ZNANSTVENICI: GENETSKE PROMJENE NA STANOVNICIMA VISOKIH PODRUČJA

Stanovnici visokih područja razvili su se tako da mogu preživjeti teške uvjete, pokazala je jedna nova genetička studija.

Cynthia Beall sa sveučilišta u Clevelandu proučava stanovnike Tibeta, etiopske visoravni i andskoga Altiplana u Peruu i Boliviji. To su lokacije na kojima stanovništvo normalno živi na visini od više od četiri tisuće metara.

Na tim visinama većina turista zbog rijetkoga zraka ostaje bez daha. "Kad god udahnete, dobijete za trećinu manje kisika", kaže Beall. A lokalno stanovništvo doima se gotovo nadljudskim jer može normalno funkcionirati u tako ekstremnim uvjetima, piše časopis Science.

Prijašnje su studije pokazale da su Tibetanci, Etiopljani i stanovništvo Anda razvili donekle drukčiji način povisivanja razine kisika. Oni u Andama stvaraju više hemoglobina - molekule koja raznosi kisik krvlju. Tibetanci, nasuprot njima, imaju relativno nizak hemoglobin, ali bržim disanjem udišu više kisika. "Oni se zapušu i od najmanjega napora", kaže Beall.

Kako bi shvatila što leži iza ovih fizioloških promjena, Beall je počela istraživati genetski kod svake od tih populacija, točnije, jedan kratak odsječak DNK-a u mitohondrijima koji u stanici stvaraju energiju. Vjeruje se da taj DNK sadržava različite sekvence koje će objasniti kako stanice pribavljaju energiju s tako malo kisika.

Beall je proučila taj DNK na nekoliko stotina ljudi s Anda, iz Tibeta i iz Etiopije. Njihove se genetske sekvence znatno razlikuju, izjavila je prošli tjedan na sastanku Američke udruge za razvoj znanosti u Seattleu. To ide u prilog ideji da su u te tri skupine odvojeno evoluirale različite taktike preživljavanja na rijetkom zraku.

Analiza je pokazala kako su se preci tih skupina širili na visoravnima, kaže Beall. Ako je, naprimjer, skupina potekla od šačice ljudi, Beall je očekivala da potomci danas imaju sličan genetski kod.

Ali otkrila je da se genetske sekvence pojedinaca unutar svake skupine znatno međusobno razlikuju. To bi moglo značiti da je nekoć davno na svaku od visoravni doselila relativno velika skupina.

Rezultati se poklapaju s arheološkim podacima koji pokazuju da su tibetanska, etiopska i andska visoravan naseljene u različitim povijesnim razdobljima, što znači da su njihovi stanovnici imali različitu količinu vremena za privikavanje na teške klimatske uvjete.

Vjeruje se da su se Etiopljani doselili prije pedeset tisuća godina, Tibetanci prije 23 tisuće, a andski Altiplano naseljen je prije deset tisuća godina.

Moguće je da su sve tri skupine na različitim stadijima istoga evolutivnoga procesa, kaže Beall. Uz dovoljno vremena, možda će svi na isti način evoluirati u privikavanju na rijetki zrak. Ali vjerojatnije je, kaže, da su svi na vlastitim, različitim evolucijskim putovima prema vlastitim, različitim prilagodbama.

(Hina) xvm ydgk



Pročitajte više