna ili katolička prsa često budu uhićeni, optuženi ili osumnjičeni za lopovluk. Tko su oni?

Sanader o Titovom dobu

Prvo uzmimo za primjer nekadašnjeg premijera Ivu Sanadera. Govorio je on o domoljublju puno puta. Istina, ponekad je govorio i u onom pozitivnom smislu. Tako je jednom u Izraelu rekao kako se domoljublje mjeri razinom poštovanja Ustava i vladavine prava, dodajući da takvo domoljublje isključuje svaku diskriminaciju i rasizam.

Za domaću upotrebu imao je drugačiju retoriku. Tako je pričao, primjerice 2006. u Blatu, da je domoljublje svetinja i da oni koji ga obezvrjeđuju i žele vratiti Hrvatsku u Titovo doba u tome neće uspjeti.

Sanadera se viđalo i na misama, brat mu je svećenik, dok mu je sestra časna sestra. Ivo Sanader ukupno je u zatvoru proveo više od sedam godina, nešto od toga na odsluženju zatvorskih kazni, nešto u istražnim zatvorima. Sanader je u zatvoru od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska.

U tom slučaju nekadašnji vlasnik mesne industrije i HDZ-ov zastupnik Stjepan Fiolić priznao je da je bivšem premijeru donio deset milijuna kuna i milijun eura provizije nakon što je od države kupio poslovnu zgradu ispod cijene.

>>Sanaderu presude za korupciju objedinjene u 18 godina i 8 mjeseci zatvora

Nedavno je Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nepravomoćno odlučilo da će bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader temeljem presuda u tri korupcijske afere, Fimi Media, Planinska i Ina-MOL, iza rešetaka morati provesti ukupno 18 godina i osam mjeseci.

Polančec o Starom zavjetu

Veliki katolik očito je i Damir Polančec, nekadašnja desna ruka Ive Sanadera, bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva. On je odslužio desetomjesečnu zatvorsku kaznu zbog slučaja nepotrebne studije.

Polančec na rubu plača: Osjećam se kao Josip prodan u egipatsko roblje od strane svoje braće

Oko navodnih malverzacija u Ini svojedobno je povukao paralelu sa Starim zavjetom te pred istražnim povjerenstvom rekao, kako su mediji onda prenijeli, da se osjeća kao "Josip prodan u Egipat u roblje od strane svoje braće".

O snazi njegove vjere svjedočio je i svećenik, od toga bolje promocije za HDZ-ovca nema. Naime, pod ingerencijom don Ivana Topolnjaka, župnika župe Svetih anđela u Savskom gaju, jest i Remetinec. Topolnjak je za Slobodnu Dalmaciju govorio o Polančecu.

"Na mene je ostavio duboki dojam kao čovjek i kao vjernik. Mogu sve pozitivno reći o njemu. Rekao mi je i da njegova žena i djeca redovito idu u crkvu", rekao je don Ivan.

Što se tiče kriterija ovog popa, recimo i da je on u ovom intervjuu kazao i kako je Mirko Norac - tvrđava. Norac je, neka bude rečeno, i osuđeni ratni zločinac, koji je osobno likvidirao civile na stratištu blizu Gospića.

Vidošević mislio da ga može naslijediti samo domoljub

O domoljublju je govorio i Nadan Vidošević. On je 2005. godine u intervjuu Nacionalu odgovarao na pitanje što treba imati čovjek koji će ga naslijediti na čelu Hrvatske gospodarske komore. On je rekao da tu osobu, osim stručnosti i iskustva, mora odlikovati i domoljublje.

Podrazumijeva to da je domoljublje odlikovalo i njega. Također, u predsjedničkoj kampanji 2010. godine, bilo je to ono vrijeme kad je Vidošević naglašavao da za svoje bogatstvo ima zahvaliti svojoj dobrostojećoj obitelji, predanom radu i pametnim ulaganjima, govorio je i o svojem praktičnom katoličanstvu.

Nadan Vidošević osuđen je na osam godina zatvora zbog izvlačenja više od 35 milijuna kuna iz Hrvatske gospodarske komore. Proglašen je krivim za izvlačenje novca iz HGK, zatim da je preko računa Kraša, čiji je bio predsjednik Uprave, kupio bager za svoje privatno imanje te za kupovinu umjetnina novcem Hrvatske gospodarske komore.

Nakon uhićenja se otkrilo da je Vidošević bio strastveni lovac, što je prilično skup hobi. U Africi je poubijao manji zoološki vrt - slonove, vodenkonje, lavove itd. - a u njegovoj kući je pronađen i trofej iz lova na polarnog medvjeda, inače iznimno ugroženu životinjsku vrstu.

Plenkovićeva ekipa ipak jača

Uz Sanadera, radi se ustvari o najpoznatijem HDZ-ovom lopovu, čovjeku čije je ime postalo sinonim za krađu. No dojam je da su i Sanader, Vidošević i Polančec svoju vjeru i domoljublje manje isticali nego ovi novokomponirani HDZ-ovi igrači iz ergele Andreja Plenkovića.

Otkud njima takva retorika? Pa od samog Plenkovića. Podsjetimo na njegove riječi u pismu građanima pred prošle lokalne izbore.

Plenkovićevo pismo građanima: Usidrili smo HDZ tamo gdje ga je postavio Tuđman

"Široko okupljajući demokršćanske, državotvorne i narodnjačke vrijednosti od centra do desnice, usidrili smo stranku na desnom centru, gdje ju je i postavio naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman", napisao je Plenković te tako jasno označio uzor koji stranački vojnici trebaju slijediti.

Žalac kupovala krunicu djevojčici koju je udarila autom

Snažan katolički imidž gradila je Gabrijela Žalac. Poznate su njezine fotografije iz jakšićke župne crkve sv. Barbare gdje je bila kuma jednom djetetu. Djevojčici koju je udarila automobilom, pak, kupila je - krunicu.

Podsjetimo, Žalac je kasnije uhićena u aferi Softver. Nakon što su hrvatski istražitelji zaustavili istragu protiv Žalac to su napravili europski istražitelji.

>>Žalac tone sve dublje u kriminal. Ovako je radar Plenković govorio o njoj

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH policija je zbog afere Softver osim Žalac uhitila i ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa projekata EU Tomislava Petrica te još dva poduzetnika.

Skupinu na čelu sa Žalac tereti se da je sklopila štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda, 13.448.750 kuna na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske. Radilo se o softveru za potrebe Ministarstva.

Rimac pozdravljala skup s "hvaljen Isus i Marija"?

Katoličko-domoljubni izričaj gajila je i Josipa Rimac. Ona se tako naslikavala s Tomislavom Karamarkom na misi, inicirala ideju za podizanje spomenika Franji Tuđmanu. Tako je jednom rekla da Tuđman zaslužuje spomenik za "izgovorene riječi 'imamo Hrvatsku'".

Kako su pojedini mediji prenijeli, Rimac je i predizborni skup u Zadru počela riječima: "Hvaljen Isus i Marija! Nalazimo se u srcu devete izborne jedinice, u našem Zadru, simbolu svih pobjeda, baš kao i moj Knin." Ove navode ipak nismo uspjeli provjeriti.

>>Detalji optužnice protiv Rimac i još 26 ljudi, otkrili ih tajno snimljeni razgovori

Rimac je osumnjičena u aferi Vjetroelektrane s više osoba, a od kada je pritvorena, istraga je protiv nje više puta proširena. Uskok je u siječnju podigao prvu optužnicu protiv Josipe Rimac za trgovanje utjecajem, zlouporabu položaja i ovlasti te primanje mita.

Domoljub je i Tomašević, HDZ-ovac koji je tukao ženu

O sebi kao domoljubu, ali i zajedništvu kao bitnom faktoru Hrvata, često je kazivao i Alojz Tomašević, bivši župan požeško-slavonski.

On je u prosincu 2020. pravomoćno osuđen na Županijskom sudu u Karlovcu zbog obiteljskog nasilja. Osuđen je na 10 mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. Time je potvrđena osuđujuća presuda suda u Slavonskom Brodu koji ga je proglasio krivim za zlostavljanje supruge u siječnju 2020.

>>Mara Tomašević: Skoro me ubio. Udarao me, ali ne po licu nego po glavi. Da se ne vidi

Njegova supruga Mara za Provjereno je progovorila o paklu koji je prolazila.

"'Znaš kakav sam ja kad popijem. Ja sam bećar, ja tebi ne želim zlo. A to što ponekad dobiješ neku šamarčinu, pa što je to? To nije strašno, to je normalno!' Strah me je bilo u takvom braku, kad bi znao u takvom stanju dolaziti kući, bilo me strah. Iščekivati muža sa strahom, to nije baš jednostavno", ispričala je. Trpjela je sve do 2016. godine. Tada je rekla "dosta".

"Suprug je došao kući i razgovarao na telefon. 'Tko te zove? Je li to dotična?' Ali on je nasrnuo na mene, gurao me i pljuskao. Ja sam rekla "sad je dosta" i da ću ga prijaviti. On me opsovao i rekao: 'Dobro, prijavi me.' Kad me je gurnuo, pobjegla sam u sobu, kasnije se obukla i otišla u policiju i sve prijavila", ispričala je.

Kuščević apsolutni prvak domoljubne gluposti

Sjećamo se i Lovre Kuščevića, odnosno njegovih riječi o domoljublju. Tadašnji ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević izjavio je uoči sjednice vlade da se domoljubni kriteriji prilikom izbora zamjenika i pomoćnika ministara - podrazumijevaju.

Podsjetimo i na njegovu izjavu Jutarnjem listu, koja bi da je izrečena 1900-ih sigurno konkurirala za Greatest shit godine. Upitan je o tome što je na zid postavio drveno raspelo i sliku Tuđmana.

"Držim kako na predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, utemeljitelju RH, moramo stvarati, rekao bih, tuđmanizam kao jednu državotvornu viziju i doktrinu koju treba izučavati i na njoj graditi razvoj Hrvatske. Zaslužan je za stvaranje moje stranke HDZ-a, utemeljitelj je moderne Hrvatske te zaslužuje biti u svakom državnom uredu", rekao je.

"Što se tiče raspela, ja sam praktični vjernik, katolik i mislim kako je također primjereno staviti i raspelo kao simbol živog Krista, koje nas čuva od svih zlih utjecaja i iskušenja koja svakodnevno imamo. Pomaže nam u svakodnevnom radu. Utočište", njegove su riječi.

Kuščević je višestruki uskočki osumnjičenik. U srpnju 2019. godine, pritisnut aferama, Kuščević je premijeru Andreju Plenkoviću podnio ostavku, a ovaj ju je prihvatio.

Afera koja će dovesti do njegove smjene počela je objavom Indexovog teksta 17. svibnja te godine. Otkrili smo tada tajnu oazu u bračkoj uvali Griška u kojoj, kako smo doznali, ministar voli uživati.

Nakon tog teksta afere su počele pljuštati jedna za drugom. Portal Telegram otkrio je da ministar uprave kuću nije upisao u katastar, a potom je uslijedio cijeli niz novih afera s Lovrom Kuščevićem u središtu.

Tako je Index, između ostalog, istražujući Kuščevića otkrio da je četiri parcele, koje će se kasnije pokazati vrlo vrijednima, dobio istoga dana, 13. studenoga 2003. godine, i to dvjema identičnim presudama Ivane Domić, bivše predsjednice supetarskog suda protiv koje se godinama vodi sudski postupak baš zbog sličnih spornih presuda donesenih između 1995. i 2004. godine.

Horvat - od oduševljenja Karamarkovom povratku korijenima do uhićenja

Istaknimo i Darka Horvata, HDZ-ovca koji je bio oduševljen Tomislavom Karamarkom pa je 2014. uskliknuo: "HDZ se vratio korijenima, a pod vodstvom Tomislava Karamarka niže pobjedu za pobjedom!" 

>>Tko je Darko Horvat? Domovinski rat proveo u Sloveniji, obožavao je Karamarka

"Darko Horvat sada paradira, a zapravo je kukavica Domovinskog rata jer je iz vojne škole JNA otišao na fakultet u Maribor, umjesto da se priključio HV-u. Horvat je, dakle, odslužio jugokomunističku vojsku i pobjegao u Sloveniju.

Netko tko Hrvatsku nije volio '91. godine ne bi trebao govoriti o domoljublju", kazao je svojedobno o Horvatu načelnik općine Donja Dubrava Marijan Varga (HNS), koji je bio u javnom sukobu s Horvatom, tada ravnateljem Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva. 

Policija je po nalogu Uskoka 19. veljače privela Darka Horvata, tadašnjeg ministra obnove u vladi Andreja Plenkovića. USKOK je kasnije protiv njega podigao optužnicu. 

Darko Horvat tereti se za zloupotrebu položaja i ovlasti kojom je prouzročena velika financijska šteta, ali i trgovinu utjecajem, što znači da bi maksimalno mogao dobiti 12 plus pet odnosno 10 godina zatvora, u slučaju da se, a to je malo izgledno, u sudskom postupku pokaže da je uzeo neki oblik mita.

Gleda u najvišu kaznu od 17 odnosno 22 godine zatvora ako bi se te kazne u apsolutnom iznosu zbrajale.

Tolušić o onima koji su Hrvati, ali nisu domoljubi

Tomislav Tolušić, dok je bio župan Virovitičko-podravske županije, rekao je da je u medijima danas zastupljena ona "manjina koja kompromitira sve što su branitelji napravili svojom žrtvom".

"Smeta mi da bivši predsjednik Mesić kaže da je vaš bivši vrhovni zapovjednik, pokojni dr. Franjo Tuđman, najveći ratni zločinac u Hrvata i da je učinio najružnije stvari za Hrvatsku poslije Slobodana Miloševića.

Smeta mi da moj sadašnji hrvatski predsjednik Josipović kaže da Hrvatska treba povući tužbu zbog genocida jer genocida u Hrvatskoj nije bilo", rekao je braniteljima župan Tolušić i poručio da će svi koji tako misle uvijek ostati manjina, dodavši da "njima u domovnici možda i piše da su Hrvati, ali domoljubi nisu."

Kasnije je Tolušić dogurao sve do ministra poljoprivrede. Policija je u srpnju pokucala i na vrata obiteljske kuće bivšeg Plenkovićevog potpredsjednika vlade i ministra Tomislava Tolušića u Virovitici. Tolušić je uhićen po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja zbog sumnje da je nelegalno izvlačio EU novac kroz poticaje za svoju vinariju. 

Radi se o najmanje dva krimena koji se tiču ozbiljnog kriminala s EU novcem. U prvom slučaju se sumnja da je tuđi vinograd lažno prikazao kao svoju oranicu da bi dobio 2 i pol milijuna kuna, a u drugom da je lažirao da posjeduje pola od 4.5 milijuna kuna kako bi drugu polovicu dobio bespovratno iz EU.

U dva odvojena slučaja izvlačenja EU novca, sumnja se, Tolušić si je pokušao nelegalno pribaviti više od 4 milijuna kuna, a od toga mu je isplaćeno najmanje oko dva milijuna kuna. Uz Tolušića je uhićen i državni službenik iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi koji mu je navodno pomagao.

Đakić, HDZ-ov nasilnik

I za kraj izdvojimo Josipa Đakića, kojega se ne sumnjiči za neko djelo iz gospodarskog kriminala, ali je dobar primjer kako uz domoljublje i vjeru na HDZ-ov način očito ide i nasilništvo. Radi se o dugogodišnjem HDZ-ovom šefu Virovitičko-podravske županije, predsjedniku HVIDRA-e i saborskom zastupniku.

Đakić nije samo verbalni nasilnik nego je policiji poznat i po puno ozbiljnijim djelima. Godine 2006. Đakić je pravomoćno osuđen na tromjesečnu kaznu zatvora i godinu dana uvjetne kazne zbog napada na policajca.

Također, mediji su pisali i kako je Josip Đakić jednom prilikom izvukao pištolj i uperio ga u redara diskokluba jer je ovaj tražio da plati ulaznicu. Prijetnja pištoljem Đakiću nije bila dovoljna pa je redara za dobru mjeru udario nogom u trbuh.

Radi se o čovjeku koji je sjedio u šest saziva sabora. Ondje ga je instalirao Ivo Sanader, a na liste su ga stavljali i Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko te Andrej Plenković - i to dva puta.

Znan je i po spavanju u saborskoj klupi, ali i po tome što je pred svima u saboru Mostovom Nikoli Grmoji u nekoliko navrata rekao "odjebi". Godine 2010. SDP-ovom Nenadu Staziću u saboru je rekao: "Smijete se ko kreten i tako izgledate."

Na ovu listu najviše je došao zbog svoje brige za katoličke vrijednosti dok je HDZ bio oporba.

"Već je svima nama jasno kako je kao pritajeni komunistički recidiv kod nekih buknula stara mržnja prema religiji, Crkvi i njezinim stavovima. Gospodo članovi vlade, samo se vi smijte, jasno je svakom hrvatskom čovjeku da vi ignorirate činjenicu da danas u Hrvatskoj živi 80 posto vjernika katolika", istaknuo je jednom prilikom Đakić u saboru.

Pročitajte više