ZLOSTAVLJANA CURICA ODUZETA OBITELJI Ministarstvo tvrdi da nema propusta

Foto, video: Kornelija J. (preuzeto uz dozvolu)

PREKSINOĆ se u naselju Novi Jelkovec odvijala prava drama u kojoj je majka zlostavljala svoju dvogodišnju djevojčicu. Kornelija J. čula je viku ispred zgrade pa je izašla na balkon te čula da majka djetetu koje plače od umora na triciklu viče: "Ubit ću te, hoćeš da te bacim pod auto? Pička ti materina".


Pozvala je policiju, a uskoro je stigla i hitna pomoć koja je odvezla zlostavljačicu.

>>SNIMILA ZLOSTAVLJANJE DVOGODIŠNJAKINJE U ZAGREBU

Index je već izvijestio o ovom strašnom događaju, a u Policijskoj upravi zagrebačkoj nam je potvrđeno da su preksinoć oko 23 sata policajci iz Sesveta po dojavi izašli na teren u Novi Jelkovec.

"Osobi koja je 93. godište pozvali su hitnu pomoć i prevezli je u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Osoba je sad pod nadzorom liječnika. O svemu smo obavijestili Centar za socijalnu skrb, a dijete je sinoć preuzela baka. Kriminalističko istraživanje je u tijeku", rekli su nam u PUZ-u.

Kornelija J., koja je svjedočila zlostavljanju djevojčice, kazala je da se tada ispred zgrade okupilo dosta ljudi, a njih bar 20-ak je reklo kako su zlostavljačicu u više navrata prijavljivali centru i policiji.

Identični odgovori Centra i Ministarstva

Index je kontaktirao nadležni Centar za socijalnu skrb u Novom Jelkovcu, iz kojeg su nam odbili dati izjavu i uputili nas na Centar za socijalnu skrb Zagreb.

"Dana 6. lipnja 2017. godine, u jutarnjim satima, Centar za socijalnu skrb Zagreb - Podružnica Sesvete, zaprimio je obavijest od strane policije o anonimnoj prijavi od strane susjeda o prijetnjama majke maloljetnom djetetu (navodi se: "bacit ću te pod auto…") - nakon čega djelatnici Podružnice Sesvete odmah izlaze na teren u obitelj majke, gdje zatiču baku i dijete.


Prema izvješću policije i navodima bake, nakon policijske intervencije prethodne noći, majka je odvedena i prisilno hospitalizirana. U daljnjem provođenju postupka Centar za socijalnu skrb primjenjuje instrumente kojima procjenjuje sigurnost djeteta te odlučuje poduzeti žurnu mjeru izdvajanja djeteta iz obitelji. Dijete je nakon toga tijekom dana smješteno u udomiteljsku obitelj", stoji u odgovoru Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Iako smo ravnateljicu CZSS Zagreb, Tatjanu Brozić Perić, pitali je li točno da je dijete više puta oduzimano, a potom vraćano majci, odgovor na to pitanje nismo dobili. Nije nam komentirala ni navode da je dotična majka već prijavljivana Centru za socijalnu skrb.

Ministarstvo tvrdi: Nema propusta

Tražili smo komentar i od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb, ali poslali su nam identičan odgovor kao i Centar za socijalnu skrb Zagreb. Uz dodatak samo jedne rečenice, koja govori o tome da je Centar sve odradio kako treba.

U Ministarstvu također navode da je Centar za socijalnu skrb donio žurnu mjeru izdvajanja djeteta iz obitelji te da je dijete tijekom dana smješteno u udomiteljsku obitelj. Ističu kako iz "do sada dostupnih podataka nisu utvrđeni propusti u stručnom radu Centra za socijalnu skrb."


"Dana 6. lipnja 2017. godine, u jutarnjim satima, Centar za socijalnu skrb Zagreb - podružnica Sesvete, zaprimio je obavijest od strane policije o anonimnoj prijavi od strane susjeda o prijetnjama majke maloljetnom djetetu (navodi se: "bacit ću te pod auto") nakon čega djelatnici Centra odmah izlaze na teren u obitelj majke, gdje zatiču baku i dijete.

Prema izvješću policije i navodima bake, nakon policijske intervencije prethodne noći, majka je odvedena i prisilno hospitalizirana. U daljnjem provođenju postupka, Centar za socijalnu skrb primjenjuje instrumente kojima procjenjuje sigurnost djeteta te odlučuje poduzeti žurnu mjeru izdvajanja djeteta iz obitelji, koje je nakon toga tijekom dana smješteno u udomiteljsku obitelj. Iz do sada dostupnih podataka nisu utvrđeni propusti u stručnom radu Centra za socijalnu skrb", stoji u odgovoru Ministarstva.

Na kraju podsjetimo što je napisala Kornelija J. u svom postu na Facebooku koji prenosimo u cijelosti uz dozvolu.

Evo što se sve događalo sinoć

"Sinoć se dogodio nemili događaj.. koji me još uvijek potresa. Poslala sam mail na razne institucije, tv i novinarske kuće. U našem kvartu (Novi Jelkovec) nažalost živi jedna djevojka (ne mogu je nazvati majkom) koja ima djevojčicu od 2 nepune godine. To dijete je s njom proživljavalo pakao.


Ona to dijete sustavno maltretira. Tuče je, čupa za kosu, psuje, prijeti da će je dat u dom... a sinoć se desilo nešto na što nisam mogla okrenuti glavu, oko 23 sata čujem vani viku i dreku izađem na balkon kad ona s malom vani malena sjedi u triciklu a ova iz petnih žila viče na dijete dok mala od umora plače. U jednom momentu iz njenih usta izađe UBIT ĆU TE!! OĆES SAD DA TE POD AUTO BACIM PI.. TI.. materina .. znaci sledila sam se... normalno rekla sam joj što to radi od djeteta i da ga prestane zlostavljati i maltretirati. Na što je ona meni dobacila da je to dijete Turčina i da se oni tako odgajaju da kaj mi Hrvati znamo.

Odmah sam joj rekla da ću joj pozvati policiju. Dok sam otišla po mob ona je nastavila svoj šou program, kad je vidjela da zovem i pričam s policijom dala je petama vjetra. Policija je brzo došla na teren i krenuli u potragu za njom. Na kraju su nabasali na nju ispod mog balkona. Kada ih je vidjela iščupala je malu iz tricikla i krenula u bijeg. Oni za njom. Tu počinje cijela drama za malenu .. policija joj pokušava uzeti malu ona se ne da i počinje sebe i malu udarati šakom u glavu.

Malena vrišti, plače.. policajci se odmiču zbog sigurnosti malene. Ona se prijeti da će baciti malu o pod ako joj se približe. Policija zove pojačanje i uskoro i hitnu. Malenu su uspjeli uzeti od nje i predali je baki..nju su odveli u bolnicu (pretpostavljam psihijatriju).

Dok se sve to dešavalo skupilo se dosta ljudi a njih bar 20-tak je reklo kako su u više navrata prijavljivali centru i policiji. U više navrata su joj oduzimali malenu i opet vraćali nazad. Ja vas pitam da li nam treba još jedan slučaj malenog Denisa? I zašto su institucije opet zakazale? Do kada će stradavati nevina bića zbog našeg sustava? Molim vas da sherate ovaj post kako bi nešto promijenili i kako se ovakve stvari više ne bi događale."

I za kraj, ne možemo a da se na zapitamo kako je moguće da nije bilo propusta u radu Centra za socijalu skrb, kao što Ministarstvo socijalne skrbi navodi, ako je ista osoba, kako navode susjedi, već prijavljivana Centru za socijalnu skrb?

Kad će institucije napokon početi raditi svoj posao kako treba, da se više nikad ne dogodi slučaj malog Denisa iz Pule kojeg je ubila njegova majka? I sama ministrica Nada Murganić je priznala kako je utvrđeno da je bilo propusta u radu Centra za socijalnu skrb u Puli, pa je nevjerojatno da u ovom slučaju za sada nema nikakvog propusta.

 

Pročitajte više