Znanstvenici na temelju otapanja leda na Grenlandu objavili prognozu za ljeto

Foto: EPA

Dugoročna vremenska predviđanja su jako teška, ali novi rad u časopisu Weather and Climate Dynamics sugerira da se brzinom otapanja grenlandskog ledenog pokrivača može predvidjeti vrijeme ovog ljeta u Europi.

Prema dr. Marileni Oltmanns iz Nacionalnog oceanografskog centra Ujedinjenog Kraljevstva, vodećoj autorici studije, to izgleda otprilike ovako:

Topli uvjeti na Grenlandu donose više ledenjačke otopljene vode u Atlantik. Budući da je lakša od morske vode, ta se otopljena voda nalazi na vrhu oceana i smanjuje izmjenu topline između zraka i mora. To dovodi do jačih vjetrova u području otopljene vode. Zimi vjetrovi pokreću sjevernoatlantsku struju prema sjeveru, što je produžetak Golfske struje.

Sljedećeg ljeta vjetrovi slijede smjer struje i preusmjeravaju se prema sjeveru. To pomaže u stvaranju uvjeta atmosferske cirkulacije velikih razmjera koji donose toplije i suše vrijeme nad Europu, piše Guardian.

Oltmanns kaže da se lokacija, opseg i snaga slatkovodnih događaja mogu koristiti za procjenu obrasca toplog i suhog vremena nad Europom. "Na temelju identificiranog lanca događaja, očekujemo da će oceansko-atmosferski uvjeti biti povoljni za neuobičajeno toplo i suho ljeto nad Europom ove godine", kaže Oltmanns.

Pročitajte više