Znanstvenici najavljuju: U utorak, 30. ožujka ponovit će se Veliki prasak

VELIKI hadronski sudarač (LHC), najveći ubrzavač čestica na svijetu, od 30. ožujka će sudjelovati u pokusu koji bi trebao stvoriti uvjete jednake onima u vrijeme Velikog praska. Prema najavama znanstvenika švicarskoga instituta CERN, u LHC-u će pokušati sudariti čestice najvećom energijom do sada, kao u uvjetima koji su vladali u trenutku Velikog praska kojim je prije 13,7 milijardi godina nastao svemir.

Višestruki sudari energijom od 7 TeV stvorit će mini velike praskove, stvarajući podatke koje će tisuće znanstvenika analizirati još godinama. Nakon što se izazovu ti sudari, plan je da sudarač radi bez prestanka od 18 do 24 mjeseca, s kratkom tehničkom stankom krajem godine.

Prije samo tri dana LHC je kroz 27 kilometara dugu podzemnu petlju cijevi ispucao dvije protonske zrake s energijom od 3,5 bilijuna elektronvolta ili 3,5 teraelektronvolta.

Dokaz postojanja tamne tvari

Europska organizacija za nuklearno istraživanje (CERN), koja rukovodi LHC-om, najavila je kako će u sljedećih nekoliko dana početi sudarati energetske zrake, pri energiji od sedam teraelektronvolta.

Takva energija trebala bi pomoći rasvijetliti neka od ključnih pitanja fizike čestica, kao što je dokazivanje postojanja tamne tvari. Također se nadaju dobiti uvid u prve sekunde nakon Velikog praska, za koji vjeruju da je prije 14 milijardi godina stvorio svemir.

LHC je u studenome prošle godine već srušio energetski rekord, i to nakon što je godinu dana bio izvan funkcije, jer je kvar težak 40 milijuna dolara cijeli projekt stavio na čekanje.

Pročitajte više