Znali smo da je salata uzgojena u svemiru ukusna, sada smo saznali je li zdrava

Foto: NASA

NASA-ini astronauti bili su oduševljeni kada su 2015. godine probali prvu zelenu salatu uzgojenu u svemiru. To je bio prvi put da su mogli uživati u plodovima svog rada pa se u tada objavljenoj snimci vidjelo njihovo neizmjerno zadovoljstvo što je salata crvenog lista zapravo ukusna, a sada je ustanovljeno i da je dobra za jelo, piše CNN.

Istraživači koji su proveli eksperiment sa salatom, koji je počeo 2014. godine, objavili su rezultate svog istraživanja u kojima tvrde da je ova salata crvenog lista dobra za jelo.

Prvi eksperiment pokrenut je u svibnju 2014., nedugo poslije pokretanja NASA-inog prvog sustava za proizvodnju povrća, kada su komore za uzgajanje dostavljene u svemirsku stanicu. Prva ubrana salata je zamrznuta i poslana u Svemirski centar Kennedy na analizu, a testovi su pokazali da je dobra.

Od tada je nekoliko zelenog povrća uzgojeno u svemirskoj stanici i astronauti su probali neke od njih.

Ne sadrži opasne mikrobe

Sada su znanstvenici ustanovili da ova salata crvenog lista nije samo ukusna nego i ne sadrži mikrobe koji bi mogli biti izazivači bolesti i hranjiva je isto koliko i ona koja se uzgaja na Zemlji.

"Mogućnost uzgajanja hrane koja je sigurna za jelo postat će od velike važnosti kada NASA organizira duže misije", kaže Christina Khodadad, autorica studije i istraživačica u NASA-inom Svemirskom centru Kennedy u Floridi.

Astronauti se u svemiru hrane gotovim jelima, suhim voćem, koštičavim plodovima, maslacem od kikirikija, piletinom i govedinom, ali nijedna salata ne može biti prerađena i spakirana i preživjeti put u nultu gravitaciju. Zbog toga je veoma važna mogućnost uzgajanja hrane u svemiru, jer mnoga jela koja se mogu ponijeti u svemir nemaju neke vitamine i minerale, uključujući kalij i vitamine C, B1 i K.

Astronauti će u budućnosti morati biti neovisni o Zemlji, a uzgajanje povrća u svemiru samo je jedan korak prema omogućavanju toga.

Svemirski vrt

NASA je prvo morala naći način kako uzgajati biljke u svemiru, pa je razvila Sustav za proizvodnju povrća, koji je postao svemirski vrt. On je velik koliko i prosječan kovčeg i u njemu može rasti šest biljaka iz steriliziranog sjemena koje je ugrađeno u "jastučiće".

Ovi jastučići imaju kalciniranu glinenu bazu, koja se koristi i na terenima za bejzbol, i sadrže gnojivo. U njima su voda i hranjive tvari jednako raspoređene oko korijena, a tu je i ventilator koji osigurava jednaku distribuciju zraka.

Da nema ove jastučaste strukture, korijenje bi bilo potopljeno ili ne bi imalo vodu, jer se voda u svemiru ne ponaša kao na Zemlji, nego se pretvara u mjehure, a ovako se ona zadržava u okviru jastučića.

Biljka raste iz rupe u jastučiću reagirajući na specijalno purpurnocrveno svjetlo koje se nalazi iznad nje.

Zahvaljujući ovom programu, astronauti mogu uzgajati kineski kupus, crveni ruski kelj i tri vrste zelene salate. Ovo povrće može se ubrati, oprati i jesti kao salata, ali trenutno nema uvjeta da se ono skuha u stanici.

Veliki zeleni test

NASA je bila zabrinuta hoće li povrće uzgojeno u svemiru biti dobro za jelo, jer je nastalo u području koje je pod djelovanjem radijacije. Osim toga, znanstvenike je zanimalo hoće li se na površini biljaka formirati štetni mikrobi kojima bi se astronauti mogli zaraziti ako bi pojeli biljku. Mikrobiološko testiranje je dio provjere sigurnosti hrane na Zemlji, ali je bilo pitanje može li se isti princip primijeniti na biljke u svemiru.

Zato su biljke uzgajane u sličnim uvjetima i na Zemlji – temperatura, količina ugljikovog dioksida i vlažnost u svemirskoj stanici simulirani su i u Svemirskom centru Kennedy.

Biljke su uzgajane između 33 i 56 dana, s 24 do 72 sata zakašnjenja na Zemlji zbog pokušaja da se uspostave uvjeti kao u svemiru.

Prilikom nekih eksperimenata između 2014. i 2016. godine ispostavilo se da je razina kalija, natrija, fosfora, sumpora i cinka bila viša kod biljaka uzgajanih u svemirskoj stanici nego kod onih koje su rasle na Zemlji. Ipak, ispostavilo se da zelena salata na Zemlji i u svemiru ima istu količinu antioksidansa.

Kada je tim znanstvenika proučavao korijenje i listove zelene salate iz svemira, pronašao je mikrobe slične onima koji su postojali na ovoj biljci na Zemlji. Ovo je iznenadilo znanstvenike, jer svemirska stanica ima svoje jedinstvene mikrobe. Ovi mikroorganizmi nisu u vezi s patogenima i na ovom povrću nisu nađene bakterije E. coli, salmonele i stafilokoka, koje se mogu naći na nekim zelenim salatama na Zemlji.

Gljivice i plijesan također su otkriveni na zelenoj salati iz svemira, ali u normalnim količinama koje ljudi mogu jesti, što je zaključeno na osnovi njihove količine na ovoj namirnici na Zemlji.

 

Pročitajte više