Zlouporaba povjerenja: Tvrtka mu vraća kredit za stan koji je za 530 tisuća eura prodao Medikolu

Foto: Google maps

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju podiglo je optužnicu protiv 51-godišnjeg splitskog poduzetnika i štete od gotovo milijuna kuna.

U optužnici se navodi kako je u svibnju 2008. godine protivno odredbama Zakona o trgovačkim društvima zaključio ugovor o stambenom kreditu u nakani pribavljanja znatne protupravne materijalne koristi. Neosnovano je obvezao svoje trgovačko društvo kao jamca za osiguranje svog privatnog kredita. Banka je isplatila kredit od 530 tisuća švicarskih franaka s rokom otplate od 25 godina. Optuženi je tim novcem kupio stan na području Zagreba. Mjesečne rate je prestao otplaćivati početkom 2010. godine. Banka je aktivirala zadužnice njegovog trgovačkog društva te pokrenula postupak prisilne naplate. Sa žiro računa društva naplatili su nešto manje od milijun kuna.

Sredinom 2011. godine optuženi je stan prodao Medikolu za 530 tisuća eura. Prema njegovoj uputi, 51 tisuću eura doznačili su mu na tekući račun, 30 tisuća eura uplaćeno je račun njegove supruge, a 244 tisuća eura na žiro račun njihove zajedničke tvrtke. Banci je plaćeno tek 45 tisuća eura, za koliko je umanjena glavnica koja sada iznosi 463 tisuća švicarskih franaka.

Mjesečne anuitete banka i dalje naplaćuje sa žiro računa trgovačkog društva.

Pročitajte više