Znamo li što jedemo? Meso koje kupujemo u dućanima može biti staro pet godina

Foto: 123rf

GLAVNA tema sinoćnje emisije Otvoreno na HRT-u bila je prehrana, odnosno prehrambene namirnice koje kupujemo u trgovinama. U emisiji su gostovali Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, Dijana Kladar, pravna savjetnica u Udruzi Potrošač, Branko Jordanić, bivši glavni državni inspektor, Andrea Gross Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i Dragan Munjiza, poslovni savjetnik za prehrambenu industriju.

"Hipotetski se može dogoditi da neki trgovački lanac uveze meso staro pet godina", konstatirala je Andrea Gross Bošković. Nadodala je da se to, prema analizama koje dobiva Hrvatska agencija za hranu, ipak ne radi.

Proizvođači hrane koji rade na međunarodnom tržištu u Hrvatsku mogu dostaviti manje kvalitetnu robu nego, primjerice, u Njemačku.

"Hrvatska agencija za hranu ne može natjerati proizvođača da dostavi jednak proizvod u Hrvatsku i u Njemačku, već je to zadaća Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja", rekla je Gross.

Dragan Munjiza smatra kako se u Hrvatskoj proizvodi prilično kvalitetna hrana.

"Hrvatska proizvodnja je u vrlo teškim uvjetima pokazala da je kvalitetna i sve ove akvizicije koje su se desile, usprkos svim poteškoćama, mislim da se ne moramo bojat i imamo alternativu. Naravno, svi imaju pravo na izbor da kupuju jeftinije i manje kvalitetno", rekao je Munjiza dodavši kako se percepcija hrane kod potrošača promijenila.

"Prije 20 godina nitko nije gledao deklaracije, a sada se čitaju i one sitne", dodao je.

"Riblji štapići s manje ribe i stavljanja pilećeg nadomjestka u svinjske mesne odreske, primjeri su koji šalju poruku da su građani u novijim državama članicama Europske unije građani drugog reda", upozorava Biljana Borozan dodavši kako se najčešće rade prevare s organskom hranom koja je puno skuplja.
 

Pročitajte više