Zlostavljaju li ovdje pse ili ih spašavaju? Posjetili smo azil iznad Dubrovnika

Foto: Index

NA PROPLANCIMA iznad Dubrovnika sestre Sandra i Anica Sambrailo već desetljećima pomažu psima.

Ova romantikom nabijena rečenica mogla bi poslužiti za nešto poput tople priče nedjeljom, no u ovom slučaju to nije (samo) priča o humanosti. Kako je već teže s ljudima nego sa psima, ono što se događa u ovom pitoresknom krajoliku brda Žarkovica ustvari je i priča o optužbama, mogućim pronevjerama, lažnim obećanjima, akcijama policije, administrativnim zavrzlamama, tobožnjim zlostavljanjima i jednom navodnom investitoru.

Azil se zatvara

Konkretno, nakon užasno nepovoljnog nalaza veterinarske inspekcije, koja govori o prljavom prostoru i ozlijeđenim psima, azil bi se uskoro trebao zatvoriti, a svi psi razmjestiti, dok istovremeno Grad Dubrovnik radi na novom azilu za životinje. Žarkovicu smo posjetili upravo kako bismo na licu mjesta popričali sa Sandrom Sambrailo, koja nas je provela kroz cijeli kompleks.

 

No, prije nego što se osvrnemo na posjet, potrebno je krenuti kronološki kako bi se cijeli kontekst barem pokušao neutralno sagledati.

Azil na Žarkovici postoji od 2004. godine. Uređen je spontano. Do njegovog uređenja Dubrovnik je imao određenih komunalnih problema sa psima lutalicama, pogotovo kad bi se kretali u čoporima, pa i napadi na ljude nisu bili nerijetka pojava.

Tada je na predjelu Mišića u Župi dubrovačkoj, općini pored Dubrovnika, osnovan šinteraj u kojem su pse koji ne bi bili udomljeni nakon 60 dana eutanazirali. Kad su sestre Sambrailo doznale da se pse ubija nedopuštenim sredstvima te da ugibaju satima u teškim mukama, jednostavno su ih bez dopuštenja odvele u obližnje Kupare, gdje su tada imale manji stacionar.

Uskoro su pse uz blagoslov gradonačelnice Dubravke Šuice smjestile na brdo Žarkovicu. Dakle, u kolovozu spomenute 2004. godine osnovan je azil na Žarkovici, koji nikad nije legaliziran.

Riješile problem pasa lutalica

Sve to Gradu Dubrovniku očito nije smetalo jer su sestre Sambrailo riješile problem pasa lutalica. O tome koliko je njihov potez bio dobrodošao govori i dopis tadašnje gradonačelnice Dubravke Šuice, koji je uputila župskom načelniku Silviju Nardelliju 2006. godine i u kojem nedvosmisleno piše da sestre Sambrailo rade njihov posao.

Azil na Žarkovici tako je počeo privlačiti sve veću pažnju Dubrovčana koji su kroz volonterstvo željeli biti dio te priče, ali i turista koji su ovo mjesto posjećivali. Društvenim konsenzusom nelegalni azil na Žarkovici smatrao se jednim od ljepših priča Dubrovnika.

Dio građana počeo je udomljavati pse sa Žarkovice umjesto da ih kupuje, a drugom dijelu građana Žarkovica je dobro došla jer bi se pasa rješavali znajući da postoji netko tko će se brinuti za njih.

Sestre Sambrailo suživjele su se s ulogom spasiteljica uličnih pasa, ali i mačaka, a udomljavale su i životinje iz susjednih općina i gradova, što je kasnije dovelo do (pre)velikog broja životinja.

Djelovale su kao određena žurna služba za potrebe životinja u nevolji. Banalan primjer, ali kad bi netko uočio mačku koja šepa ili pticu koja ne može poletjeti, zvao bi sestre Sambrailo, barem za savjet. Ljudima je to valjda značilo i potvrdu da su time dali sve od sebe, najviše u datom trenutku. 

Sukob s Vlahušićem

No, što su ih sugrađani više poštovali, to su više počele smetati vlastima, pogotovo kad su sve glasnije počele tražiti izgradnju azila, pozivajući se na nalaze veterinarske inspekcije iz 2009. i 2012. godine, po kojima je Gradu Dubrovniku naložena izgradnja novog skloništa u roku od 60 dana.

Ni dio medija nije im bio sklon.

Stvar je eskalirala krajem 2015. kad su se članovi dubrovačkog Društva za zaštitu životinja okupili pred kućom tadašnjeg gradonačelnika Andre Vlahušića, tražeći njegovu ostavku jer su uoči zakazanog i prijavljenog prosvjeda protiv premještanja životinja iz azila životinje odvedene uz asistenciju policije.

Kasnije su oteti psi vraćeni u Dubrovnik. Postalo je jasno kako mišljenje i stav sestara Sambrailo te volontera imaju određenu političku težinu. Kažemo određenu jer je nju, gledajući i u retrospektivi, teško izmjeriti budući da tapšanja po ramenima, a pogotovo lajkovi po društvenim mrežama, nisu isto što i glas na izborima.

Franković im obećao azil, dobio podršku pred izbore

Ipak, smatralo se kako njihova podrška pred izbore nešto znači. Sestre Sambrailo uživale su veliki ugled i kao najveći neprijatelji politike Andra Vlahušića bile su prirodan saveznik HDZ-ovom kandidatu Mati Frankoviću.

On je posjetio Žarkovicu u društvu glumca Gorana Višnjića te su pričali o izgradnji novog azila. Posjetio je Žarkovicu i u predizbornoj kampanji 2017. i rekao kako će azil za životinje izgraditi najkasnije za godinu dana te da će sve životinje sa Žarkovice povući u novi azil.

Predsjednica Društva Anica Sambrailo rekla je tada kako je zahvalna jer se konačno pokazuje prava volja za rješavanjem ovog problema Dubrovnika, dodajući kako gradska vlast do tada ništa nije učinila. Podržala je kandidaturu Mate Frankovića.

"U ime svih napuštenih i zlostavljanih životinja poštovani volonteri Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, prijatelji, sugrađani molim vas zaboravimo sve naše ideološke, političke i ostale različitosti i dajte svoj glas Matu Frankoviću za gradonačelnika Grada Dubrovnika", napisala je Anica Sambrailo tada u priopćenju.

Franković je na izborima pobijedio, na jednoj od prvoj presica obećao izgradnju azila, ali azil do dana današnjeg nije izgrađen, a odnos na relaciji sestre Sambrailo - Franković počeo je sličiti na situaciju koju su imale s Vlahušićem.

Inspekcija: Pse hitno izmjestiti

Sve se pogoršalo zadnjih mjeseci.

Priča je pokrenuta rješenjem Višeg veterinarskog inspektora Državnog inspektorata, u kojemu stoji da Sanitat Dubrovnik treba osigurati zbrinjavanje bolesnih ili ozlijeđenih životinja s lokacije Žarkovica.

U rješenju se navodi kako je odluka donesena temeljem inspekcijskog nadzora po službenoj dužnosti, temeljem zahtjeva Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Navodi se kako je 20-30 pasa izrazito infestirano krpeljima, kako su tamo i slijepi psi, oni s tumorima, necijepljeni protiv bjesnoće. Navodi se i da su prostori izrazito prljavi.

Tražilo se tada da se hitno premjeste bolesni psi. U lipnju je došlo novo rješenje Veterinarske inspekcije u kojem se tražilo da se izmjeste svi psi. Inspekcija je pretprošlog tjedna rok produljila na još mjesec dana.

Ukratko rečeno, odluka je to koja će ugasiti ionako nelegalni azil na Žarkovici, kojemu se sad nakon skoro dvadeset godina rada zamjera i što obavlja djelatnost bez rješenja Ministarstva poljoprivrede.

Anicu Sambrailo sumnjiči se za gospodarski kriminal

Nije ovo jedini udarac koji je pogodio sestre Sambrailo. Početkom lipnja policija je u priopćenju objavila kako je provedeno kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakinjom. Lokalni mediji uskoro su doznali kako se radi o Anici Sambrailo.

Dakle, nju se sumnjiči za više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta, odnosno za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprave, neisplatu plaća i povredu prava iz socijalnog osiguranja.

Kako je policija navela, ukupna materijalna šteta ostvarena opisanim kaznenim djelima iznosi 416.135,78 kuna.

Onda je 1. srpnja stiglo još jedno policijsko priopćenje u kojem se navodi da je dvoje volontera sa Žarkovice, 53-godišnjakinja i 43-godišnjak, osumnjičeno za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja.

Sandru Sambrailo sumnjiči se da nije brinula za pse

Lokalni mediji ubrzo su doznali da se radi o Sandri Sambrailo i Tomislavu Vekiću, koji radi na Žarkovici. Uglavnom, 53-godišnjakinju se sumnjiči da za pse nije brinula, nije dozvoljavala odvođenje životinja u veterinarske ambulante, već im je osobno propisivala i davala lijekove iako nije osoba koja je stručno osposobljena za takvu djelatnost, što je rezultiralo lošim zdravstvenim stanjem životinja.

43-godišnjaka se tereti da je "životinje teško zlostavljao tako da ih je gađao kamenjem, udarao raznim predmetima, daskama, povodcima i dijelovima svog tijela te im time nanosio fizičku bol i patnju".

Kako neslužbeno doznajemo, Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik ove optužbe toliko ne brinu budući da smatraju kako će lako dokazati da nisu istinite.

Što se tiče financijskih malverzacija, smatraju kako će lako dokazati da se radi o računovodstvenoj pogrešci, dok se može čuti i da su se sva "zlostavljanja" pasa dogodila uslijed pokušaja Vekića da razdvoji pse koji su se borili, kako to već kod pasa biva, na život ili smrt.

Franković objavio uznemirujuće fotografije

Gradonačelnik Franković osvrnuo se na Društvo na svom Facebooku.

"Objavit ću samo dio fotografija koje sam dobio od volontera, to ni jedna životinja nije zaslužila. A Vi prosudite jesu li inspektori Državnog inspektorata donijeli pravilnu odluku o izmještanju životinja", napisao je.

UPOZORENJE: FOTOGRAFIJE SU UZNEMIRUJUĆE, GLEDATE IH NA VLASTITU ODGOVORNOST

Grad je pokrenuo program za udomljavanje "Adopt Žarkovica" kroz koji se namjerava udomiti sve pse, a Žarkovicu zatvoriti. Psi se dalje pripremaju za udomljenje putem registriranih sklo­ništa u suradnji s ugovornim sklo­ništem Animalis Centrum iz Splita.

U Dubrovnik su po pse došli i predstavnici udruga iz Hrvatske, poput osječke udruge Pobjeda, zagrebačke udruge S-PAS itd. I oni su kasnije u medijima govorili o stanju koje su zatekli na Žarkovici u ne baš lijepom tonu.

Treba reći i da se vode određeni ratovi na društvenim mrežama između aktualnih volontera Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, kao i nekih bivših volontera istog ovog društva. Osim njih, u priču su uključeni i članovi društava u koja te životinje idu iz Žarkovice. Uglavnom, jedna je to užasno toksična atmosfera.

Sambrailo za Index: Društvene mreže pune su linča

Na samoj Žarkovici, kako smo rekli, susreli smo se sa Sandrom Sambrailo i odvjetnicom Društva Viktorijom Knežević.

Kad smo ušli u kompleks, prvo smo zamijetili nekih dvadesetak metara ograđenog prostora pred ulazom u samo područje Žarkovice. Doznajemo da je taj dio zauzeo Grad Dubrovnik, čiji volonteri sad tamo djeluju, generalno oko udomljavanja pasa uz spomenuti projekt "Adopt Žarkovica".

Što se tiče samog kompleksa, gleda na Lokrum i dubrovačku povijesnu jezgru. Dio je to s kojega se pruža najljepši pogled na svijetu, kako to Dubrovčani kažu.

Prvo što na brdu primjećujemo jest dakako ogromna vrućina s jako malo hlada, kako je i za očekivati u srpnju. Osjećaju vreline doprinosi i zagrijani pijesak. Tu su i psi koji laju iz nekog polulijenog položaja, a neki od njih nas prate ukazujući na svoje prisustvo.

Primjećujemo kako se oni mogu nesmetano kretati unutar ograđenog dijela, kao što primjećujemo da Sandra Sambrailo zna ime svakoga od njih. Pokazala nam je Sambrailo i zgradu bivšeg restorana koji je jako dobro radio prije rata, a uz ironičan osmijeh nam je pokazala i prostorije gdje su se navodno događala mučenja životinja.

Sambrailo nije mogla previše govoriti o ovoj temi zbog navedenih istraga. Ipak, govori nam kako je ljudska priroda ta koja će se lako okrenuti prema onome tko je ranjen.

"Sad su društvene mreže prepune napada i linča, ali i dezinformacija koje nemaju veze sa stvarnošću. Mi u Društvu više od 20 godina radimo na spašavanju, sklanjanju životinja. Njih nije imao tko skloniti s ulica, mi smo uvijek bili tu. Sve ove godine smo dobivali obećanja da će se napraviti azil i Žarkovica sanirati.

Počeli su graditi dva azila koja nisu završili, iz godine u godinu smo imali bezbroj zahtjeva, zamolbi prema Gradu i Županiji, kao i drugim jedinicama lokalne samouprave. Odgovora nije bilo", rekla je.

Sjetila se riječi "gospara kojega jako cijeni".

"On je rekao divnu usporedbu. Usporedio je ovo sa situacijom na plaži kad se netko utapa, a nitko ne reagira. Tada, govori on, zove se hitna pomoć koja dođe, čovjeka izvuče i spasi ga, a na kraju ih se optuži za loše spašavanje jer su tijekom njega čovjeka izgrebali po nozi. To se meni događa", rekla je.

"Učinili smo maksimum, dali smo sve od sebe, to je prelazilo granicu izdržljivosti, da bismo na kraju svega bili optuženi za zlostavljanje i zanemarivanje životinja, kao i niz drugih optužbi", napomenula je Sambrailo, dodavši da se ne osjeća odgovornom jer je napravila najviše što je mogla.

"Ne znam što je čista posteljina"

Šetajući kompleksom došli smo i do dijela gdje Sambrailo spava. Radi se o ravnoj površini koju i ne treba zvati ležajem. Tu ona provodi noći i brine se za pse.

"Trećinu sam svog života ovdje. Ne znam što je čista posteljina, što je voda iz rubineta, klima uređaj... Ne znam što je ići doktoru, ići na kupanje, biti s roditeljima. Sve smo dali za životinje kojima je pomoć bila potrebna. I dalje to činim, brinem o životinjama, sudjelujem i u ovom projektu Grada kako bismo im našli dom", poručila je.

Pitamo je što sad slijedi.

"Ne znam. Ali neću dozvoliti da me promijene loši ljudi. Savjest je ono čemu se klanjam i svojoj savjesti odgovaram. Prijedlog Društva je bio da se do izgradnje azila napravi privremeno sklonište na Žarkovici ili negdje drugdje, tu ne bi trebalo uložiti velike novce.

Pomoć Grada nikad nije došla. Sad se na sve ide ho -ruk, nehumano i stihijski. Pitanje je koliko će ovo trajati. Mislim da bi udomljavanje išlo jednako brzo da se Žarkovica pustila na miru.

Sad će se produžavati ovi rokovi veterinarske inspekcije. Inače, neka bude rečeno i da je ona zadovoljna sadašnjim stanjem, kad smo sve objasnili, kad su vidjeli neke stvari, uvidjeli su da je rezultat relativno dobar", navela je.

Odvjetnica Knežević: Žarkovica je sve bolja, a oni sad dolaze s negativnim mišljenjem

Odvjetnica Knežević govori kako trenutno ima oko 150 pasa u azilu, a izmješteno ih je oko 100. Ističe da posjet veterinarske inspekcije u svibnju nije prvi takav na Žarkovici, ali jest prvi u kojem su dali radikalno loš nalaz.

"Inspekcije su do sada dolazile ukupno više od sedam puta. U početku su njihova mišljenja o Žarkovici bila jako dobra, da bi se stvar počela mijenjati u mandatu prošlog gradonačelnika Andra Vlahušića, kad je zabilježen prvi posjet inspekcije koji ide ka ukidanju azila kao takvog.

Neobično je to kad svi znamo da je Žarkovica praktički ista ovih dvadesetak godina, ništa se nije puno mijenjalo, nešto se čak poboljšalo, a oni tek sada dolaze s radikalno negativnim mišljenjem", rekla je ona.

"Uvjerena sam da je sve što se tiče akcije čišćenja Žarkovice zloupotreba institucija od politike na hadezeov način. Oni to tako rade."

"HDZ-ove institucije učinit će sve što Mati Frankoviću treba"

"Oni kontroliraju institucije u ovoj zemlji. I policiju i inspekcije sa svojim politički podobnim kadrovima koji su pravilno raspoređeni na ključnim mjestima. Oni će učiniti ono što Mati Frankoviću treba. To je oteta država, tako to izgleda, institucije koje se pokreću kada je to u njihovom interesu", rekla je ona.

Što se tiče istrage policije, rekla je tek da Anica Sambrailo nije prevarama priskrbila niti lipu i da će to dokazati u postupku koji slijedi. Isto je kazala i oko slučaja Sandre Sambrailo i Tomislava Vekića.

"Oni nisu počinili niti jedno kazneno djelo na štetu životinja i to ćemo dokazati u postupku koji slijedi. Jedini komentar koji mogu dati je sličica s ispitivanja kad smo bili Anica Sambrailo, kolega Dino Hadžiomerović i ja.

Policajka koja je vodila postupak nam je dala da se na zapisnik potpišemo kemijskom na kojoj je bio logo HDZ-a. Kad sam protestirala kako je to moguće da u službenim prostorijama drže tako nešto, samo se nasmijala.

Njoj je bilo smiješno. Meni nije. To je to, oteta država u punom sjaju. Nisu htjeli ni razmotriti dokaze koji su bili u korist sestara Sambrailo, bilo im je bitno spakovati kaznenu prijavu i javno ih osramotiti", ističe.

"Franković udrugama može srediti donaciju"

Došli smo i na temu rata na društvenim mrežama oko ove situacije, općenito do jedne polarizacije.

"Ljudi pišu svašta po Facebooku o bilo kojoj temi. Među volonterima koji se bave zaštitom životinja sam naišla na najbolje i najgore ljude u svom životu.

Jednostavno u tom svijetu postoje ljudi koji nisu svoji, koji ne razmišljaju u kategorijama u kojima mi razmišljamo, koji se međusobno kolju više nego ustaše i partizani po portalima. To je strašno kakvih ima ljubitelja životinja koji su gori od najgorih fašista prema drugim ljudima", dodaje.

Što se tiče komentara čelnih osoba udruga diljem Hrvatske, Knežević govori da sve te udruge žive od donacija.

"Mato Franković ima moći i utjecaj da bilo kome od njih sredi donaciju, da pogura nešto u ministarstvu ako im treba ili da im pogladi ego ćaskajući s njima. Mi tome ne možemo konkurirati. Sandra Sambrailo ne može nikome srediti donaciju ni pogurati nešto u ministarstvu, niti godi egu s njom razgovarati na ovom brdu.

Negativno je govorila posebno Glorija Malin, o kojoj dovoljno govori činjenica da je prošle godine udruga koju vodi imala preko milijun kuna donacija iako nema registrirano sklonište za pse. Višak prihoda je prijavljen u iznosu od 254.903 HRK. Na tome bi pozavidjeli brojni biznisi u Hrvatskoj. Očigledno se više prikuplja od donacija nego što se troši", navodi.

"Grad je licemjeran"

Oko fotografija koje je Franković objavio Knežević je rekla:

"Sigurni smo da je jedna fotografija snimljena na Žarkovici i odnosi se na psa koji je došao u lošem stanju, kasnije je liječen i izgledao je puno bolje", kaže.

"Ulogu Grada bih opisala kao licemjerje bez granica. Pakiranje nevinima. Zloupotreba institucija po političkom diktatu kako bi se očistilo vrijedno zemljište i predalo investitorima na upravljanje", rekla je.

Inače, na društvenim mrežama već duže kruži informacija kako se na Žarkovici planira izgraditi ugostiteljski objekt, resort...

"Imamo informacije da se područje azila priprema za investitora"

"Područje je zelena zona, ali zelena zona s postojećim objektom koji se može rekonstruirati. Tvrđava zauzima cca 2500 m2 u tlocrtu, a okolno zemljište cca 40 000 m2. Informacije koje dolaze do nas govore o investitoru koji bi preuzeo to područje i kojem bi Grad dao u zakup nekretninu. Ne smijemo davati više podataka jer bismo mogli ugroziti one koji nam pomažu", rekla je.

Govorimo joj da neutralan promatrač jednako lako može pomisliti dvije suprotne stvari. Jedna je da je nemoguće da se sve ovo dogodi u tako kratkom roku i da baš sve bude laž, a druga je da je također sumnjivo da se u kratkom roku ljudima nađe toliko grešaka.

"Svijet voli pobjednike. Jako teško prašta nesavršenosti. Najlakše je osuditi. Za osuditi nekog ne morate znati ništa ni razumjeti ništa. Mi ljudi smo jedine životinje koje ubijaju pripadnike svoje vrste iz čistog zadovoljstva. To ne radi nitko osim nas. Sposobni smo i za najdivnije i za najstrašnije stvari.

Ova kampanja koja se sada vodi protiv sestara Sambrailo je inicirana od onih najgorih među nama te je uz pomoć politike dobila krila i raširila se poput požara. Vrijeme će pokazati što se sve tu zbilo. Ja ni najmanje ne dvojim da su sestre Sambrailo ispravne i čestite, onakve kakvima ih znamo svih ovih godina", njezine su riječi.

Malin: Prvi put nam nisu dozvolili u cijelo područje azila

Index je kontaktirao i s Glorijom Malin iz Udruge S-PAS, kod koje su završili neki od pasa.

"Mi smo bili dva puta. Kad smo bili prvi put, kolegice i ja nismo zatekle mnogo. Nije bio dozvoljen pristup u sve dijelove azila, nismo imale pristup do dijela gdje su bili psi koji su bili u najkritičnijem stanju.

Bile smo puštene samo do jednog dijela gdje smo vidjele bolesne i stare pse, ali nijedan nije bio u kritičnom stanju, osim jedne kujice koja je imala šipku u nozi koja je tu stajala dvije godine i noga je zato bila odumrla", govori.

"Dogovorili smo se preuzeti pojedine pse. Anica Sambrailo me zamolila da zajedno uzmem dvije sestre kujice od kojih je jedna slijepa. Nažalost, ta kujica sad ide na vađenje oba oka.

Uglavnom, ubrzo sam došla i drugi put i tu sam bila dva i pol dana. U međuvremenu sam se uvjerila koliko su neki psi bili ugroženi jer su ih doveli do mene. Njima su nedostajali dijelovi ušiju, istrunule su im oči, koža im se raspadala...", rekla je ona.

"Sad su neki bolje nakon mjesec, mjesec i pol, dosta su napredovali. Loše su bili zbog neredovitog davanja terapije. Meni su rekli da su psima davali terapiju Alopurinolom četiri puta ujutro i navečer protiv lišmanioze. Mogu razumjeti da je za troje ljudi teško zapamtiti terapije za sve pse, ali izostanak terapije je pse doveo do stanja u kojem jesu", napomenula je.

"Psi nisu dobro, apsolutno mislim da se Žarkovica treba zatvoriti. Uvjeti tamo nisu dobri, a mislim i da Sandra nije dobro i da se više ne može brinuti o psima zbog psihičkog i fizičkog stanja", kaže.

"Grad plaća samo osnovni trošak, izjave gđe. Knežević su smiješne"

Pitali smo je da se osvrne na riječi odvjetnice Viktorije Knežević, koja se nedavno oglasila po pitanju udruge S-PAS, naznačivši kako Malin skuplja donacije za liječenje pasa čije liječenje Grad Dubrovnik već plaća skloništu u Kaštelima. Knežević je napomenula kako je već u tu svrhu uplaćeno 100 tisuća kuna i kako je čudno i sumnjivo da se skupljaju donacije za iste pse.

"Stvar je da Grad Dubrovnik azilu plaća osnovni trošak koji uključuje početak terapije, a taj novac nije dostatan ni za mjesec dana po psu.

Grad Dubrovnik plaća osnovne troškove, dakle cijepljenje, čipiranje, a napominjem da od ovih pasa koji više nisu na Žarkovici njih 60 posto nije mikročipirano, a velika većina nije kastrirana. Grad Dubrovnik ne plaća troškove amputacija, vađenja očiju, daljnjih većih pretraga...

Zna se koliki se iznos plaća, znaju se troškovi. Izjave gđe. Knežević su mi smiješne. Uostalom, naši računi su javno dostupni bilo kome od donatora, kao što se i psi mogu doći vidjeti. Ništa ne skrivamo, nema informacije do koje se ne može doći.

Zna se gdje je svaki pas koji je napustio Žarkovicu, što je odrađeno, koliko je koštalo i gdje su računi. Te insinuacije su smiješne", riječi su Malin.

Grad Dubrovnik: Gradimo azil s kapacitetom za 352 psa

Obratili smo se i Gradu Dubrovniku. Pitali smo ih kad počinje izgradnja azila te gdje će se on graditi.

"Grad Dubrovnik, s danom 13. srpnja 2022. godine, ishodio je građevinsku dozvolu za gradnju skloništa za životinje na Grabovici.

Kompleks suvremenog gradskog azila protezat će se na površini obuhvata od 12.000 metara kvadratnih na predjelu Grabovice i bit će jedan od najvećih objekata takve namjene na području Europe kojim će upravljati jedna jedinica lokalne samouprave.

Raspolagat će maksimalnim smještajnim kapacitetom za 352 psa u ukupno 12 paviljona. Sastojat će se od središnje građevine s prostorima za osoblje, posjetitelje i zaposlenike, veterinarskom službom i ostalim servisnim prostorima te od zone paviljona s pripadajućim otvorenim prostorima za smještaj i rekreaciju životinja", napomenuli su.

"Za Žarkovicu i sterilizaciju mačaka smo od 2017. izdvojili 4.5 milijuna kuna"

Odgovorili su na pitanje na koje je načine Grad Dubrovnik tijekom prethodnih godina pomogao trenutni azil na Žarkovici.

"Za skrb o životinjama, poglavito za financiranje hrane za životinje u neregistriranom azilu na Žarkovici kojim upravljaju volonteri, ali i za program sterilizacije mačaka te druge usluge, Grad Dubrovnik je u razdoblju od 2017. do 2022. izdvojio 4.5 milijuna kuna proračunskih sredstava. Prema planu izdvajanja za tekuću godinu proračunska izdvajanja prelaze 5.2 milijuna kuna.

Grad Dubrovnik i njegove tvrtke u kontinuitetu pružaju potporu volonterima koji skrbe o napuštenim životinjama. Tako je još u 2017. Grad Dubrovnik proveo nabavku 100 kućica za pse koje je na temelju nacrta i dimenzija dostavljenih od strane Društva za zaštitu životinja Dubrovnik izradila tvrtka Drvointerijeri d.o.o. iz Mokošice.

Program sterilizacije mačaka provodi se u suradnji s volonterima koji brinu o napuštenim i nezbrinutim životinjama na cijelom gradskom području. Sredstva za program osiguravaju se u proračunu Grada Dubrovnika, a o provođenju skrbi društvo Sanitat Dubrovnik d.o.o. putem veterinarskih ambulanti te uz koordinaciju volontera koje predvodi Ljubica Kežić, inicijatorica ovog projekta", napisali su.

"Psima nije pružana pomoć kakvu zaslužuju"

Pitali smo ih kako komentiraju dosadašnji dugogodišnji rad sestara Sambrailo i Društva za zaštitu životinja Dubrovnik u zbrinjavanju napuštenih životinja.

"Ne bismo se upuštali u komentiranje rada Društva za zaštitu životinja Dubrovnik i njihovog vodstva, a s obzirom na istražne radnje nadležnih tijela koje još uvijek traju. Nažalost, loše zdravstveno stanje dijela pasa u neregistriranom azilu, a čemu stalno činjenično svjedočimo i u medijima, ne upućuje da je psima pružana skrb kakvu zaslužuju", stoji u odgovoru.

"Gradnja na Žarkovici nije dopuštena, to je zlonamjerno reći"

A kako komentiraju navode dijela javnosti kako je potrebno riješiti se azila jer se planira gradnja na Žarkovici?

"Navedeni predio u prostorno-planskoj dokumentaciji je zelena zona te ima djelomičnu zaštitu kulturnog dobra što znači da gradnja na predjelu Žarkovice nije dopuštena. Dakle, takve navode osim neistinitima možemo ocijeniti i zlonamjernima.

Jedini razlog zatvaranju neregistriranog azila na Žarkovici jest neispunjenje uvjeta koje takav objekt mora ispunjavati da bi uopće bio azil za nezbrinute životinje. Drugi razlog, što je veterinarska inspekcija i utvrdila, je nedostatak adekvatne skrbi o životinjama, a koja je nažalost rezultirala velikim brojem oboljelih i ozlijeđenih pasa", napisali su.

Općenito o projektu 

"Nastavno na rješenje Službe veterinarske inspekcije pri Državnom inspektoratu Republike Hrvatske u suradnji s društvom Sanitat Dubrovnik, veterinarskim ambulantama i tri udruge za zaštitu životinja - udrugom Pobjede iz Osijeka, skloništem Prijatelji Čakovec i udrugom Prijatelji životinja, Grad Dubrovnik pokrenuo je žurnu akciju spašavanja i udomljavanja svih pasa sa Žarkovice – Udomi sa Žarkovice.

Svi psi zatečeni na Žarkovici su evidentirani, a podaci o njima i fotografije dostupni su na web stranici https://www.adopt-zarkovica.eu/ na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Za sve pse napravljeni su zdravstveni kartoni te se provodi mikročipiranje i kastriranje. Psi nakon započinjanja liječenja dolaze na skrb udruga te u privremene smještaje do konačnog udomljenja.

Velikim zalaganjem volontera navedenih udruga i koordinacijom svih uključenih do sada je izmješteno 105 pasa od kojih su mnogi udomljeni, a drugi dio pasa je u procesu potrebnog liječenja kako bi se pripremili za udomljenje u nadolazećem razdoblju.

Svi psi sa Žarkovice kojima je potrebna veterinarska skrb uredno se odvode kod veterinara u suradnji s registriranim skloništem za životinje", napomenuli su iz Grada.

Pročitajte više